Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
İlgili 44 soru bulundu
Çamaşır makinesini temizlemek için bulaşık makinesi tableti
Sonra başka kuru bir havlu üzerine kıyafeti tekrar yerleştirin. Kıyafetin eski formuna gelmesi için kenarlardan hafifçe gerin. Kıyafeti kuruyana kadar bu şekilde bekletin.
Esneyen ve bollaşan trikolarınızı düzeltmek için sirkeli su yöntemini de kullanabilirsiniz. Triko kazaklarınızı yıkadıktan sonra önce ılık suya, sonra da bir miktar sirkeli suya batırın. Ardından asmadan, serdiğiniz havlu üzerine kurumaya bırakın. Trikolarınız eski haline geleceklerdir.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın. Bundan sonra, elinizle orijinal boyutuna gelene kadar esnetin. Suyunu sıkmadan asın ve tamamen kuruyana kadar bekleyin. Büyütmek istediğiniz giysi bir kazak ise, daha iyi sonuçlar almak için beyaz sirke eklemenizi öneriyoruz.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
1 su bardağı çamaşır yumuşatıcısı. 1su bardağı saç kremi. 1 su bardağı bebek şampuanınıda kovamıza ekleyip karıştırıyoruz suyumuzu ve kazaklarımızı bu suda 1 gece bekletiyoruz ertesi gün makinenizde sıkma boşaltma programında fazla suyunu attırıp ıslak haliyle üzerine bir tülbent koyarak bol buharda ütülüyoruz.
Bunun için yardım bardak kadar beyaz sirke hazırlamanız, ardından da 62 mililitre kadar saç kremi ve göz kararınca su güzel bir şekilde karıştırılmalıdır. Ardından da dar gelen elbise bunun içine yarım saat kadar bırakılmalıdır. Sonrasında durularsanız genişlediğini görebilirsiniz.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Kıyafetlerin tüylenmesine neden olan faktörlerin başında, kumaşın kalitesi gelir. Düşük kaliteli kumaşlar, özellikle ilk birkaç yıkamadan sonra tüylenmeye başlarlar. Ayrıca, çamaşır makinesinde yıkanan kıyafetler, diğer kıyafetlerin veya havluların kumaş tüylerini çekerek tüylenmeye neden olabilir.
Kot pantolonunuzu kurutma makinesinde kurutacaksanız kotların kurutulmasına uygun düşük ayardaki programı tercih etmeniz gerekir. Ayrıca tam olarak kurutmadan çıkarıp hafif çekerek esnetirseniz pantolonunuzun çekmesini engelleyebilirsiniz.
İlk olarak pantolonunuzun genişletmek istediğiniz kısmına sişeden su sıkın ve pantolonunuzu düz bir zemine serin. Daha sonra yere yatırdığınız pantolonunuzun paçalarından tutarak genişletmek istediğiniz bölgeyi çekin. Genişletmek istediğiniz kadarını yaptıktan sonra ise pantolonunuzun kurumasını bekleyin.
Giysilerde yıkama, ıslatma, kurutma ve ütüleme işlemleri sonrasında çekme, kopma, bollaşma, uzama, renk solması, pamuklanma ve tüylenme gibi değişiklikler gözlenebilir. Bu değişikliklerin 2 sebebi vardır: yanlış yıkama işlemi ve üretimde yetersiz kalite kontrol.
Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır. Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama ve sabun -ki burada lifler arasında yağlayıcı görevi görür- hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
Pamuklu kumaşlar terzilikte, yatak örtüsü, döşemelik ve diğer mefruşatlarda yaygın olarak kullanılırlar. İyi boya tutar. Ön işlem görmediyse, yıkanınca çeker. Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur.
Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Genelde kazakların yıkama derecesi 30 derece olmalı fakat leke varsa ve gerekiyorsa 40 derecede yıkanmalıdır. Kazakları ister elde ister makinede yıkarken çamaşır suyu içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır.
Yün giysiyi ters çevirerek orta ısıda ütüleyin ve ütülerken nemlendirmek için ütünün buharını kullanın. Eğer isterseniz, yün giysinizin üzerine ince bir kumaş koyarak onun üzerinden de ütüleyebilirsiniz. Sahip olduğumuz giysilerin çoğu farklı tür kumaşlardan üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri