Yoksunluk sendromu; fiziksel veya psikolojik bağımlılık yapabilen belirli bir ilaç veya kimyasala belirli bir süre maruz kalan doku veya organların bu maddeleri yeterli dozda alamaması halinde ortaya çıkan çeşitli klinik belirtileri ifade eder.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE YOKSUNLUK SENDROMU
Fiziksel olarak baş ağrısı, el ve ayaklarda titreme, göz seyirmesi gibi belirtileri vardır. Psikolojik olarak depresif ruh hali, aşırı mutsuz hissetme, sinirlilik hali gibi belirtileri vardır.
3. Kesilme belirtileri kısa sürelidir ve 1 gün ile 3 hafta arasında geçer. Relaps belirtileri daha uzun süreli olarak kendini gösterir. 4. Baş dönmesi, bulantı, parestezi, vertigo ve diare gibi SSRI kesilme sendromu belirtileri nadiren depre- sif hastalarda gözlenir.
Yoksunluk sendromu, bir ilaca ya da maddeye olan fizyolojik adaptasyon demektir. İlacın ya da maddenin yokluğunda, şiddetli krizlere neden olabilir. Bir veya birkaç kimyasal maddeye bağlı gelişen tolerans sonucu vücuda yerleşir ve bu maddenin eksikliğinde yoksunluk sendromu ortaya çıkar.
İlgili 35 soru bulundu
Yoksunluk sendromu kişinin kullandığı maddeyi bir süre alamadığında yaşadığı ruh halidir. Kişinin yaşadığı sinir patlamaları, kramplar ve paranoya hali yoksunluk sendromunun sonuçlarıdır.
Yoksunluk Dönemi (0-1 ay): Alkol ya da maddeyi bırakan bağımlı kişi için en zor dönem ilk dönemlerdir. Bu dönem kişinin yoksunluk diye tanımladığımız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarının olduğu bir dönemdir. Kişi bu dönemde olumlu ve olumsuz ani duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir.
Sorun genellikle üç gün içinde başlar ve birkaç ay sürebilir. Nadiren psikoz oluşabilir. Bir antidepresanı aniden bırakan kişilerin yaklaşık %20-50'sinde antidepresan kesilme sendromu gelişir. Durum genellikle ciddi değildir, ancak semptomları olan kişilerin yaklaşık yarısı onları şiddetli olarak tanımlar.
Ve eğer doğal olarak duygusal ve fiziksel sıkıntıya karşı daha az toleranslıysanız, yoksunluk belirtileri de o kadar zor gelebilir. Semptomların çoğu yaklaşık iki hafta sürmesine rağmen, bazı madde bağımlılığı olan kullanıcılar birkaç ay boyunca uykusuzluk, gece terlemesi ve dengesiz duygular yaşadığını bildirmiştir.
Duygusal yoksunluk şeması günümüzde sıkça görülmeye başlayan ve uzmanların en çok karşılaştıkları bir vakadır. Bu sendromun sebebi kişinin sahip olduklarının farkına varmaması yatmaktadır. Kendi iç dünyasında sorunlar yaşayan birey çevresinin ve ailesinin yalnızlığını, üzüntüsünü geçiremeyeceğini düşünür.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Artık ilaca ihtiyaç yokmuş gibi hissedildiğinde eğer ilaç aniden kesilirse antidepresan ilaç yoksunluğu belirebilir. Bu belirtiler birkaç hafta sürer. Uzman bilgisi dışında ilacı aniden kesmek hayati tehlikeye sebep olabilir.
Kullanılan maddenin bırakıldığı dönemde kişi 0-1 ay arası yoksunluk belirtileri yaşamaktadır.
Geri çekme yöntemi, halk arasında “çekilme”, “dikkatli olma”, “dışarı boşalma”, “erkeğin korunması” gibi pek çok isim verilmiştir. Geri çekme (Coitus interruptus), ilişki sırasında erkeğin boşalmadan hemen önce penisini vajinadan çıkarıp dışarıya boşalmasıdır (Akın, 1996; Anonim, 2005).
LUSTRAL tedavisinin aniden kesilmesi halinde sersemlik, titreme, uyku bozukluğu, huzursuzluk, kaygı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve uyuşma görülebilir.
Yoksunluk sendromu ise kullanılmakta olan maddenin birden bire kesilmesiyle uykusuzluk, sinirlilik, dikkatini toplayamama, taşkınlık, depresif belirtiler, kas seyirmesi, çarpıntı, yüz kızrması, terleme gibi fizyolojik belirtilerin ortaya çıkması durumudur.
Bulantı: Mide bulantısı yaygın bir yan etkidir. Yorgunluk: Genel bir halsizlik veya yorgunluk hissi. Baş ağrısı: Şiddetli veya hafif baş ağrıları yaşanabilir. Terlemeler: Ani terleme nöbetleri olabilir.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Antidepresanın Uzun Süreli Kullanımı
Uzun kullanımın amacı rahatsızlığın tekrar etmesini önlemektir. Depresyonun kronikleşmesi (yaşam boyu devam etmesi) durumunda hastaların ömür boyu antidepresan kullanması da önerilebilir.
Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer. Yoksunluk belirtileriyle mücadele etmek, daha iyi hissetmene yardımcı olacak ve seni zor anlara hazırlayacaktır. Yoksunluk hisleri genellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada en yoğun seviyelerinde olur.
Bağımlılık tedavisi uzun sürelidir. Kişinin tedavide kaldığı süre arttıkça, tedavinin başarılı olma ihtimali artar. Tedavinin süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte bir yıl kadar devam etmelidir. Bir yılın sonunda da gerekli durumlarda tedaviye devam edilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Zorunlu tedavi ne kadar sürer? Hekim ön raporuna göre en fazla 20 gün sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri