Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. çıkarlar ve kontaminasyonu tüm kuluçkaya yayarlar. ➢ Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Sağlık Bakanlığı - Çatlak ve kırık yumurta satın almayın. Serin bir ortamda muhafaza edilmeyen yumurtaları almanızı tavsiye etmiyoruz. | Facebook.
Yalnız yarım gün civcivlerin kuluçkahane içinde kuruma ihtiyacı olduğunu düşünürsek tam olarak kuluçka süresi 21 gün olur. Civcivlerin gagası ile yumurtayı ilk çatlattığı dönemden sonra civcivin tamamen yumurtadan çıkılmasına yaklaşık olarak 10-12 saatlik bir süre vardır.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
Kuluçkalık yumurtanın içeriği 24 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta eğer ki yumurta döllü ise olgunlaşmaya başlar. En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar.
Yumurta çatlatma iğnesinden sonra cinsel ilişki konusunda belirli bir zaman çerçevesine uyulması önemlidir. Uzmanlar genellikle iğne vurulduktan 24-36 saat sonra cinsel ilişkiye girmeyi tavsiye eder. Bu spermlerin uygun şekilde yerleştirilmesi ve dolayısıyla en yüksek dölleme şansının sağlanması için en ideal zamandır.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur. Yumurtlama sonrası karın boşluğuna salınan yumurta, tüplerin saçaklı kısımları tarafından, süpürülerek alınır ve rahme doğru ilerletilir.
Olgunlaşan yumurtalar 16 - 20 mm büyüklüğe ulaştığında, halk arasında "yumurta çatlatma iğnesi" olarak bilinen ilaçlar (Pregnyl veya Ovitrelle) yapılır. Bu ilaç uygulamasından yaklaşık 40 saat sonra gelişen yumurtalar karın içi boşluğunda çatlayarak kendiliğinden yumurtlama gerçekleşir.
Yumurta çatlaması ile salınan yumurta, en fazla bir gün civarında canlılığını koruyabilir.
Döl kontrolü, kuluçka döneminin 7 ve 14.günü yapılmasını tavsiye etmeteyiz.
Doğal yöntemde genel olarak tavuğun altına 10-15 adet yumurta koyulur. Ve kuluçka süresi ise 21 gündür.
2) Hava boşluğu; "ekstra taze" olarak satışa sunulan yumurtalarda 4 mm , diğerlerinde 6 mm'den yüksek olamaz ve sabit olur. 3) Yumurta akı; berrak, saydam ve jel kıvamında olur, yabancı madde içermez.
Yumurtanın çatlak olan yerine az bir miktar limon suyu sürün. Ardından çatlak bölge üst tarafa gelecek şekilde yumurta kabına yerleştirin. İşte bu kadar basit! Çatlamış yumurtayı bozulmadan, buzdolabına akmadan bir süre daha saklayabilirsiniz.
Yumurta yeterli olgunluğa ulaştığında hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu çatlamaya sebep olur. Biz çocuk tedavisi uyguladığımız infertilite hastalarında yumurta çatlamasını dışarıdan enjeksiyon şeklinde uyguladığımız HCG hormonu ile gerçekleştiriyoruz.
Ya da yumurta dondurma işlemi yapılacak işleme 36 saat sonunda geçilmelidir. Çünkü erkek spermleri 72-96 saat kadar canlılıklarını devam ettirmektedir. Yani bu iğne yapıldıktan sonra yumurta çatlamış bile olsa spermlerin bir şekilde yumurtayı dölleme şansı olabilmektedir.
Stres, hormon ilaçları, miyom, polip oluşumları, pelvik enfeksiyonlar, polikistik over sendromu, hipofiz bezinden kaynaklanan sorunlar gibi birçok etken adet düzeninde olumsuz etkiler yaratır. Adet tarihinin beklenenden daha ileri bir tarihte olması, geç döllenmenin oluşması için en uygun ortamı da hazırlar.
Yumurtlama gerçekleşiyor
Folikülün duvarında bir çatlama oluşur ve yumurta, etrafında birkaç tabaka hücre ve içinde bulunduğu sıvı karın boşluğuna bırakılır. Buna yumurtlama diyoruz.
Çatlama iğnesi yapıldıktan yaklaşık 40 saat sonra çatlama meydana gelir. Bu nedenle doğal yoldan hamile kalamayan kadınların enjeksiyondan sonra birkaç gün düzenli cinsel ilişkiye girmeleri gerekir. Bu hamile kalma şansınızı artırır.
Yumurta çatlatma iğnesi HCG hormonu içerir ve bu hormon gebelik salgılanan bir hormon olması ile iğneden hemen sonra test yapmak yanlış gebelik olduğuna dair bir sonuç verebilir. İğnenin kandaki seviyesinin düşmesini beklenmelidir.
Gebeliğin oluşması için genellikle 2 adet 16-20 mm boyutlara sahip yumurta oluşması yeterli olabilir. Bu süreçte çiftlerin, özellikle anne adayının foliküllerin boyutu hakkında endişe duymasına gerek yoktur.
Yumurtadan yeni çıkan civcivler, 1 ile 2 gün kadar anaç altında kalarak tümüyle kuruduktan ve ayaklandıktan sonra anaç çevresinde dolanmaya başlarlar.
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri