Ce, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ce kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan ce kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Conformité Européenné sözcüklerinin baş harflerinden oluşan CE İşareti'nin anlamı “Avrupa'ya uyum” demektir.
Ama kelimesi günlük hayatta sıklıkla işitilen kelimelerden biri olmaktadır. Ama kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı ise tutarsız ve çelikli olan iki cümleyi birbirine bağlayan, uyarma ve şart koşma gibi manalar katan bir kelimedir.
Ya kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Ya kelimesi Arapça kökenlidir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,şecere şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "secere, sejere" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'şecere'dir. ŞECERE SÖZLÜKANLAMI NEDİR?
İlgili 24 soru bulundu
“Lilliput” terimi, Güliver'in maceraları adlı meşhur öyküden gelmektedir. Lilliput, Güliver'in ziyaret ettiği, içinde küçük insanların yaşadığı adanın ismidir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Yaya, trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlara verilen ad. Bazı toplumlarda paten ve kaykay gibi küçük tekerlekli araçları kullanan kişiler de yaya olarak kabul edilir. Günümüzde bu terim çoğunlukla yolda ya da kaldırımda yürüyen insanlar için kullanılır.
il - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe il “devlet” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için el² maddesine bakınız. Aynı sözcük Türkiye Türkçesi konuşma dilinde el şeklini alırken, idari dilde arkaizm olan il korunmuştur.
Kelimeyi –ki kelimenin Türkçe karşılığı sözcüktür ve daha sık bu hâliyle kullanılmaktadır– okuduğumuz veya duyduğumuz zaman o varlık veya hareket gözümüzün önünde canlanır: kitap, daktilo, koyun, kuzu, cetvel, koşmak , yazmak… Ancak, anlamı bulunmayan kelimeler de vardır: gibi, ile , ve , için , fakat, ama, kadar vb.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
ancak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ança ok “tam öyle, şöyle ki” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ança “öyle, o şekilde, o kadar” sözcüğünden türetilmiştir.
Fakat kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Fakat kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı faḳaṭ şeklindedir.
Bir EC Sertifikası, ilgili medikal ürünün Avrupa Birliği Tıbbi Cihaz Yönetmeliğine ve ilgili mevzuatlarına uygun şekilde hazırlandığını ve varsa ilgili ürünün CE işareti taşıyabileceğini göstermektedir.
CE işareti bir ürüne veya beraberindeki belgelere konulduğu zaman, bu ürünlerin Avrupa standartlarına (EN) ve Avrupa Teknik Onay Kılavuzu'nun uyumlaştırılmış kısımlarına uygun olduğu anlamına gelmektedir.
CE belgesi başvurusu: Üreticiler, CE belgesi almak için bir başvuru yapmalıdır. Başvuru, üreticinin veya ithalatçının ürünlerinin AB standartlarına uygun olduğunu gösteren belgeleri yetkili bir kuruluşa sunmasıyla gerçekleştirilir. Değerlendirme: Yetkili kuruluş, ürünlerin AB standartlarına uygunluğunu değerlendirir.
Aymak: Uygurcada eskiden il anlamında kullanılırdı.
İlk, önce, birinci.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
Bu kelime grubuna doğru şekilde ele almak ve yazmak için ayrı biçimde olması gerekir. Yani diğer bir deyişle 'yaya geçidi' biçiminde yazılması gerekmektedir.
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
TDK sözlüğe göre "Üst Geçit" ayrı yazılır. Trafik idaresi de bu sözü her zaman ayrı yazmaktadır. O yüzden genel kabul gören yazım bu şekildedir. Geçit'in T'si de ek gelince yumuşayıp D haline gelir.
Mütevellit Arapça kökenli bir kelime olarak kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
MÜTEVELLİT – MÜTEVELLİD
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri