Çay, şeker, süt, su, yağ, et, pirinç, nohut ve bulgur gibi temel gıda ürünlerinin KDV oranında bir değişiklik yapılmadı. Bu ürünlerdeki KDV oranı, 14 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre %1 olarak belirlenmiştir.
Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.
%18 KDV: Temel tüketim ürünü olmayan, zorunlu olmayan ve lüks olan hizmet ve mallarda %18 KDV dilimi kullanılır. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler bu kategoride yer alır.
İlgili 41 soru bulundu
Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır. Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
%20 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Resmi Gazete'de 07.07.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ileKDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki oran %20'ye yükseltilmiştir. Bu grupta mobilya, beyaz eşya, araba, sigara ve alkol gibi ürünler bulunmaktadır.
Otel, Lokanta, Kafe, Pastane Gibi Yerlerde Sunulan Yiyecek ve İçeceklerde KDV Oranı %8 Olarak Devam Edecektir.
Yayımlanan Karar ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da yapılan değişiklikle; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı 14 Şubat, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere %8'den, %1'e indirildi.
Kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta vb. yerlerde sunulan yemek hizmetleri %8 oranında KDV ye tabi olmaya devam edecektir.
Öte yandan alkollü içki ve sigaradan yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor.
Ancak doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış veya meyve nektarı katılmış gazlı içecekler ÖTV kapsamına girmediğinden, bunların açık veya ambalajlı olarak toptan veya perakende teslimlerinde %1 oranında KDV uygulanacaktır.
Yalım, gazlı içeceklerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının Cumhurbaşkanı kararı ile artırıldığını hatırlatırken ayrıca yüzde 8 de Katma Değer Vergisi (KDV) alındığını belirtti.
Gıda Maddelerinde KDV Oranı %8'den %1'e Düşürüldü
Dolayısıyla sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye çıkartılmıştır. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL olarak açıklandı. 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren KDV oranı %8'den %10'a çıkarıldı. Böylece 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseldi.
KDV dahil hesaplama formülü, mal veya hizmetin fiyatı x (1 + KDV oranı) şeklindedir. Bu formülü bir örnek üzerinde uygulayalım. Örneğin, 100 TL tutarındaki ürününüz var ve KDV oranını da %20 olarak belirlediniz. Bu durumda, 100 x (1 + 20/100) hesaplamasıyla KDV dahil toplam tutarın 120 TL olduğu sonucuna varırız.
Bu Karar ile genel KDV oranı %18'den %20'ye; %8 indirimli KDV oranı ise %10'a yükseltildi. Bazı temel gıda maddelerine uygulanan %1 indirimli KDV oranın da ise değişiklik yapılmadı.
Uygulamada kolaylık olması için GIDA MADDESİ Satıcıları; 14/02/2022 den önce % 8 oranı uyguladıkları Mallar için 14/02/2022 tarihinden itibaren % 1 Oranında KDV uygulayacaktır.
Buna göre, anılan BKK eki (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında yer alan buğday ve arpanın gerçek usulde KDV mükellefiyeti olanlara tesliminin % 1, gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayanlara tesliminin % 8 oranında KDV' ye tabi tutulması; pancar küspesi ve mısır slajı tesliminin ise KDV'den istisna olması ...
Peki, yeni oranlar nasıl şekillendi? KDV ORANI NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU? KDV Oranı yüzde 18'den 20'ye çıkarıldı. Bazı mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10 olarak uygulanacak.
Benzi̇n, tütün, alkol ve elektroni̇k ci̇hazlarin KDV oranlari i̇se yüzde 20 oldu. Hazi̇ne ve Mali̇ye Bakanliği'nin yürütmesi̇nde, Katma Değer Vergi̇si̇ Kanunu, 10 temmuz 2023 tari̇hi̇nde yürürlüğe gi̇recek.
Örneğin, bir ürünün net tutarı 1.000 TL, KDV oranı ise %18 olsun. Bu ürünün KDV dahil tutarı; (1.000) + (1 + %18) = 1.180 TL 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri