Müeyyide hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilir. Müeyyidenin özünde cebir vardır. Cebir kişinin yaşamına, sağlığına, özgürlüğüne, malvarlığına verilen zarardır. Hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen bu cebir, hukuk düzeni tarafından öngörülmüş bir cebirdir.
(ﻣﻮﺌﻳّﺪﻩ) i. (Ar. mu'eyyid'den mu'eyyide) [Anlamını dilimizde kazanmıştır] İnsanların kānun, ahlâk kuralları vb.ne uymalarını sağlayan güç, yaptırma gücü, yaptırım: “Ahlâkî müeyyide.”
Hukuksal anlamda yaptırım (müeyyide), hukuk kuralının ihlal edilmesi durumunda hukuk düzenince öngörülen zorlama araçlarıdır. Yaptırımın iki temel özelliği, bir mevzuat ihlalinin doğrudan karşılığı olarak (yani mevzuat ihlaline yanıt olarak) verilmesi ve hukuksal bir zorlama içermesidir.
Hukuk kuralı; beşeri irade tarafından konulan ve beşeri davranışları düzenleyen ve cebir ile müeyyidelendirilmiş emir, yasak veya izinlerdir.
Bir akdin veya hukukî bağın ortadan kaldırılması anlamında fıkıh terimi. Esaretten kurtulmak için veya yerine getirilmeyen yahut kusurlu olarak eda edilen bazı ibadetlerin telâfisi amacıyla ödenen bedel.
İlgili 21 soru bulundu
, bir kişinin ya da grubun hukuk kurallarına uygun davranmadığı durumlarda devletin zor kullanarak o kişinin yada grubun kurallara uygun davranmasını sağlaması olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna (TDK) göre müeyyide, yaptırma gücü ve yaptırım olarak ifade edilmektedir.
Ahlaki müeyyide de ahlaken yanlış eylemlerinden dolayı öznenin yargılanması ve bunun karşılığında suçlanmasını ifade eder. Ahlaki bir eylemi yargılama ve onaylamama çeşitli şekillerde kendini gösterebilir.
Mağduru bir şeyi yapmaya zorlama, Mağduru bir şeyi yapmamaya zorlama: Örneğin, alacağını icra takibine koymak isteyen alacaklıyı, icra takibinden vazgeçirmek için darp etmek “bir şeyi yapmamaya zorlama” şeklinde cebir suçu olarak nitelendirilir.
Cebir Suçunun Cezası
Maddesinde açıkça hükmedildiği üzere, “Bir şeyi yapması veya yapmaması ya da kendisinin yapmasına müsaade etmesi için bir kişiye karşı cebir kullanılması halinde, kasten yaralama suçundan verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılarak hükmolunur.” olarak düzenlenmiştir.
Cebir suçu; maddi güç kullanarak bir kimsenin belli bir davranışta bulunmaya zorlanmasıdır. Halk dilinde zor kullanma olarak da bilinen cebir suçu ve cezası TCK 108. Maddede düzenlenmiştir.
Yaptırım( müeyyide); herhangi bir kuralın koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun surette hareket etmeme, onun yap dediğini yapmama veya yapma dediğini yapma halinde karşılaşılacak olan tepkidir. Manevi yaptırım; hukuk kuralları dışındaki diğer sosyal kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir.
Sünnet-i müekkede olan ameller dini hayatın kemale erdirilebilmesi için yerine getirilen amellerdir. Bu tür sünnetlerin farz ibadetlerde yapılabilecek olan kusurların telafi edilmesi için yapılan ibadetlerdir. Bu nedenle sünneti müekkede olan amelleri terk etmek günah olmamak ile birlikte sevap getiren amellerdir.
b. Butlan: Bir hukuki işlemin kurucu unsurlarının tamam olması fakat işlemin geçerlilik şartlarından bazılarının olmamasıdır. Bir sözleşmenin, emredici hukuk kurallarına veya ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı bulunması halinde söz konusu olur.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Müspet hukuk olarak da adlandırılan pozitif hukuk, bir ülkede belirli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tamamını ifade eder.
Borç veren bir kişinin yani alacaklının, bu borcu borçlu olan kişiden fiziksel güç yardımı ile tahsis etmeye çalışması cebir suçuna örnek olarak verilebilir. Aynı şekilde mal sahibi bir kimsenin, malını satması için yapılan fiziksel baskı yani şiddet de cebir suçuna dahildir.
Temel cebir, okullarda gösterilen cebirsel denklemler. Soyut cebir, gruplar, halkalar ve cisim gibi cebirsel yapıların incelendiği alan. Lineer cebir, lineer denklemlerin, vektör uzaylarının ve matrislerin kullanıldığı cebir. Komütatif cebir, değişmeli halkaların incelendiği alan.
Örnek verilecek olursa bir bireyin alacağı olan borcu alamaması durumunda borçlu kişiyi icraya verme isteğinden vazgeçirmek adına şiddet uygulaması ya da darp etmesi şekli cebir suçu olarak nitelendirilebilir. Dolayısı ile cebir kullanmak tehlike olarak belirlenmektedir.
Cebir kısaca; kişinin bir şeyi yapması, yapmaması ya da kendisi tarafından yapılmasına müsaade etmesi için kullanılan fiziksel güç kullanımı olarak tanımlanabilmektedir. Bu suçun işlenmesi ile kişinin irade özgürlüğü zedelenmektedir. Bu nedenle de cebir suçu hürriyete karşı suçlar arasında düzenlenmiştir.
Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde, birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) "Cebir'in babası" olarak da bilinir.
En basit anlamıyla kişi üzerinde zorlama, zor kullanılmasıdır. Kişinin karşı koyamayacağı ve koymaktan çekineceği bir baskıyla karşılaşmasıdır. Cebre maruz kalan kişi, maddi bir baskıyla fiziksel zorlama ile karşı karşıya kalmaktadır. Baskı olarak fiziki bir güçle karşılaşmak, cebir anlamına gelmektedir.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
Hukuk alanında yaptırımın maddi ve manevi olmak üzere iki yönü bulunmaktadır. Yaptırımın maddi yönüne “cebir”, manevi yönüne ise “tehdit” denir. Cebir, devletin maddi bir zorlama ile hukuk kuralını ihlal edene karşı tepki göstermesidir.
Hadd suçlarının cezaları Kuran veya Hadis tarafından belirlenir, inanca göre "Tanrı tarafından tanımlanmıştır", kasten bedensel zarar verme durumlarında kısas uygulanır, ta'zir ise Kuran'da veya Hadis'te cezası belirtilmeyen veya kısas veya hudud ile cezalandırılmayan diğer suçlar için kişiye uygulanan cezaları ifade ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri