Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Orta kulak iltihabı birçok vakada genellikle kendiliğinden düzelir. Bu sebeple tedavi temel olarak sorunu takip altına almak ve iltihaplanmadan kaynaklanan ağrıyı yönetmek hedefini güder. Bazı vakalarda enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik kullanılır.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media'da da yine önce ilaç tedavisi uygulanır.
İlgili 43 soru bulundu
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Kulak akıntısı sağlıklı bir kulakta yoktur. Kulak akıntısı ile kulak kiri akıntısı karıştırılmamalıdır(kulak kiri sarı renkli hafif yapışkandır). Akıntı varsa hastalığa işaret eder akıntı ya kulak yoluna bağlı hastalıklarda (mantar, ekzema, iltihap) ya da kulak zarı delik olup orta kulak iltihabına bağlı olur.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Bazen kulak zarı oluşan gerginliğe dayanamaz ve zayıf bir noktasından delinir. İltihap orta kulaktan dış kulak yoluna akar. Ama çoğunlukla şişmiş östaki borusu nedeniyle iltihap dışarı akamaz ve orta kulakta hapsolur.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
TEDAVİ Çoğu çocuk ilk iki yaşında en az bir defa orta kulak enfeksiyonu geçirir. Enfeksiyonun sıklığı ve enfeksiyonların aktif olduğu süre tedavinin belirlenmesinde rol oynar. Akut otit tedavisinde en az 10 gün antibiyotik kullanılmalıdır.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Bakteriyel enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede antibiyotiklerin yeri yadsınamaz. Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi.
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Çiğ soğanın suyunu kulağınıza damlatın ve kulak pamuğu ile kulağınızı temizleyin. Birkaç defa tekrar etmeniz sonucunda iltihabın geçtiğini göreceksiniz. Elma Sirkesi: Eğer iltihabınız östaki borusuna kadar yayılmış halde ise, elma sirkesi ile gün içinde gargara yapmalısınız.
Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitmede azalma veya işitme kaybı, çınlama orta kulak iltihabının belirtilerindendir. Ayrıca orta kulak iltihabında yüksek ateş, mide bulantısı ve öksürük de görülebilir.
Kulak iltihapları genel olarak bu bölümde görülür. Birçok kişide orta kulak iltihabı tekrar eder. Bunun genetik nedenlere bağlı olabileceği düşünülmektedir. Ancak her ne şekilde olursa olsun tedavi edilmemesi halinde orta kulak iltihabı kişinin yaşam kalitesini düşürür.
Kulak akıntısı, kulaktan kan, iltihap veya kulak kiri gelmesidir. Bu akıntı enfeksiyonlar ve küçük tahrişler nedeniyle de olabilir. Ayrıca yırtılmış kulak zarı, beyaz, hafif kanlı veya sarı renkli akıntıya neden olabilir. Dış veya orta kulak iltihabından kaynaklanır.
Dış kulak iltihabının erkenden tedavi edilmemesi halinde, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali vardır. Hasta kulak iltihabından kaynaklı, yemek yiyemez duruma gelebilir. Bu durumdan kurtulmak için ilk önce kulağı su ve nemden korumak gerekir.
İç kulak labirent sistemlerinin iltihaplanması veya etkilenmesi durumunda genellikle şiddetli baş dönmeleri olmaktadır. Bu durumlarda da nadiren çınlama görülmektedir. labirentit adı verilen bu iç kulağın iltihabi durumunda çınlama kalıcı olabilmektedir.
Dış kulak iltihabı, genellikle su ve nemin dış kulak yolunda birikmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Bu durum nadiren kendiliğinden geçebilir ancak belirtiler şiddetli hale gelirse veya uzun sürerse, tıbbi müdahale gerekebilir. İlaç tedavisi, özellikle antibiyotik damlalar, bu durumu çözmeye yardımcı olabilir.
Kulak zarı delinmesi, ani ve şiddetli bir ağrıya neden olur. Bunu bazen kulakta kanama, işitme kaybı ve kulak çınlaması takip eder. İşitme kaybı, kemikçik zinciri bozulduysa veya iç kulak yaralandıysa daha şiddetlidir. İç kulağın yaralanması vertigoya (baş dönmesi) da sebep olabilir.
Orta kulak iltihabı öksürük yapar mı? Evet orta kulak iltihabı öksürüğe sebep olabilir. Orta kulak iltihabı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelen bir enfeksiyondur ve bu durumda boğazın arkasındaki bölge de etkilenebilir. Bu da öksürük gibi semptomlara neden olabilir.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri