Formel (resmi-biçimsel) İletişim, örgütte örgütsel kurallar içinde ve örgütün amaçları doğrultusunda belli kalıplara göre işleyen iletişim biçimidir. İnformel (resmi olmayan) İletişim ise, resmi yollarla kurulmayan, yüzyüze veya telefonla örgütün farklı kademeleri arasındaki çalışanlar arasında gerçekleşen iletişimdir.
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu kendiliğinden oluşan iletişim şeklidir. Formal iletişim, bir örgü-tün iskelet sistemini oluştururken, informal iletişim süreci bir örgütün merkezi sinir sistemini oluşturmaktadır.
Formel iletişim "Yukarıdan-Aşağıya", "Aşağıdan-Yukarıya" ve "Yatay" biçimde olmak üzere üç şekilde gelişmesinin yanı sıra, bazı durumlarda iletilen bilgi ya da mesajın niteliğine göre çapraz bir yol izlemektedir.
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu ken- diliğinden oluşan iletişim şeklidir. İnformal iletişim, formal iletişimden farklı olarak, görev- lerden dolayı değil çalışanların sosyal ihtiyaç- larının karşılanması amacıyla ortaya çıkar.
Dikey iletişim kavramı organizasyonlarda farklı kademelerde görev yapan işgörenlerin örgütsel yapı ve politikaları ile ilgili olarak yukardan aşağıya (hiyerarşik üstten hiyerarşik alta) ve aşağıdan yukarıya (hiyerarşik alttan hiyerarşik üste) doğru kurmuş oldukları iletişim biçimini ifade eder.
İlgili 25 soru bulundu
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu kendiliğinden oluşan iletişim şeklidir. Formal iletişim, bir örgü tün iskelet sistemini oluştururken, informal iletişim süreci bir örgütün merkezi sinir sistemini oluşturmaktadır.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Formal güç-informal güç ayrımına gidildiğinde ise: formal güç kişinin bulunduğu pozisyonundan dolayı başkalarını etkileyebilme potansiyeli; informal güç ise, kişinin bulunduğu pozisyondan bağımsız olarak diğerlerini etkileyebilme kapasitesidir.
Çapraz iletişim, üretim müdürü ve sipariş gerçekleştirme şefi gibi, farklı birimler ve farklı hiyerarşik düzeylerde bulunan kişi ve birimlerin arasında, hiyerarşi basamaklarını izlemeden, doğrudan bir iletişim türüdür.
Biçimsel (resmi) kanallar, örgüt içinde veya örgüt dışında iletişimin sağlanması için örgüt tarafından düzenlenmiş kanallardır (Tutar vd., 2003, s.69). iletişimi sağlayan yollar olarak tarif edilebilir. Bu tür kanallara örnekler: Örgüt içindeki informel gruplaşmalar ve örgüt dışında sosyal birliktelikler.
Formal iletişim genellikle: söylev, yayın yapma ve e-posta gönderme şeklinde, informal iletişim ise yüz yüze konuşma, kişisel notlar ve kulaktan duyma bilgiler şeklinde özetlenebilir.
Formal İngilizce, İngilizcenin iş veya akademik yazılar gibi daha resmi veya profesyonel bir ortamda veya konuşmalar veya sunumlar gibi resmi konuşma durumlarında kullanılması anlamına gelir.
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin, ihtiyaçlar sonucunda içgüdüsel ve doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci demektir.
Dikey İletişim: Örgütün hiyerarşik düzeninde, üst kademelerle alt kademeler arasında emir ve bilgi akışını sağlayan, hiyerarşi içinde hem yukarıdan aşağıya, hem de aşağıdan yukarıya kurulan iletişim biçimidir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim, iki kişi arasından olabileceği gibi ikiden fazla kişi arasında da gerçekleşebilir. İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Genellikle okullarda gerçekleştirilen eğitim, formel eğitim olarak ifade edilir. Enformel eğitim, tesadüfi ve rastgele olarak her yerde ve her zaman gerçekleşebilir. Dolayısıyla önceden planlanmış bir özelliğe sahip olmayıp, eğitim süreci herhangi bir eğitimci tarafından yönlendirilmez.
formel-enformel : fransızcadan dilimize giren ve genellikle eğitim alanında kullanılan bu kelimelerden formel, "resmî, usule uygun; biçimsel, şeklî" anlamını taşımaktadır. kurulumuz bu söz için biçimsel veya şeklî karşılığının uygun olacağı görüşündedir.
Bir diğer yaklaşım ise formel ve informel ilişkiler olarak açıklanmaktadır. Burada informel ilişkiler kişilerin aile, eşler, arkadaşlar ve komşuları ile olan ilişkilerini ifade ederken; formel ilişkiler ise iş hayatındaki, toplumsal gruplar ve devletle kurulan ilişkileri içermektedir.
Formel gruplar, belirli bir amacı, görevi yerine getirmek üzere oluşturulmuş, yetki ve sorumlulukları önceden çizilmiş gruplardır. Genelde üyeleri arasında daha resim düzeyde ilişkileri vardır. Enformel gruplar ise kendiliğinden oluşur.
Formal eğitim, öğrencilere akademik, teknik veya mesleki beceriler kazandırmayı amaçlar. Öğrenciler genellikle sınavlar ve derecelendirme sistemleri aracılığıyla değerlendirilir. İnformal Eğitim: İnformal eğitim, yapılandırılmış bir okul veya kurum içinde gerçekleşmeyen, resmi bir öğrenme sürecidir.
Özet: İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu kendiliğinden oluşan iletişim şeklidir. Formal iletişim, bir örgü-tün iskelet sistemini oluştururken, informal iletişim süreci bir örgütün merkezi sinir sistemini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri