çekirdek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çekirtük “fıstık veya fındık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ç(a)kır veya ç(a)kırt “kırma ve çatlama sesi” veya Eski Türkçe aynı anlama gelen ç(a)tır veya ç(a)tırt sözcüğünden türetilmiştir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Eski Türkçe sirke “üzüm asidi” sözcüğünden evrilmiştir.
Örnek kelimesinin aslı, Türk diline Ermenicenin aracılığı ile Orta Farsça'da geçen orinak'tır. Kuruluş ve kullanılışı yanlış olan, örneğin de Ermenice'deki or nagın'ın aynıdır. Bu bakımdan örneğin değil, örnek olarak demek ve yazma gerekir.
Kulak: Eski Türkçe kulkak veya kulġak "kulak, işitme organı" sözcüğünden evrilmiştir. Gülensoy'a göre kulak, kul- "işitmek" kökünden gelir.
İlgili 39 soru bulundu
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
yudum - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yut- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.
Örnek: Balık kelimesinin incelediğimiz zaman. İlk bakışta aklımıza kelimenin kökü olarak bal gelebilir. Fakat bal ile balık arasında herhangi bir anlam ilişkisi YOKTUR. O yüzden balık kelimesinin kökü balık olacaktır.
üzüm - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üzüm “üzüm (tanesi)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Elma sözcüğü (Al) kökünden türemiştir.
Türkçe bit- fiilinden +gU sonekiyle türetilmiştir. bit- maddesine bakınız.
4'ün karekökü 2 eder.
yağmur — sözcüğün kökü “yağ-” yağ+mak— mastar ekini alabildiğine göre fiil köküdür.
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Kökler bir sözcüğün en küçük yapı taşıdır. Türkçede kökler ela alındığında; isim, fiil, sesteş ve ortak kök olarak 4 gruba ayrılmaktadır. Kök her zaman sabit kalırken, ekler ise köke uyum sağlar. Dolayısıyla kökler, ek almalarına rağmen birkaç istisnai durum haricinde değişime uğramazlar.
koku - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kok- fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kok- maddesine bakınız.
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
7*7= 49'dur ve 7 49'un kareköküdür.
=> Köklü ifadede kök derecesi çift ise kökün içi pozitif ya da sıfır olmak zorundadır.
Bu sözcük Eski Türkçe oyna- fiilinden Türkiye Türkçesi +AcAk ekiyle türetilmiştir.
içki - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe içgü “içim, içecek şey” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe iç- fiilinden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Arapça samīd سميد "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא "un" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır. Akatça sözcük Akatça samādu "öğütmek" fiilinden türetilmiştir.
Arapça sfr kökünden gelen sufra(t) سُفرة “1. yolcu yiyeceği, azık, 2. üzerinde yemek yenen yer, örtü, sini” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri