E-ticaret web sitesi kurulumunda ETBİS kaydı zorunludur. ETBİS kaydı için şahıs şirketi olmak yeterlidir. ETBİS kaydı için gerekli evraklar da vardır. MERSİS numarası almak için ticaret odası kaydı gerekir.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
ETBİS'e kayıt işlemlerini tamamlayabilmek için önce; tacir olanların MERSİS'e, esnaf ve sanatkarların ise ESBİS'e kayıt olması gerekir. Ne tacir ne de esnaf olanların ise herhangi bir yere kayıt olmasına gerek yoktur.
Ticari işletme ve tacirin, işletme sahibinin tüm bilgilerini ve kayıtlarını içeren resmi belgelere ticaret odası kaydı denmektedir. Eğer e-ticaret yapacaksanız şahıs şirketi bile olsa bir tane kurmanız gerekir. Bunun için de ticari sicil kaydını tamamlamanız şarttır.
Şahıs şirketi tacir ya da esnaf sıfatı ile kurulduğu takdirde ticaret siciline ve ilgili esnaf odasına kaydolması gerekmektedir. Gerçek kişiler tarafından kurulan şahıs şirketlerinin ticaret odası kaydı zorunluluğu bulunmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Genellikle kişiler şahıs, limited ya da anonim şirketi kurarak e-ticaret için şirket kurabilmektedir. E-ticaret şirketi kurmak isteyenlerin şirket kuruluşu aşamasında Nace kodu verilirken e-ticaret Nace kodunu vergi levhalarına işletmesi gerekmektedir. E-ticaret Nace kodu; 47.91.14 olarak belirlenmiştir.
eticaret | İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
⦁Ticaret odası siciline kayıtlı tacir ve bu Kanuna göre sanayici sıfatını taşıyan ehemmiyetli tüm gerçek ve tüzel kişilerle şubeleri ve fabrikaları, bulundukları yerin bu Kanun maddeleri gereğince mensup olacakları odalarına kaydolmaya zorunludurlar.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar. Anonim şirket açma prosedürleri daha uzun ve detaylıdır.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt işlemelerini tamamlayabilir. Kayıt işlemleri için şu adımlar takip edilir; http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden “ETBİS GİRİŞ” alanına tıklanır. Sistem “E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi”ne yönlendirecektir.
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, herhangi bir Oda'ya bağlı olmadan çalışan 25 bin esnafa, kayıt olmamaları halinde 503 lira ceza kesileceğini açıkladı.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli mi? E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir.
MERSİS'ten başvuru yapılarak, talep numarası alınmalı ve gerekli evraklar ile birlikte, randevu alınmadan bölge temsilciliğine başvuru yapılmalıdır. İşletme kaşesi ile tacir tarafından imzalanmalıdır. Vekâleten imzalanması hâlinde vekâletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir.
Ticaret odası, bir iş ağı biçimi ve yerel bir işletme organizasyonudur. Kasaba ve şehirlerdeki iş insanı ve işletme sahipleri, iş sektörü adına savunma yapmak için bu yerel toplulukları oluşturur. Bu odalar bazen birkaç ülkeleri birleştirir ve ülkelerarası lobicilik ve diplomasi rolünü oynar.
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalananların, evlerde imal ettikleri ürünleri, internet ve benzeri elektronik ortamlarda da satmaları halinde esnaf muaflığından faydalanmaları mümkündür.
Aynı meslekten dolayı esnaf ve sanatkar odaları ile ticaret ve sanayi odalarına kayıt yapılamaz. Birden fazla meslekten dolayı sicile kayıtları yapılan üyelerin ilgili ihtisas odalarına ayrı ayrı kayıtları yapılır ve kayıt ücreti her bir meslek için ayrı ayrı tahsil edilir.
Girişim yapabilen herkes e-ticaret yapabilir denilebilir. Girişim; fikir bulma, müşteriye ulaşma, gelir elde etme, ürün geliştirme, takım kurma, takım yönetme, rekabet etme, analiz yapma gibi bir çok başlıktan oluşmaktadır. E-ticarette fikir çok değerli ve önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri