Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM'den oluşmaktadır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Maliyet-Fayda Analizi(MFA), alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini tahmin etmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Örneğin işlemlerde, faaliyetlerde ve işlevsel iş gereksinimlerinde tasarrufları korurken fayda elde etmek için en iyi yaklaşımı sağlayan seçenekleri belirlemek için kullanılır.
Maliyet Analizi Nasıl Yapılır? Evvela analiz için en önemli olan unsur, maliyet analizini yapan kişinin konuya hakim olması gerekir. Tarafsız ve ön yargısız yapılan bir analizle en doğru sonuca ulaşılabilir. Analiz sırasında mali çizelge ve muhasebe kurallarına uyulmalı ve son derece titiz davranılmalıdır.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
MALİYET: Belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan fedakarlıkların parasal ifadesidir. Ya da bir ekonomik değeri oluşturmak için, elden çıkarılan ekonomik değerler toplamına denir.
Gider kavramı literatürde masraf olarak da kullanılabilmektedir. Özet olarak ifade edilecek olursa gider, gelir sağlamak için tüketilen mal ve hizmetlerin parasal tutarıdır.
Maliyet muhasebesi üretilen bir mal ya da hizmetin maliyetini hesaplayıp, oluşturduğu yerler ve ilgili oldukları mamul yada hizmet cinsleri bakımından belirlenmesine ve izlenmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Maliyet muhasebesi bütün işletmelerde kullanılabilecek pratik ve işlevsel bir sistemdir.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
İşçilerle ilgili maliyetler direkt işçilik maliyeti olarak sayılıyor. Üretim giderleri ise doğrudan malzeme veya işçilik maliyeti olmayan imalat maliyetlerini kapsıyor. Genel olarak üretim maliyeti unsurları enerji, malzeme ve hammadde, yönetim ve organizasyon, iş gücü, makine ve teçhizatlar ve iş alanından oluşuyor.
Projelerde Maliyetlerin tahmin edilmesi ve bütçe aşamasından başlayarak, proje tamamlanmasına kadar olan süreçte; Maliyet Yönetimi unsurlarının tartışılarak projelerin karlılık hedeflerinin başarılmasına katkı sağlanmasıdır.
İşlem maliyet teorisi basitçe bir işletmenin çeşitli sebeplerle farklı kaynaklardan temin ettiği ürünler ve hizmetler için ödediği işlem maliyeti (transaction cost) üzerine kurulu teoridir.
Sabit Maliyetler Faaliyet hacmi ne kadar artarsa artsın faaliyet hacmine bağlı olmayan ve sürekli toplam olarak sabit kalan maliyetlerdir. Sabit maliyetlere örnek olarak bina, makine, taşıt, personel, amortisman maliyetleri verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri