Kuruma Bildirilecek Belge Türüne İlişkin SGK'dan Duyuru Bu bağlamda, meslek liselerinde okumakta iken staja tabi tutulan öğrencilerin bakmakla yükümlü kişi kapsamında olup olmadıklarına bakılarak 22 veya 43 nolu belge türü ile bildirilmeleri gerekmektedir.”
22 Kodu İle İşten Çıkarma & Fesih
SGK 22 çıkış kodu ile fesih yapıyorsanız İş Kanunu'nun sözleşmenin feshinde usul "4857 sayılı” Madde 22 – İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.”
Escape will cancel and close the window. End of dialog window. e-devletten alınan SGK Hizmet Belgesinde Ş - K - S gibi harfler yer alabiliyor. Bu harflerin olması esasen çalışanlar için alarm verilmesi gerektiği anlamına geliyor.
SGK Çıkış Kodu 42 Nedir? İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması halinde bu kod seçilir.
Kod 44- 4857/25-II-C İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. Kod 45- 4857/25-II-D İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, iş yerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da iş yerinde bu maddeleri kullanması.
İlgili 35 soru bulundu
SGK Çıkış Kodu 43 Nedir? İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması halinde bu kod seçilir.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
Aynı ay içerisinde işyerinden ilk defa verilen prim belgesi 'Asıl', ilk prim belgesinden sonra verilen prim belgeleri 'Ek', daha önce verilmiş olan prim belgeleriyle ilgili silme işlemi için verilen prim belgeleri ise' İptal' prim belgesi olarak adlandırılmaktadır.
12- Birden Fazla
Çalışanın 30 günden az çalışma sebebi birden fazla ise (örneğin hem rapor hem de puantaj varsa) bildirimde bu kod kullanılır.
Eskiden bu sınıflandırma SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur şeklinde yapılıyordu. 2006 yılında ise getirilen kanuni bir düzenleme ile tüm bu kategoriler SGK olarak tek bir çatı altında toplandı. Bu yeni sistemine göre kişiler 4A sigorta, 4B sigorta ve 4C sigorta kapsamında çalışırlar.
Daha önce SSK olarak anılan sigorta biçimi 4A olarak; daha önce BAĞ-KUR olarak adlandırılan sigorta biçimi 4B sigorta olarak SGK çatısı altında yerini aldı. “4B sigorta nedir?” sorusuna bakıldığında diğer bir sigorta seçeneği olarak karşımıza çıktığını görebiliriz. “4B nedir?” sorusu bu sigorta altında bulunan kişiler ...
Bu sıralama, eskiden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak yapılırken 2006 yılındaki bir düzenlemeyle her biri SGK altında toplandı. Yeni sisteme göre çalışanlar 4A, 4B ve 4C sigorta kapsamı altında faaliyetlerine devam ederler.
Bu tür statü değişiklikleri durumunda yapılan çıkışlarda bu kod seçilmektedir. 22- Diğer nedenler: İşçinin çıkış nedeni bu kod listesinde hiçbir kategoriye uymuyorsa, bu kod seçilmelidir. Bu durumda işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
22 kodu ile işten çıkarma kıdem tazminatı alır mı? 22 kodu ile işten çıkarılan işçiler, diğer nedenler kodu ile feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı alma hakkı belirsizdir. Ancak işçilerin kıdem tazminatı alabilmesi için durumun belirsiz olmasından dolayı hukuki destek alması gerekebilir.
20 – Kampanya bitimi halinde gerekli şartların karşılanması durumunda işsizlik maaşı verilir. 21 – Statü değişikliği halinde gerekli şartların karşılanması durumunda işsizlik maaşı verilir. 22 – Diğer nedenler – işçinin durumuna göre karar verilir. 23 – İşçi tarafından zorunlu fesih halinde işsizlik maaşı verilir.
SSK, eskiden SSK'ya prim ödeyenlerin dahil olduğu br sigorta sistemiydi, ancak 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu kanunu ile 16 Mayıs 2006 tarihinde kurulan SGK'ya devroldu ve SSK sigortası da 4a sigortasına dönüştü. Diğer bir ifadeyle devirle birlikte SSK sigortasının adı 4a sigorta oldu.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Sigortam hakkında detaylı veriler için Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sitesine giriş yapılmalıdır. Bu siteden hizmet dökümü sorgulama ve diğer online hizmetlere ulaşılabilir. Buna ek olarak çalışılan işyerine ait insan kaynaklarından ya da şirketin muhasebe departmanında da sigorta durumu sorgulanabilir.
Eğer bir işveren, personelinin meslek kodunu SGK'ya bildirmez ya da yanlış bildirirse, çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu ceza ise asgari ücretin %10'u olacak şekilde belirlenmiştir.
Şu an yürürlükte olan mevzuata göre, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun girilmemesi, yanlış, eksik, hatalı meslek kodu girilmesi hallerinde işverene idari para cezası uygulanmamaktadır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU MESLEK KODU PRİMİ, EMEKLİLİK SÜRESİNİ ETKİLİYOR MU? Sigortalı işe giriş, ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun yanlış, eksik, hatalı girilmesi sosyal güvenlikte hak kaybına yol açar.
23 Numaralı Kod – İşçi Tarafından Zorunlu Nedenle Fesih;
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması (4857 s.k. 24/III) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
SGK Çıkış Kodu 40 Nedir? Bu Kod “696 KHK İle Kamu İşçiliğine Geçilmemesi Sebebiyle Çıkış” tanımlanmıştır. Kamu idarelerinde alt işverenin işçisi olarak çalışmakta iken, 696 sayılı KHK ile kamuya işçi olarak atanamayan(Emekli olması gibi nedenlerden dolayı) işçilerin iş akdinin sonlandırılması halinde bu kod seçilir.
SGK'nın İşten Ayrılış Bildirgesi ekranında bulunan çıkış kodlarında 25 kodu ise tartışmalara yol açmaktadır. İşten çıkış kodu 25. numaralı maddenin gerekçesinde “İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” açıklaması bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri