Bir sayıya x veyahut y gibi harfler vermeden bilinmeyenli o problemi çözmek çok daha zor olurdu bu yüzden cebire ihtiyaç duyulmuştur. Problemlerde örneğin bir babanın yaşı verilmemişse ama ona ihtiyacımız varsa problemi çözmek için babanın yaşına x deriz ve böylelikle problemi çözmemiz kolaylaşır.
Cebir bize bilinmeyene harf vererek onu kullanma ve bilinmeyenle işlem yapma olasılığı sağlar. Bu da denklemlerin gelişmesine olanak sağlamıştır. Matematiksel denklemler temel doğa bilimi olan fizik için birçok problemin çözülmesine olanak sağlamıştır.
Cebir ilk olarak Babilliler tarafından matematiksel problemleri çözmek amaçlı kullanılmıştır. Matematikte şu an lineer denklemler veya orta dereceli lineer denklemler kullanarak çözülen problemlerin temellerini Babilliler cebiri geliştirerek bulmuşlardır.
Cebir matematik için çok önemlidir, cebir olmasaydı bilinmeyenli denklemler problemler vs. olmazdı ve böyle sorunları çözemez problem yeteneğimizi geliştiremezdik. Problem çözme yeteneğimiz yalnızca bilinmeyen olmayan problemlerde işe yarayabilirdi.
Aritmetikteki toplama, çıkarma, çarpma, bölmeden ibaret olan dört temel işlemle, oran ve orantı, çarpanlara ayırma vb. gibi işlemler cebirde de yapılır. Yalnız bunlarda bazı kurallar göz önüne alınır. Cebir denklemleri ise bilinenlerin yardımıyla bilinmeyenleri bulmaya yarar.
İlgili 20 soru bulundu
Cebir Suçu Nedir? (TCK 108)
Cebir suçu; fiziki güç kullanarak bir kimsenin belli bir davranışta bulunmaya zorlanmasıyla vücut bulur. Cebir suçu, TCK m.108'de “Hürriyete Karşı Suçlar” arasında düzenlenmesine rağmen, yaralama suçunun nitelikli hali olarak da kabul edilmektedir.
Cebirsel ifadeler ile aritmetiğin çözemediği pek çok problemi çözebilir.Bize pratiklik kazandırır.Bize soruyu daha iyi anlamamızı sağlayan değerler oluşturabilmemize olanak verir.Matematiği kolaylaştırmak için kullanılır. Daha çok problemlerin çözümünde kullanılır.
Cebir sayesinde bilinmeyenleri problemleri , denklem gerektiren problemler asla çözülemezdi . Bunun sonucunda mimarlık , yazılım-kodlama,mühendislik ve eczacılık gibi meslekler gelişemez yok bile olabilirdi. Sympy , Maple ve Mathematica yaygın olarak kullanılan yazılımdır.
Eski Mısır'da Cebir
1000), birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerin çözümlerinde yanlışı deneme yolunu kullanmışlardır. Bu yöntem 15. ve 16. yüzyıllarda eski Mısır dışında, Hintliler ve İslam dünyası matematikçileri tarafından da kullanılmıştır.
İnsanların matematiğe olan ilgisi MÖ 2000 yılına kadar dayanmaktadır. MS 825 yılında Harizmi'nin yazdığı bir kitapta ilk kez rastlanan cebir ifadesi, 825 yılından itibaren matematik hayatımızda en çok karşımıza çıkan bütünleme durumudur.
- Zor kullanma, zorlayış ve zor ile zora başvurma, - Birleşmesi zor olanı tamamlamak ya da parçalanmış olanı birleştirmek, Bu anlamları üzerinden ifade ederek cümle içerisinde kullanabilirsiniz. Bununla beraber cebire kelimesi ise, 'süyek' anlamına gelmektedir.
Cebir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş,matematik Artı ve eksi gerçek sayılarla, bunların yerini tutan harfler yardımıyla nicelikler arasında genel bağlantılar kuran matematik kolu.
cebir, Fen Bilimleri ve Mühendislikte yoğun olarak kullanılır ancak son yıllarda sosyal bilimlerde de istatistiksel çalışmalarda kullanılmaktadır! Yani özetle cebir mantığın temeli, mantık da bütün bilimlerin temelidir!
Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde, birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) "Cebir'in babası" olarak da bilinir.
Cebirsel ifadelerde sayıları temsil eden harflere değişken ya da bilinmeyen denir. ÖRNEK : Bir sayının 3 katının 5 fazlası ifadesini cebirsel ifade olarak yazalım. Cebirsel ifademiz: 3x + 5 olur. Bu cebirsel ifadede “x” bilinmeyendir.
Herhangi bir sayının değeri bilinmediği zamanlarda bu değerin yerine bir değişken ya da bir bilinmeyen yazılır. Bu konuda en az bir bilinmeyen bir bulunduğu ve bir işlemin yer aldığı problemleri cebirsel ifadeler denmektedir. En az 1 tane olması ile beraber birden fazla değişken ya da bilinmeyen olabilmektedir.
Cebir yapı, bağlantı ve miktar üzerine uğraşan bir matematik dalıdır. Bilinmeyen değerlerin, işaret ve harflerle sembolize edilerek kurulan denklemlerle bulunması (yada bilinmeyenlerin arasındaki bağlantının bulunması) esasına dayanır.
Matematikte Bilinmeyene Neden X Denir? Kesin olarak kanıtlanmamış olsa da matematikte bilinmeyene x denmesinin nedeni, Avrupalıların Latin alfabesinde Arapçadaki “şey” sesini çıkaracak bir harf bulamadıkları için Yunan alfabesindeki “şey” sesine en yakın olan harfi seçmeleridir.
Cebir. Cebir, kümeler ve belirli aksiyomları karşılayan bu kümeler üzerinde tanımlanmış işlemlerden oluşan cebirsel yapılar hakkındaki çalışmaları içerir. Cebir alanı ayrıca hangi yapının çalışıldığına göre bölünmüştür; Örneğin, grup teorisi grup adı verilen bir cebirsel yapısı ile ilgilidir.
İslâm matematik tarihinde denklemlerin düzenlenme, incelenme ve çözümlenmesine verilen ad. Klasik kaynaklarda “ilmü'l-cebr ve'l-mukābele” terkibi içinde kullanılan el-cebr, Arapça'da “kırık kemiği yerine koyma, düzeltme; zorlama” gibi mânalara gelmekte ve kelimenin Batı dillerine algebra şeklinde geçtiği görülmektedir.
Cebir aritmetiğin çözemediği soruların somutlaştırılarak çözülmesine kolaylık sağlamıştır. Cebir matematiği bir dile dönüştürerek onun somutlaştırılmasında kolaylık sağlamıştır. Cebir matematiğin dilidir ve iyi öğrenilmesi ile matematiğin de ileri derecede öğrenilebilmesine kolaylık sağlamıştır.
Dolayısı ile cebir kullanmak tehlike olarak belirlenmektedir. Zararlı suçlar sınıfına giren cebir suçu aynı zamanda kasten adam yaralama suç unsurlarını da oluşturur. Mağdur kişiye beden olarak zarar verilmesi ama acı yaşatılmayan zorlayıcı hareketlerde cebir suç sınıfına girer.
Tehdit, şantaj gibi diğer hürriyete karşı suçlardan farklı olarak cebirde kişinin beden bütünlüğüne yönelik bir saldırı mevcuttur. Bu nedenle cebir suçu diğer hürriyete karşı suçlardan farklı olarak ayrıca kişinin ruh ve beden bütünlüğü de korunmaktadır.
Bu kapsamda cebir suçu şikayete tabi olmadığından herhangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir. Ancak unutulmaması gerekir ki suç şikayete tabi olmasa da fail hakkında soruşturma yapılabilmesi için dava zamanaşımı süresi olan 8 yıl içerisinde soruşturmaya başlanılması gerekmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri