Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Kalıcı yaralar, bozukluklar meydana getirir. 25 gram metanol içilirse insanlarda körlüğe neden olur. Etanol renksiz, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvı. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür[1]. Ayrıca çözücü olarak kullanılmaktadır.
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi de öldürmektedir.
Kolonyaların içinde eskiden metil alkol bulunuyordu ve metil alkolün 1 damlası bile sizi kör eder fakat artık kolonyaların içinde kullanılması yasaklandı. Eğer kolonyanız merdiven altı bir yerde yapılmamışsa birşey olmaz.
KUSMA VE BAŞ DÖNMESİ YARATIYOR; ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜYOR
İnsanların kolonya gibi kozmetik ürünleri ne yazık ki içtiğini de hatırlatan Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Metil alkol gıda sektöründe yer almaz.
İlgili 23 soru bulundu
Üstün, "Metil alkol aldıysak ortalama 10 veya 24 saat arasında bulgular gelişmeye başlıyor. Beraberinde etil alkol de aldıysak, belirtiler 30 saat içerisinde görülebiliyor.
Metanol zehirlenmesinin ilk belirtileri sinir siteminde baskılanma, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, koordinasyon eksikliği ve bilinç bulanıklığıdır. Yeteri kadar yüksek dozlar bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Kolonyaların aşırı kullanımı tehlikeli olmasa da ciltte leke oluşumuna sebep olabilir, kızarıklık, döküntü ve kaşıntı gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu nedenle kolonyaları aşırı kullanmamaya özen göstermeli ve hassas olan bölgelerde kullanmamalısınız.
Özellikle yüze sürülen kolonyada dikkatli olunması, kolonyanın ağza hiçbir şekilde kaçmaması gerekiyor. Eğer kolonya tadı ağızda hissedilirse oruç da bozulmuş oluyor.
TS 5178 Kolonya standardına göre limon kolonyası en az 70° etil alkol ihtiva etmelidir. 70° etil alkolden az olarak üretimi yapılamaz. Diğer kolonyalar da en az 60° alkol ihtiva etmelidir.
Bakterilere karşı yoğun koruma sağlar: Kolonyaların içerisinde bulunan alkol, vücutta bulunan zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlamaktadır. Tüm dünyayı etkileyen pandemide kolonya satışlarının artması, kolonyanın güçlü bir antiseptik olmasından kaynaklanır.
Peki, marketlerde sıkça gördüğümüz ve en çok tercih edilen 80 derece kolonya ne demek? 80 derece kolonya; kolonya alkol oranı %80'in üzerinde olan kolonya çeşitleridir.
Bu alkol türü insanlar tarafından güvenle tüketilebilen tek alkol (alkollü içecekler formunda) türüdür. Saf etil alkol toksiktir. Yanlış kullanımı komaya ve hatta ölüme neden olabilir. İzopropil alkol (IPA) ve butil alkol gibi diğer alkol türleri oldukça toksiktir ve hiçbir şekilde tüketilemez.
Özellikleri: Hijyenik bir cilt sağlar. Dışarıdan gelebilecek tehditlerden ve diğer faktörlerden cildin korunmasını sağlar. Alkol içermeyen özel formülü sayesinde hassas ciltlerde ve bebeklerde de rahatlıkla kullanılabilir.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Ellerin yüze teması sonrasında ise en az 15-20 saniye süreyle ılık su ve sabunla yüz yıkanmalıdır. Sirke, kolonya, ıslak mendil, el ya da yüzey dezenfektanları ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine teması ellerde olduğu gibi yüzde de kurumaya, kızarıklığa ve hatta egzamaya neden olabilir.
Kolonya Neden Ferahlatır
Kolonyanın ferahlatıcı özelliği, cilde sürüldükten sonra içeriğinde bulunan alkolün hızlı bir biçimde buharlaşması ve alkol moleküllerinin etrafındaki ısının çekilmesiyle doğan serinlik hissinden dolayıdır.
(Serahsi, Mebsut, 24/14-15) Buna göre, kolonya ve ispirto gibi şeylerin içilmesi haram ise de alınıp satılmaları ve kullanılmaları caiz görülmüştür.
Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.
İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73), temizlikte kullanılmaları caizdir. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez (Kâsânî, Bedâî', V, 115; Elmalılı, Hak Dini, II, 763-764).
Aşırı alkol alımı sonucu bilincin yitirilmesiyle ortaya çıkan alkol komasında sınır, kişiden kişiye değişiyor. Kimi 200, kimi de 300 promille komaya girebiliyor. Uzmanlar tarafından 300-500 promil alkol, yoğun bakım, 500'den sonrası ise ölüm eşiği olarak kabul ediliyor.
Alkolle ve alkol sonrası bol su içmek gerekir. Bol limonlu su içmek daha iyi bir öneridir. Açık havada olmak yardımcıdır. Alkolün konsantrasyonu da elbette önemlidir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri