Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
İlgili 24 soru bulundu
Çekip küçülen giysileri eski haline getirmek için bir yöntem var ama her kumaş ve her giysi türünde işe yaramayabilir. Yine de denemeye değer! Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın.
sorusuna verilecek tanım şudur ki: kazak ıslakken ütülenip, arada bir ütülenen bölgeleri çekiştirmek sureti ile genişleme işlemi gerçekleştirilir. ütü direkt kazağa değmemeli, ince bir tülbent desteği mutlaka olmalıdır.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Elbiseler: 1-3 kullanımdan sonra; elbise resmiyse eğer her kullanımdan sonra. Frak gömlekleri: Atletle giyildiğinde 1-2 kullanımdan, atletsiz tek kullanımdan sonra. Bluzlar: 1-2 kullanımdan sonra. Şortlar: 2-3 kullanımdan sonra.
Karbonat ve Sirke
2 yemek kaşığı karbonat eklendikten sonra daralan kıyafet içine bırakılmalıdır. Elbiseler bundan sonra nazik şekilde çekerek genişletilmelidir. Böylece 1 saat kadar suda kalmalıdır. Ardından da beyaz sirke ile karıştırılan bir litre su ile durulanmalıdır.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır. Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler.
İlk olarak pantolonunuzun genişletmek istediğiniz kısmına sişeden su sıkın ve pantolonunuzu düz bir zemine serin. Daha sonra yere yatırdığınız pantolonunuzun paçalarından tutarak genişletmek istediğiniz bölgeyi çekin. Genişletmek istediğiniz kadarını yaptıktan sonra ise pantolonunuzun kurumasını bekleyin.
Çamaşır makinesini temizlemek için bulaşık makinesi tableti
Sonra başka kuru bir havlu üzerine kıyafeti tekrar yerleştirin. Kıyafetin eski formuna gelmesi için kenarlardan hafifçe gerin. Kıyafeti kuruyana kadar bu şekilde bekletin.
Makinenin içine kapasitesinden fazla çamaşır koyulduğunda çamaşırlar zarar görebilir. Seçtiğiniz yıkama programının gerektirdiği miktarda çamaşır koyun. Ön kapağın lastiğine de çamaşır sıkışmadığına emin olun. Çamaşırlarınızı çok uzun süredir kullanıyorsanız dokularında yıpranmalar olacağından hassaslaşacaktır.
Çoğu durumda, aşağıdakileri yapmanız gerekir: makinenin durdurulması sonucunda button (Duraklat) Programını Başlatmak için bu düğmeye basın ; program Başlat (Duraklat) düğmesine tekrar basın ve yaklaşık 5 saniye basılı tutun.; Pompa suyu boşaltana ve makine kapanana kadar bekleyin.
Uzmanlar, genellikle yatmadan önce duş alındığını, pek terlenmediğini ve iç çamaşırı da giyiliyorsa, pijamanın bir hafta boyunca yıkanmadan giyilebileceğini söyledi. Dr Rossi, kaban veya ceket gibi dış kıyafetler, cilde temas etmediği için de genellikle ayda birden fazla yıkanması gerekmediğini söyledi.
Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni sadece kıyafeti sizden önce deneyenlerden bulaşabilecek potansiyel mikroplar değil, daha çok kıyafetlerin üretim sürecinde maruz kaldığı kimyasallar.
ELBİSELER 1-2 GİYİMDEN SONRA
Elbiselerinizi her giyimden sonra yıkamanıza gerek yok çünkü kumaşın ve renginin bozulmasına neden olabilir. Ancak yazın gün boyu giydiğiniz elbiseyi tek kullanımdan sonra düşük ısıda yıkayabilirsiniz.
Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir. El yıkaması ılık ve de soğuk su ile gerçekleşir.
Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez. Bu yüzden de bu tür kumaşları gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Yün Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Yün kumaş ıslandığı takdirde içindeki lifleri şişerler. Liflerin bu şekilde genişlemesi ile iplerin boyları da kısalır. Bu nedenle yün kumaşlar bir kaç defa yıkandıktan sonra ölçüleri tam dengeye ulaşacaktır.
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri