Çekin ciro edilebilmesi için çekin arka kısmına firma kaşesi vurulmalı, şirket yetkilisinin yine çekin arkasına imzasını atması gereklidir. Ciro işlemini gerçekleştirecek olan şirkette birden fazla yetkili ortak varsa, her birinin imzasının bulunması gerekir. Atılan İmzalarla ciro etme işlemi tamamlanır.
Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur.
Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.
Çekin arka yüzü ya da çekte yer kalmaması halinde buna ilave edilecek bir kağıt (alonj) üzerinde de cironun yapılması mümkündür. Çekin ön yüzüne ciro yapılması uygulamada çok rastlanmamakla birlikte, başka bir anlama gelmeyecek şekilde açık yapılması halinde geçerli kabul edilmelidir.
Ciranta çizme (iptal) işlemini HMK 207 madde uyarınca bu işlemden dönme veya işlemi değiştirme iradesini belirterek ve parafıyla onaylayarak yapmalıdır. Ciranta bu suretle ciroyu tamamen veya kısmen iptal edebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Çekin arkasına keşidecinin kaşesini basması ve firma yetkilisinin imzasını atması ile çek cirosu yapılmış olur. Çek ciro etmek suretiyle çek üzerinde yazılı tutar lehtara devredilmiş olur. Ciro edilmiş çeki alan kişi vadesi geldiğinde çekin tahsilatını yapabilecektir.
TTK m.683 gereğince ciro, cironun poliçe veya poliçeye bağlı olan ve alonj denilen bir kağıt üzerine yazılması ve ciranta tarafından imzalanması suretiyle yapılır. Ciro kural olarak poliçenin arka yüzüne veya poliçeye bağlı olan alonjun üzerine yapılır.
Tam ciro ile: Çek yaprağının arkasına, çekin devredildiği kişinin/işletmenin tam adı yazılır ve imzalanır. Bir çeki tam ciro ile devralan kişi/işletme çeki ister tam ciro ile isterse beyaz ciro ile devredebilir. Beyaz ciro ile: Çek yaprağının arkası yalnızca ciranta tarafından imzalanır.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Bütün bu işlemlerin tamamına çekin cirolanması denir. Cirolanan çekin üzerindeki tutar tedarikçiye ödenmiş olur. Çek, bankaya verilir ve üzerinde yazılı tarihte (çek vadesi) tahsil edilir.
Banka çalışanları bu durumda, çekin arkasına karşılıksızdır kaşesi vurarak tarih ve imza atarlar. Alacaklı olan kişi, ilgili banka tarafından arkası kaşelenen ve imzalan bu çeki delil olarak kullanarak, mahkemeye başvurarak dava açabilir.
Bir beyaz ciroyu, tam ya da beyaz, başka bir ciro takip ederse, takip eden ciroyu imzalayan kimse, poliçeyi beyaz ciro ile elde etmiş kabul edilir (TTK m. 686). Örnekte ilk ciroyu lehtar Leyla, tam ciro yaparak gerçekleştirmiştir. Daha sonra Can, beyaz ciro yapmıştır.
Tüzel kişi adına çeki düzenleyen gerçek kişinin adı ve soyadı, çek yaprağı üzerine matbu olarak, kaşe basılmak suretiyle veya el yazısı ile yazılabilir. Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
İbraz süreleri içinde takasa verilen bir çek ödenmez ise çek karşılıksız çıkmış olur ve çekin arkası yazdırılmalıdır. Karşılıksız çıkan çekin aslını banka tutacak ve müşterisine fotokopisini verecektir. Alacaklı bu karşılıksız çek fotokopisi ile icra müdürlüklerine başvurarak alacağı için icra takibi başlatmalıdır.
Bunun için çekle beraber bankaya başvurmak ve çekin takasa verilmesini talep etmek yeterli olacaktır. Banka bu süreçte birkaç soru soracak ve uygun görürse çekin arkasına ciro yapacaktır. Daha sonra bankaya bir imza verilir ve banka çeki takas yoluyla tahsil eder.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
Ciro işlemiyle birlikte çeki ilk düzenleyen taraf borçlu konumunu devam ettirerek çek bedelini öder ve ciro yoluyla çeki elde eden son taraf da çeki tahsil eder.
101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerindeki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
5941 Sayılı Çek Kanunu gereğince çek, ticari bir ilişkiden kaynaklı tacirler arasında borç ödeme aracıdır. Türkiye'de çek, "ileri vadeli çek uygulaması" nedeniyle fiilen bir "ödeme aracı" olmaktan uzaklaşmış, bono gibi kullanılan bir kıymetli evrak haline gelmiştir.
Gelen cevapta anılan şirketin iki imza ile çek keşide edebileceği ancak çek üzerinde tek imza bulunduğu, bu sebeple işlem yapılamayacağı "imza eksikliği olduğundan işlem yapılamamıştır" şeklinde ibare yazılarak çek geri veriliyor.
Çeklerde de gecikmiş ciro söz konusu olabilir. Ancak çekte vadeden değil, ibraz süresinden bahsedilebilir. İbraz süresi geçtikten sonra yapılan cirolar alacağın temliki hükümlerine tabidir. Ayrıca Yargıtay'a göre süresinde ibraz edilmeyen çek kambiyo vasfını kaybeder.
Yapılan değişiklikle öngörülen ceza dikkate alındığında 6273 sayılı yasa ile Çek Kanunun karşılıksız çek keşidecisi yani karşılıksız çek düzenleme fiilinin sorumlusu bakımından lehe olduğu açıktır.
Hamil ya da lehtar olarak adlandırılan alacaklı kişi, çek üzerinde yazan tarihte ilgili banka şubesine giderek tahsilat işlemini yapabilmektedir. Ancak bankadan çek tahsilatında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Ciro hesabını bir örnek üzerinden açıklamak mümkündür. Brüt satışı 1000 TL olan bir şirketin 100 TL indirim, 50 TL ödenek ve 50 TL iade giderine sahip olduğu düşünülürse, net ciro miktarı 800 TL olarak bulunur.
Ciro primleri ödemelerinin belgelendirilmesi şarttır. Ciro primlerinin belgelendirilmesi şöyle olmaktadır. Ciro primlerinin ödeme şekli ne olursa olsun alıcının satıcıya mutlaka KDV'lı fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Alıcı bu tutarı gelir kaydedip, hesaplanan KDV'yi beyan edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri