Çehov Tarzı Öykünün Diğer Tarzlardan Farkı Herhangi bir olayı değil, günlük yaşamdan alınan kesitleri anlatan hikayelerdir. Bilinen hikaye planı dışındadır; serim, düğüm ve çözüm yoktur. Belli bir sonucu olmayan ve abartılmamış gerçeklerden bahsedilir. Fikirler değil her zaman kişiler ön plandadır.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
Karakterlerin duygu ve düşüncelerinden çok birbiri ardınca gelişen olayların anlatıldığı öykülere, Maupassant tarzı hikaye denir. Bu tür hikayeler ilk kez Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından kaleme alındığı için, olay öykülerine bu isim verilmiştir.
Bu tür de merak ve heyecandan çok duygu ve hayallere yer verilir. Okur kendi doğal ortamında hissetmelidir. Olayların ve durumların akışı okurun hayal gücüne bırakılır. Bu tarzın, dünya edebiyatında ilk temsilcisi Rus yazar Anton Çehov olduğu için “Çehov Tarzı Hikâye” de denir.
Çehov Tarzı Öykünün Diğer Tarzlardan Farkı
Herhangi bir olayı değil, günlük yaşamdan alınan kesitleri anlatan hikayelerdir. Bilinen hikaye planı dışındadır; serim, düğüm ve çözüm yoktur. Belli bir sonucu olmayan ve abartılmamış gerçeklerden bahsedilir. Fikirler değil her zaman kişiler ön plandadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Ömer Seyfettin Olay Hikayesi Yazarı mıdır Durum Hikayesi Yazarı mıdır? Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Bu tarzın dünya edebiyatında ilk temsilcisi Rus yazar Anton Çehov olduğu için “Çehov Tarzı Hikâye” de denir. Bizdeki en güçlü temsilcileri: Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra'dır.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi.
Maupassant tarzı hikayeler için en güzel örneklerden biri olarak Ömer Seyfettin'in farklı hikayelerini söylemek mümkün. Direkt olarak kahramanların başından geçen olay örgüleri kapsamında ele alınmış hikayelerdir. Aynı zamanda Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ahmet Mithat Efendi gibi pek çok yazar üzerinden ele almak mümkün.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır. Söz konusu bu isimler, bu tür ile ilgili birbirinden güzel eserler vermiştir.
Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu türde önemli eserler vermiştir.
Anton Çehov, Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. 19. yüzyıl Rus eleştiri gerçekçi tiyatrosunun en önde gelen temsilcilseri arasında yer alır.
→ Olay hikayelerinde anlatım boyunca okuyucuda bir merak ve heyecan duygusu oluşturulmak istenirken durum hikayelerinde daha çok bir duygu oluşturulmak amaçlanır. → Olay hikayelerinde “Serim, düğüm ve çözüm” bölümleri bulunurken durum hikayelerinde bu bölümler yoktur.
Çehov oyunları, 1880-1900'lü yılların Rus toplumunu yansıtan eserlerdir.
Ömer Seyfettin, Maupassant tarzı hikayeciliğin Türk edebiyatındaki temsilcisi olmaktadır. Olay hikayesi olarak da bilinen hikaye türü akıcı ve merak uyandırıcı üslupla yazılmaktadır.
Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismi, ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olup Türkçede sadeleşmenin savunucuları arasındadır.
Olay Hikayesi Temsilcileri
Dünya Edebiyatında olay hikayesinin en önemli yazarı, Fransız kökenli Guy de Maupassant olarak bilinir. Yazarın, olay hikayesi türünde 300 kadar hikâye yazdığı bilinmektedir. Türk edebiyatında ise olay hikayesi denildiğinde akıllara önce Ömer Seyfettin gelir.
Çehov tarzı hikâye türünün öncüsü olan Sait Faik; olay hikâyecilerimizden Ömer Seyfettin, Sabahattin Ali, Refik Halit gibi yazarlardan farklı bir yol izlemiştir .
Halide Edip Adıvar, Milli edebiyat döneminin tanınmış ilk kadın hikayecileri arasında bulunmaktadır. Refik Halit Karay, Maupassant tarzı öykü tekniğini kullanarak Milli edebiyat dönemi eserleri hazırlamıştır.
Anton Çehov, Dünya edebiyatında "durum hikayeciliği"nin öncü ismidir. Bu bağlamda durum hikayeciliğine örnek olabilecek hikayeler yazmış Türk Edebiyatındaki yazarlardan bazıları şunlardır: Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri