K belgesi hangi araçlara alınır? Kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork, tanker ve yük taşıyan benzeri araçlara alınır.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka C sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Kamyon, tur, çekici gibi araçların yanı sıra kamyonet, panelvan ve pikap tarzı araç kullanıcılarının da SRC 3 belgesini alarak bu araçları kullanmalıdır.
Oto Kurtarıcı Operatörü Ehliyeti Nasıl Alınır? Operatörlük belgesi almak için ilk önce iş makinası kursuna kayıt olmak gerekiyor. Ardından hangi aracın operatörlük belgesini alacağınızı seçip belgenizi almanız gerekiyor. Ayrıca kursun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
D (Otobüs) C (Kamyon), D (Otobüs), CE (Çekici), B1, BE, C1, C1E, D1, D1E, DE, G, M Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Ücreti 4154,70 TL. Ayrıca 769 TL Ehliyet kart ücreti. Toplam ödenmesi gereken bedel 4923,70 TL.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var. Bu demek oluyor ki kamyonet ile yurt dışına çıkılması durumunda b sınıfı sürücü belgesi ve src 3 belgesi ile çıkış yapabilirsiniz.
Trafikten men edilen veya çekilerek götürülmesi gereken araçlar, kurtarıcı/çekici olarak adlandırılan Özel Amaçlı Taşıtlarla götürülmektedir.
CE sınıfı ehliyet ile, tır (çekici) dorseli, araçları kullanılır. C 'den CE' ye geçiş yaparken sadece direksiyon sınavına girilir.
Yüklü ağırlığı 750 kg altında olan römorkları BE , CE , DE vb. E eki olmadan ilgili araca bağlayarak çekebilirsiniz. Ancak 750 kg üzeri yüklü ağırlığa sahip römork kullanacaksanız. B sınıfı bir otomobil ise BE, C sınıfı bir Kamyon ise CE sınıfı, D sınıfı bir otobüsse CE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir.
Oto çekiciniz için her ay bakım, yakıt ve çeşitli vergi giderlerini göz önünde bulundurarak 3000 ile 4000 lira arasında bir meblağı gözden çıkarmanız gerekir. Bu durumda ay sonunda elinize geçecek net miktar 11 bin ile 12 bin lira arasında olacaktır.
CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir. CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
“HER ARACI KALDIRIP GÖTÜREMEZSİN”
Ağaoğlu, “Çekicilerin araç çekme yetkisi yoktu, yetki trafik polisindedir. Trafik polisi de nerenden araç çekilip, çekilmemesi gerektiğini bilmek durumundadır. Karayolu Trafik Yönetmeliği 119.
Şehirler Arası Çekici Fiyat Hesaplama
Örneğin şehir içi 15 km mesafede çekici fiyatı; km başı ortalama 20 TL çıkarken, şehirler arası 150 km'lik bir mesafe için km başı ortalama 10 TL'lik bir fiyat çıkabilmektedir.
Peki bu, İş Kamyonu (Araç Kurtarma-Çekme-Taşıma ) belgesini nasıl edinebiliriz? Bu sertifika, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir operatör kursundan temin edilir. Eğer operatör işini trafiğe kapalı bir alanda yapıyorsa bu sertifika yeterlidir.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
Hiç ehliyeti olmayan birinin CE sınıfı (tır ehliyeti) almak için ödemesi gereken miktar 3090 + 3440+ 3440 = 9970 TL'dir.
CE sınıfı ehliyet almak için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün alanlar CE sınıfı ehliyet alabilirler. B'den C'ye geçiş yapacak adaylarının yazılı sınava girmeleri gerekmemektedir. Sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
Tır ehliyeti, diğer ehliyetlere göre daha zor ve maliyetlidir. Tır ehliyeti almak için yapmanız gereken birçok farklı konu ve süreç var. Çekici diye de tabir edilen tırları sürebilmeniz için bu araçların ehliyetini almanız gerekiyor. Öncelikle tır ehliyeti diye bir şeyin olmadığını bilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri