Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir. Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz. Çay tercihiniz tamamen sizin elinizde. Bitki çayı posası eklemek isterseniz, bitkilere daha fazla vitamin desteği vermiş olursunuz.
Demlenmiş çayı süzmeden posası ile birlikte her bitkinin köküne bir su bardağı kadar dökünüz. Demlenmiş çay suyunu bitki hemen enzimler, çay posası kısa zamanda çürüyecek bitkinin enzimleme durumuna gelecektir. Bitkilerinize ayda bir uygulayınız.
Bazı zamanlarda tüketilen çaydan geriye kalan bayat çayı dökmek zorunda kalabiliriz. Ancak artan ve bayat olan çayların dökülmemesi ve bitkiler için kullanılması onlar için fayda sağlamaktadır. Bu durumda mühim olan nokta bitkilerin her şeyden evvel öncelikle ışık, toprak ve sulamaya gereksinim duyduklarıdır.
Çay bitkisinin çiçek açma zamanı çeşidine ve gelişme ortamına göre değişir. Rize bölgesinde genellikle Ağustos ayında çiçek açar, Aralık ayının sonunda çiçeklenme sona erer. Sıcak iklime sahip ülkelerde yılın hemen hemen her ayında bitki üzerinde çiçek vardır.
Çay kompostunun faydaları;
Bir ton çay atığında ortalama olarak 25 kg saf azot, 3 kg fosfor, 40 kg potasyum bulunmaktadır. Çay Kompostu; 1-Toprağın su tutma kapasitesini artırır. 2-Toprağın besin maddesi miktarını artırır.
İlgili 15 soru bulundu
Neden mi? Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
3-4 senede bir çayın gübrelenmesi yeterlidir. Çaylıklara Kasım Aralık gibi gübre verilmesi gerekir. Budanan çaylıklara ise Mart Nisan aylarında gübre verilmelidir. Dilerseniz Şubat Mart gibi kökler faaliyete geçerken de gübre verebilirsiniz.
Çayın içecek olarak tüketilmesinin sağlığa birçok faydası bulunurken posasının da ziyan edilmemesi, doğal bakım ürünü olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Çay posası, vücut peelingi olarak kullanıldığında vücuttaki ölü hücreleri temizler ve arındırır. Böylece daha canlı bir görüntü kazanılmış olur.
Yeşil çay poşetleri, toprağınızın dibine yerleştirilirse suyu emmeye yardımcı olabilir, bu da bitkilerin aşırı nemden korunacağı ve nemin zaman içinde daha verimli bir şekilde yeniden dağıtılacağı anlamına gelir.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Kaktüsün tüketilebilir çiçekleri çay olarak içildiğinde zihnin rahatlamasını sağlıyor.
Özellikle gündelik hayatınızda sık kahve tüketen biriyseniz kahvenizi içtikten sonra geride kalan telveyi atmayın ve biriktirin. Kahve posası gübresi saksılarınızda veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkiler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Temel etkisi toprağınızın besin ve mineral oranını arttırmaktır.
Bu durumda suyu tamamen değiştirmek yerine kaba su eklemelisiniz. Suyu tamamen değiştirirseniz bitkinizin köklenme süresiniz uzatmış olursunuz. Bir başka püf noktası ise aspirin. Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Siyah çay özündeki kateşinler (antioksidan) sayesinde kanser ile mücadelede önemli yer tutar. Bunun ile birlikte; enfeksiyon, kemiklerin kuvvetlenmesi, karaciğer detoksu, cildin parlaması, hafızanın kuvvetlenmesi gibi pek çok faydası vardır. Çayı şekersiz tüketmek antioksidan ve yaşlanmaya karşı etkilidir.
Beyaz çayın sağlığa birçok faydası bulunur. İçerisindeki polifenoller yardımıyla kanser ve kardiyovasküler hastalıkları riskini azaltır. Bunun yanında anitbakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Vücuttaki yağ yakımını destekleyerek sağlıklı bir kilo verme sürecini de destekler.
3.2.
Çay bitkisini topraktan kaldırdığı azot miktarları bakımından değerlendirdiğimizde 1. hasat çay 22.17 kg/da, 2. hasat çay 14.91 kg/da ve 3. hasat çay 8.91kg /da azotu topraktan almıştır (Çizelge 2).
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Bunun yanında yine çayda bulunan flavonoid ve taninlerin itihap dağıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Aynalarınızı parlatmak için kalan çay demini soğuk suyla tekrar sulandırıp kullanabilirsiniz. Ahşap temizliğinde olduğu gibi aynaları da parlatır. 4 yemek kaşığı çayı, ılık suyla 5 dakika demleyin. Demi süzdükten sonra çayı ½ bardak esmer şekerle karıştırın ve şeker çözülene kadar bir kenarda bekletin.
Çay, tanen ya da tannik asit adı verilen bir bileşik sınıfı açısından zengin bir içecektir. Tanenler, besinlerde bulunan demire bağlanarak sindirim sisteminden demirin engellenmesine neden olabilir. Bunun sonucunda, vücudunuzda demir eksiliği yaşanabilir.
Sıvı haldeki solucan çayı, diğer gübre çayları gibi bitkilere sulama sırasında topraktan veya püskürtülerek yapraktan verilebilir. Solucan gübresi çayının yapımı da kullanımı gibi son derece basittir, katı solucan gübresinin su içinde, hava pompası ile havalandırılarak demlenmesiyle üretilir.
Yağışlı ve nemli iklim koşullarında gübreleme, ekime yakın dönemde yapılmalıdır. Çünkü yağışlar dolayısı ile bitki besin maddelerinde kayıplar artar. Çok sıcak ve kurak koşullarda ise gübreden buharlaşma ile kayıplar olabilmektedir.
En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar(mayıs)'dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır. Gübre uygulaması ıslak çime Yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri