İyi bir termos, yiyecekleri ancak içinde biraz sos veya sıvı var ise sıcak veya soğuk tutabilir. Kahve veya çay gibi sıcak tutulması veya süt gibi soğuk tutulması gereken içecekler için de termos kullanabilirsiniz.
Stanley termosa ne konmaz sorusuna verdiğimiz cevabı hayvansal süt ve süt ürünleri, kuru buz ve gazlı içecekler olarak toparlayabiliriz. Elbette bunlar gibi, belli sıcaklıklarda hızla bakteri oluşturabilen ve kap içinde basınç oluşturma ihtimali olan diğer içecekleri de termoslara koymanızı önermiyoruz.
Hayır,konmaz. Hayvansal sütün tam temizliğini yapmak zor oluyor termos ağzında kalıntıları kalıyor. 6. Yani temizlik bakımından da haklısınız.
Stanley termoslarınızın içine kuru buz, hayvansal süt ve süt ürünleri, gazlı veya karbonatlı yiyecek ve içecekleri koymanız tavsiye edilmez. Bu tarz gıdalar, basıncın artmasına sebep olur ve bu durumda vakumlu kapağın bozulmasına, cildinizi yakabilecek sızıntılara veya dökülmelere yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Stanley termosların içerisine uzun süreli olarak sütün konulamayacağını söyledik. Özetle, termosa süt tozu koymamanızı öneririz. Süt tozu, yapısı gereği bozulmaya meyilli bir ürün olduğu için kolaylıkla bakteri üretir. Uzun süre termosun içerisinde kapalı kaldığında ise termosun içerisine kötü bir koku siner.
Bir miktar tuzu termos içerisine dökerek kapağını kapatabilir ve bir süre bekledikten sonra termos kokusunun gittiğini fark edebilirsiniz. Termos kokusunu gidermede en etkili yöntemlerden biri de sirke olacaktır. Sirkeli su ile hem termosun temizliğini yapmak hem de oluşan içinde oluşan kokuyu gidermek mümkündür.
Saklandığı steril paket açılmadığı takdirde süt uzun süre dayanır. Fakat uzun ömürlü süt 20-30 derece ısıya dayanıklıdır ancak. Hava sıcaklığı arttığında sütteki bakterilerin bir kısmı yeniden aktif hale gelip sütü bozabilir.
Kaynatılmamış süt dışarıda 6 saate kadar bozulmadan durabilir. Buzdolabında ise 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Derin dondurucu ya da buzlukta 3 aya kadar saklanabilir.
hem de yine bir anda çok sıcaktan çok soğuğa geçen yiyecek daha çabuk bozulur, küflenir yani birçok açıdan yiyecekler, yenmeyecek duruma gelirler. Bu nedenle kaynamış sütü de oda sıcaklığına ulaşana kadar bekletmeli sonrasında dolaba koymalısın.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
SICAK SÜT MELATONİN İÇİN GEREKLİDİR
İşte, sıcak sütün sağladığı başka faydalar; - Kasları onarmaya yardımcı olur. - Isıtma işlemi sütte bulunan enzimleri aktive ettiği için kemik yoğunluğunun geri kazanılmasına yardımcı olur. Bunlar daha sonra vücut tarafından daha iyi emilir.
Termosa bir zararını görmedim. Çelik termosta bir sorun olmuyor ama uzun süre bekletmemek lazım ve içtikten hemen sonra iyi yıkamak lazım. Bakteri üreyebilir. O yüzden tüketim süresi önemli.
Sütü, içmeden önce 30-35ºC ye kadar ısıtabilirsiniz. Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
Süt 75 C nin üzerine ısıtıldığında kükürtlü aminoasitlerden sülfidril grupları, hidrojensülfür, merkaptanlar, ve sülfitler açığa çıkmaktadır. Metiyonin ve sistin miktarlarında azalma meydana gelir. Süt lisin aminoasiti yönünden zengin bir kaynaktır.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir. Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır. Bu nedenle birçok ülkede hidrojen peroksitin bu amaçla belirli koşullara dikkat edilerek kullanılmasına müsaade edilmekte ve hatta önerilmektedir.
Sütün uzun ömürlü olması için aşırı ısı uygulanır. Bu, pastörize işleminden çok daha kısa süreli uygulanan daha yoğun bir ısıdır. Pastörize işlemi, sütteki tüberküloz ve diğer hastalıklara neden olan bakterileri öldürmek amacıyla ilk kez Louis Pasteur tarafından uygulanmıştır.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Termosun içine sıcak su doldurun ve içerisinde bir kaşık toz bulaşık deterjanı ekleyin. Biraz beklettikten sonra termosu iyice durulayın. Bir bardak çay fincanının dörtte biri kadar sodayı termosa dökün. Geri kalan kısmını su ile doldurun ve 1 gece boyunca bu şekilde bekletin.
Termosu lavabonun içerisine alın ve üzerine yarım çay bardağı karbonat ekleyin. Yavaş yavaş üzerine kaynar su dökmeye başlayın. Karbonat köpürmeye başlayacak ve su termosun içinin temizlenmesini sağlayacaktır. İşlem bittikten sonra termosu durulayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Demliğin üstüne kaynattığın su miktarına uygun düşecek ölçüde çay ekleyin. Bu miktar genellikle 150 ml için 1 yemek kaşığı (5 -6 gr) çaydır. Ardından kaynayan suyu ise demliğin üzerine dökün. Üstteki demliği alıp, kısık ateşte ayrıca kaynatabilir veya buharda kaynamasına izin verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri