Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
"Pansuman 'batma' şikayetlerini azaltıyor"
Pansumanın faydaları hakkında bilgi veren Toker, "Çayın içerisindeki bir kısım maddeler, kirpik diplerindeki yağı çözerek o bölgedeki bezlerin açılmasına ve içlerindeki salgının boşalmasına yardımcı oluyor.
1- Çay Yöntemi
Bu nedenle özellikle iltihaplanma görüldüğü takdirde demlenen çayın soğumasıyla birlikte göz üzerinde bir süre bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Arpacığın görüldüğü bölgeye günde iki kez düzenli bir şekilde demlenmiş çay yönteminin uygulanması, belirgin bir şekilde etkili olacaktır.
'Her gün afiyetle içtiğimiz ılık siyah çayın suyu ile göz çevresinin pansumanını yapabiliriz. Temiz bir pamuğu ılıtılmış siyah çayın demi ile ıslatarak göz çevremizi bu pamukla silebiliriz. Siyah çayın antimikrobial özellikleri hastalığı tedavi etmekte veya kontrol altına almakta bize yardımcı olur.
İlgili 25 soru bulundu
6) Yeşil Çay
Yeşil çayın içindeki antioksidan maddeler, gözün içinde oluşan bakterileri temizleme konusunda yardım eder. Yeşil çay, cildi yenileyip temizlediği için gözde oluşan enfeksiyonun da temizlenmesini hızlandırır. Poşet yeşil çay alın ve sıcak suda demleyin.
Papatya yorgun gözlere iyi gelebilir. Kurutulmuş papatya veya papatya çayının süzülüp soğuduktan sonra doğru kullanımda göz kapaklarına konularak rahatlama sağlanabilir.
Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Papatya çayı direkt göz kapağına etki eder ve göz kapağında arpacık oluşumunu tetikleyen faktörleri ortadan kaldırır. Papatya çayını günde 2 defa uygulayabilirsiniz. En etkili doğal tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Günde 15 dakika olmak üzere iki defa sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
Papatya çayı kompresi: Papatya çayının antienflamatuar özellikleri olabilir. Çay poşetini ılık suya batırıp arpacık üzerine yerleştirmek, şişliği azaltabilir. Aloe vera jeli: Aloe vera, cildi yatıştırmada etkili olabilir. Temiz aloe vera jeli arpacığın üzerine nazikçe sürmek, rahatlama sağlayabilir.
Siyah çay özündeki kateşinler (antioksidan) sayesinde kanser ile mücadelede önemli yer tutar. Bunun ile birlikte; enfeksiyon, kemiklerin kuvvetlenmesi, karaciğer detoksu, cildin parlaması, hafızanın kuvvetlenmesi gibi pek çok faydası vardır. Çayı şekersiz tüketmek antioksidan ve yaşlanmaya karşı etkilidir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Ilık olan çay ile en fazla 45 saniye kadar gözlerinizi temizleyin. Bu işlem ile gözleriniz dinlenecek, rahatlayacak ve ağrılardan kurtulacaksınız. Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar.
Göz çapaklanması ve kızarıklığında en çok kullanılan yöntem çay pansumanıdır. Demlenmiş çayı biraz soğutup daha sonra temiz bir pamuk ile uygulamak, göz üstüne bekletmek kızarıklığı ve kaşıntıyı kısa sürede geçirmektedir.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucu gelişir. Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri neden olur. Bu enfeksiyon; temiz olmayan ellerin göz bölgesine götürülmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişebilir.
Arpacığı kesinlikle sıkmaya ya da patlatmaya çalışmayın, bu durum enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Arpacık oluşumunu önlemek için göz hijyeninize dikkat edin. Özellikle yatmadan göz makyajınızı mutlaka temizleyin. Kirli ellerle gözlerinize dokunmayın.
Arpacık, kişisel hijyenin yanı sıra göz ve çevresinin hijyenine dikkat edilmesi durumunda yaklaşık bir hafta içinde iyileşir. Bu süre içinde hekimin önerdiği pomat ve damla türü ilaçların kullanılması, rahatsızlığın iyileşme süresini kısaltırken şikayetlerin de azalmasını sağlar.
Birçok gözde çıkan arpacık lezyonu zaman içerisinde kendiliğinden gerileyebilir. Etkilenen bölgeye yapılacak masaj ve sıcak kompres uygulamaları da tedavi planlaması içerisinde yer alabilir. Sıcak kompres o bölgedeki bağ dokunun yumuşamasına ve tıkalı kanalın tekrar açılmasına yardımcı olabilir.
Gözde arpacık genellikle birkaç gün-1 hafta içinde geçer, bazan düzelmesi daha uzun sürebilir. Bu dönemde göz kapağı temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi, sıcak kompres uygulanması ve göz doktorunuzun önereceği antibiyotikli damla ve pomatların kullanılması önemlidir.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Temiz bir bez veya pamuk sıcak suya batırılır. İyice sıkılarak fazla suyu alınır. Bu sıcak bez göz kapakları üzerinde en az 1 dakika bekletilir. Eğer çabuk soğursa tekrar suya batırılıp ısıtılabilir.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri