Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi Yüzükleri, iki taraftan birinin sevilen ve saygı duyulan bir aile büyüğü takar. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur. İstenilirse yüzük yükseltici de konularak, tepsi görseli zenginleştirilir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır.
Söz kesiminde takılacak yüzükleri erkek tarafı satın alır. Damat tarafı isterse müstakbel gelinlerine söz kesiminde takmak üzere takı seti veya bilezik satın alabilir. Tabi siz de kız tarafı olarak damada kol saati, bileklik gibi aksesuarlar hediye edebilir ve damat bohçası hazırlayabilirsiniz.
Kız isteme töreninde söz yüzüğü resmi olarak takılmaktadır.
Nişan tepsisi içinde ve birbirine kırmızı kurdele ile bağlı olan yüzükler aile büyüklerinden biri tarafından gelin ve damadın parmaklarına takıldıktan sonra nişan makası ile yine aile büyüğü tarafından kesilir. Nişan makasları çoğunlukla nişan tepsisi ile takım olarak satılır ve tepsi ile uyum içerisindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir.
Nişanda ise kız ve erkeğe nişan alyansları takılır. Aileler arasında kız isteme yüzüklerini ve nişan alyanslarını kimin alacağı konusu bazı kafa karışıklıklarına sebep olabilir. Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.
Söz ve Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır? Söz yüzüğü sağ elin yüzük parmağına takılır, aynı şekilde nişan yüzüğü de sağ ele takılır. Nikah kıyıldıktan sonra sağ eldeki nişan yüzüğü sol ele takılır ve evlilik yüzüğü olarak değer görür.
Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır. Nişan merasimine gelindiğinde ise hem damat hem de gelin adayının isimlerinin yazılı olduğu alyanslar takılır. Bunlar, düğün gününe veya nikaha kadar sağ elde kalır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
Bu sorunun cevabı kültüre göre değişmekle birlikte, genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından tutulur. Bazı kültürlerde tepsiyi tutan kişi gelinin kız kardeşidir. Diğer kültürlerde ise tepsi gelinin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından tutulur.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Nişan ve evlilik yüzükleri birbirlerine benzer yüzüklerdir. İkisi de alyans şeklindedir. Aralarındaki tek fark birinin evliliği, birinin de nişanı temsil etmesidir. Nişan yüzüklerinin takılabilmesi için öncelikle kız isteme yapılmalıdır.
"Kız isteme konuşması nasıl yapılır?" sorusu, en çok merak edilen konulardan biri. Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Söz yüzüğü, Türk kültüründe geleneksel olarak nişan yüzüğü olarak da biliniyor. Genellikle çiftler için özel tasarlanıyor. Söz kesme töreninde erkek tarafı, gelecekteki gelinine takmak üzere özel bir yüzük seçiyor. Bu yüzük genellikle, çiftin yüzük parmağına takılıyor.
Kız isteme töreninde söz yüzüğü resmi olarak takılır. Bu yüzükleri çiftler sağ ellerinin yüzük parmağına takar.
Söz yüzüğü ve nişan yüzüğü arasında da pek bir fark yoktur. İkisinde de kullanılan yüzükler genellikle ikili olarak alyans şeklinde tercih edilmektedir. Renkleri ve modelleri ise kişisel zevke göre değişmektedir. Evlilik süresince söz yüzüğü de nişan yüzüğü de sağ elin yüzük parmağına takılır.
Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır. Peki sözde geline ne takılır? Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri