Cotard Sendromunun tedavisinde genel olarak elektrokonvulsif tedavi ve ilaç tedavisi (dopamin atagonistleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve citalopra) kullanılmaktadır. Ayrıca ilaç tedavisiyle beraber davranışçı psikoterapin de sanrıların tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur (Sahoo ve Josephsi, 2017).
Bu sendromun nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, genellikle şiddetli depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni gibi diğer psikiyatrik rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Ayrıca, bazı nörolojik hastalıklar veya beyin yaralanmaları da bu sendroma yol açabilir.
Cotard Sendromu, bir diğer adıyla “Yürüyen Ölü Sendromu” insanların çoktan öldüklerine, çürüyüp kokuştuklarına, vücutlarındaki kan ve organların yok olduğuna ve hatta kendilerinin hayatta hiç var olmadıklarına inandıkları ender bir bilişsel ve nihilistik (nihilizm: hiççilik) bir bozukluktur.
Konversiyon bozuklukları, kişilik bozuklukları, şizofreni, temaruz, madde kötüye kullanımı ve basit sorulara şaşılacak şekilde yanlış cevap verme ile karakterize Ganser sendromu ayırıcı tanıda değerlendirilmesi gereken başlıca psikiyatrik hastalıklardır.
Bu hastalığa yakalanan kişiler ölü olduklarına, organlarının yok olduğuna ya da çürüdüğüne inanıyor. Fotoğraf altı yazısı, Cotard sendorumuna yakalanan insanlar ölü olduklarına, organlarının yok olduğuna ya da çürüdüğüne inanıyor. Bu tür vakalar Çin, Hindistan, Meksika, ABD, Danimarka ve İsveç'te görüldü.
İlgili 38 soru bulundu
Tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler genellikle çevrelerine sağlayabilecekleri ya da verebilecekleri bir şeyleri kalmadığını hissederler ve hatta sabahları yataktan kalkmaktan bile korkabilirler. Hatta hayata karamsar bir bakış açısı benimseyebilir ve sürekli kendilerini umutsuz hissedebilirler.
Bu hastalık genel olarak erkeklerde görülen ve 30'lu yaşlardan itibaren kendini gösteren bir sorundur. Hastaların çoğunlukla ileri düzeyde koruyucu ebeveynlerinin olduğu ve benzeri aile ortamlarında büyüdükleri belirlenmiştir. Aşırı hoşgörülü ebeveynler, çocuklarının davranışları hususunda pek bir sınır tanımazlar.
Munchausen Sendromu genel olarak “istemli bir şekilde fiziksel, psikolojik belirti ve hastalık üreterek hasta rolü oynama ve bu yolla duygusal doyum sağlama” şeklinde tanımlanan bir bozukluktur. 9,10 Munchausen Sendromu; Asher Sendromu ve Oluşturulmuş Hastalık olarak da bilinmektedir.
Capgras sendromu, sanrısal yanlış tanıma bozuklukları içinde tanımlanan, az rastlanan ve inatçı sanrılar ile giden bir bozukluktur. Hasta, yakın bir akrabasının bazen de kendisinin tıpatıp benzerleri ile değiştirildiğine inanır.
Kişinin bazı isteklerini yerine getirmek, bir kazanç elde etmek veya sorumluluktan kaçmak amacıyla var olan bir rahatsızlığını aşırı derecede abartması veya olmadığı halde bir rahatsızlığı varmış gibi göstermesi durumuna temaruz adı verilir.
Cotard sendromu (CS) vücudunun olmadığı ya da ölü olduğu şeklindeki nihilistik hezeyanların varlığı ile karakterizedir. Ölümsüzlük hezeyanıyla da birliktedir. Bu sendrom çoğunlukla orta yaş kadınlarda görülmektedir. CS, pek çok psikiyatrik ve organik hastalıkla ilişkilidir.
Düşünce ekleme yanılsaması : Bir başkasının kişinin zihni aracılığıyla düşündüğüne dair inanç.
delusion - delüzyon / sanrı
Imposter Sendromu, bireylerin başarılarını içselleştirememesi ve yeterli olmadıklarına dair sürekli bir korku yaşamaları durumudur. Bu kişiler, elde ettikleri başarılarını kendi yetenekleri yerine şans ve tesadüf gibi dış faktörlere bağlarlar.
Progresif non-infeksiyöz anterior vertebra füzyonu (Copenhagen sendromu), genellikle erken çocukluk döneminde torakolomber kifoz ve hareket kısıtlılığı belirtileri ile kendini gösteren progresif bir spinal rahatsızlıktır. Nörolojik anormallikler nadir olarak ortaya çıkabilir.
Stockholm sendromu, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati aşk ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir.
Bilimsel zemin: Fregoli sendromu, bir veya daha fazla tanıdık kişinin görünüşlerinin sürekli olarak değişiklik gösterdiğinin sanıldığı delüzyonel bir inançtır. Bu durum hastanın tanıdığı bir kişinin görüntüsünü alan ve onu taklit eden, çevresinde yabancı birinin görüntüsüne bürünme inancıdır.
Stockholm sendromu, rehin alınma, cinsel tacize ve şiddete uğrama gibi psikolojik ve duygusal baskıya maruz kalınmasında ortaya çıkan, kişi ile empati ve duygusal bağ kurulması ile sonuçlanan psikolojik esaret olarak tanımlanabilir.
Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). En çok bekar insanlarda görülmektedir. Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.
peter pan ve wendy sendromlarında, her iki kişi de birbirlerinin davranışları hakkında anlaşmazlığa düştüğünde ilişki eninde sonunda bozulur. wendy sendromlu insanlar duygusal tükenmişlik yaşama eğilimindedir çünkü sürekli olarak verdiklerini ve verdiklerini ve karşılığında hiçbir şey alamadıklarını hissederler.
Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Genel olarak benzer bozukluklar olarak bilinen şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Prader-Willi sendromu (PWS) başta zeka geriliği, duygulanım bozukluğu (duygusal dengesizlik), kaslarda güç kaybı ve hipotonus (kas gevşekliği), kısa boyla beraber iştah bozukluğuna bağlı morbid obezitenin gözlendiği nadir bir genetik hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri