Bir çatının ömrü, kullanılan malzemenin türüne, iklime, çevreye sağladığı uyuma ve diğer faktörlere bağlıdır. Ortalama bir çatı her nerede olursa olsun 15 ila 30 yıllık bir ömre sahipken ortalama bir binanın ömrü 50 ila 100 yıldır.
Kiremit çatılar bunun yanı sıra çok fazla toz ve kir de barındırmaktadır. Çatı eğimi yeteri kadar olmadığı takdirde kiremit çatı üzerinde su birikmesi mümkün olabilmektedir. Ortalama bir kiremit çatının ömrü 40 yıl civarıdır.
Çatı kaplama malzemeleri arasında en iyi bilinen ve en çok tercih edilen malzeme, kiremittir. Braas Kiremit de yüksek üretim teknolojisi, sağlamlığı ve estetik profil yapısı sayesinde dünyanın farklı iklim kuşaklarında kullanılan, güvenilir bir çatı kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Kiremit Çatı : Genellikle 8 ila 9 gün sürer. Çelik Çatı : Genellikle 3 ila 4 gün sürer. Membran Çatı : Bu en popüler çatı kaplama malzemesidir ve değiştirilmesi sadece 1 ila 2 gün sürer.
Kiremit, membran, yalıtım örtüsü, vadi deresi ya da levhalar ile kaplama yapabilirsiniz. Özellikle levhalar, kiremitler ve kumlu membranlar çatı kaplama malzemelerinin en başında gelmektedirler.
İlgili 45 soru bulundu
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Bölgesel yağış oranının ortalama değerin üzerinde olduğu durumlarda rüzgar yüklerinin de etkisiyle çatıda biriken kar, hesaplanan kar yükü değerinin üzerine çıkarak çatıya zarar veriyor. Aşırı yük oluşumunda çatılar çöküyor. Rüzgar ve kar yağışı olukların donmasına ve buz sarkıtlarının oluşmasına da neden oluyor.
Ortalama bir çatı her nerede olursa olsun 15 ila 30 yıllık bir ömre sahipken ortalama bir binanın ömrü 50 ila 100 yıldır.
Çatı onarımı için en ideal zaman bahar aylarıdır. Havanın ne sıcak ne de serin olduğu bu aylarda çatı tamiri ve bakım işlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz.
Bir membran sarsıntı çatının ömrü de yaklaşık 30 yıldır, ancak kaliteli malzemelere yatırım yaparsanız ve doğru koşullara sahip bir bölgede yaşarsanız muhtemelen 50 yıla kadar çıkabilirsiniz. Biraz daha fazla dayanıklılık arıyorsanız, kiremit çatı (40-50 yaş) ve dik dikişli metal çatı (50 yıl) doğru seçimdir.
Toprak kiremit kullanılarak yapılan çatı örtüsü, ahşap çatılar için en doğru seçimdir diyebiliriz. İzolasyon malzemesi olarak kullandığımız malzemelerden kaplama olarak yapılan çatılar da var. Ama bu tür çatıların şiddetli rüzgârdan ötürü kalkma ve kopma ihtimali kiremit çatıya göre daha fazladır.
Çatınıza doğrudan bir hasar nedeni olmasa da, yetersiz havalandırılan bir çatı alanı, altlığın veya kiremitlerin alt tarafında yoğuşmaya neden olabilir. Bu, nihayetinde tavanınızdan sızan su damlacıklarına yol açarak, sızıntı yapan bir çatı görünümü verebilir.
Kiremit çatılar her ne kadar binayı güneşin sıcaklığından, rüzgârdan ve soğuktan korusa da su geçirgenliği özelliği yüzünden yağmur ya da kar suyunu tamamen binanın dışına taşıyamaz ve çatı katında su birikmelerine, akmalara ve rutubetlenmeye sebep olabilir.
Çatı katında ikamet eden kiracının, kiremitlerinin kırılması ve çatının su akıtması sebebiyle oluşacak tamirat masraflarını ödemekle yükümlü olan tüm kat malikleridir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. Maddesinin c bendinde çatı ortak yer olarak kabul edilmektedir.
Çatı için sorumlu olduğu bedeli site yönetimine ve bankaya ödedikten sonra bu masrafı makbuza veya dekonta işleterek kat malikine ödediği kira bedelinden düşürebiliyor. Dolayısıyla çatı masrafları ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıda, ödeme kaynağı ise ev sahibinde oluyor.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.
Çatılarda akma sorununa karşı kullanılacak en kaliteli malzemelerin başında bitümlü oluklu levhalar, bitümlü oluklu kiremitaltı levhaları ve bitümlü su yalıtım membranları gelmektedir. Su yalıtımında uzmanlaşmış kadroların çatı aktarımı için ilk tercihleri her zaman bu ürünlerden yanadır.
Çatıdan su sızması; çatı kaplamasından, yağmur oluklarından veya tesisat sisteminden kaynaklanmaktadır. Çatı kaplamasında kullanılan kalitesiz malzemeler suyu geçirir ve bu durum genellikle yağmurlu havalarda meydana gelir. Bu durum için çatı yalıtımı yapılmalıdır.
Yanlış inşa edilen, hesapsızca yüklenen hatalı ve eski çatılar ciddi can ve mal kayıplarına davetiye çıkarmaktadır. Çatılar uçak kanadına benzemektedir. Türkiye'de yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle alttan giren rüzgarlarçatıların havalanmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri