Felsefe ve kelâmda birbirinden farklı tanımları olmakla birlikte genellikle “cedel”, bir düşünce ya da bir görüş üzerindeki çelişkileri ortaya çıkarma ve bunları karşılıklı tartışma “sanatı” olarak da izah edilebilir.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Meşhur olan veya doğruluğu herkes tarafından kabul edilen önermelere dayanan kıyas; tartışmada rakibi susturma yöntemi anlamında kullanılan mantık, felsefe ve kelâm terimi.
Felsefe ve kelâmda farklı tarifleri bulunmakla beraber genellikle "bir düşüncedeki çelişkileri tartışarak gösterme sanatı" diye tanımlanır. Ayrıca cedel, bir tezin doğruluk veya yanlışlığını göstermek amacıyla yapılan tartışma kurallarından bahseden ilmin adı olarak da kullanılmıştır.
'Cedel' kelimesi, Türkçemizde kullanılan 'cidal' ile aynı anlamdadır. Bir mevzu hususunda sertliği de içeren boş yere yapılan tartışmadır. Bu husus dinimiz tarafından yasaklanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Hilâfiyyât teri- mi, bazı kitaplarda “İlm-i Hilâf-ı Cedel” (Münakaşa Yollarını Öğreten İlim) olarak geçmektedir.
Nazar ve istidlâl yöntemi, fiilin tahlilinden hareketle faile ve failin iradesinin ne olduğunu anlama çabasına doğru giden bir yöntemdir. Riyazet ile mücâhede yöntemi ise temelde insanın yaptığı davranışlardan yola çıkarak Allah'a kulluktan hareketle Allah'ı tanıma çabasını ifade etmektedir.
Kökeni: "Cedel" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "جدل" (jadl) kelimesinden türetilmiştir. Anlamı: "Cedel" kelimesi, bir konuyu veya argümanı tartışma, münazara veya sözlü çatışma yoluyla ele alma ve inceleme anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçen cidal kelimesinin ilk anlamı savaş ve çarpışmadır. Bu kelime laf dalaşı ve münakaşa manasında da kullanılır.
Varlık ve olayların gerçekliğini ve bilgilerin doğruluğunu inkâr eden, doğru ve geçerli bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefî akımın genel adı.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
Farklı derecelerde zan ifade eden önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Bir tartışma sırasında kullanılan, karşı tarafça da önceden doğruluğu kabul edilen önerme anlamında terim.
Herkes tarafından bilinen, doğru olduğu kabul edilen şeyler, kazıyeler.
Mantıkta burhanın esasını, bir kıyasta neticenin ispat edilmesini sağlayan orta terim teşkil eder. Bir düşüncenin doğruluğunu ispat etmek için yapılan kıyasta öncül ile sonucu birbirine bağlayan orta terim olduğu için bu terim bizzat delilin kendisi kabul edilmiştir.
Aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın apaçık ve kesin olarak kabul ettiği önermeler anlamına gelen mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Meşhur olan veya doğruluğu herkes tarafından kabul edilen önermelere dayanan kıyas; tartışmada rakibi susturma yöntemi anlamında kullanılan mantık, felsefe ve kelâm terimi.
kurtuluş savaşı'na o dönem verilen addır ve milli mücadele demektir.
“Sergüzeşt”, macera anlamında bir kelimedir.
(ﺟﺒﻠﺴﺘﺎﻥ) i. (Ar. cebel “dağ” ve Fars. yer bildiren -istān ekiyle cebel-istān) Dağlık yer, dağlık arâzi.
çevresel etki değerlendirmesi (çed)
i. ve sıf. Bir düşünce, fikir ve konu üzerinde şiddetle duran, fikirlerini ısrarla savunan, o yolda mücâdele eden kimse: Hepsi bir araya gelince müellifin tek cephede savaşan bir cidalci olmadığı anlaşılacaktır (Orhan Ş. Gökyay).
Sözlükte “incelemek, denemek, tahmin etmek, ölçüp takdir etmek” anlamındaki sebr ile “parçalara, kısımlara ayırmak” mânasına gelen taksîm kelimelerinden oluşan sebr ve taksim, terim olarak bir konuda muhtemel seçenekleri belirleyip (hasr) ardından birer birer eleyerek (hazf) tek bir seçenek bırakma yöntemini ifade eder ...
Naklî Delil.
Bütün öncülleri nakle dayanan delildir. Sübûtu, özellikle İslâm'ın ilk dönemlerinde işitmeye bağlı olduğundan “sem'î delil” diye anıldığı gibi “lafzî delil” diye de adlandırılır.
İstidlâl, “delil aramak, delil kullanmak ve delile başvurmak anlamında olup her- hangi bir önerme hakkında diğer önermelerden hareketle kesin bir kanıt getirme” iş- lemlerini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle birtakım önermeler kullanmak suretiy- le başka hükümlere ulaşmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri