Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
İncir fidanı dikim yapıldıktan sonra en geç 2 sene içinde meyve verir. Çok büyüyen bir ağaç olduğu için tam verime geçmesi zaman alacaktır. Verimin ve gelişimin devam edebilmesi içinde var olan meyvelerin toplanması, ağacın gübreleme, sulama, budama gibi bakımının yapılması gerekmektedir.
İncirin erkek ve dişi ağacı bulunmaktadır. Dişi ağaçların meyveleri iri, verimi ise yüksektir. Erkek ağaçlar küçük ve tadı kötü meyveler verir. Genellikle erkek ağaçların meyvesi yenmez.
Merhabalar aşılanmamış portakal,dut,elma,kayısı,şeftali,kiraz gibi ağaçlar aşılanmassa bayağı büyüyünce meyve verebilirlermi.
Kayısı çekirdekleri, ekildikten yaklaşık 2-3 hafta sonra çimlenmeye başlar. Ancak ağacın tam olarak olgunlaşması ve meyve vermeye başlaması genellikle 3-4 yıl sürer. Kayısı çekirdekleri büyüme aşamasında bakıma ihtiyaç duyar.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer ceviz fidanı aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez. Aşılı fidan tercih ettiğinizde ise 1 sene gibi kısa bir sürede bile ağaç meyve verimine başlayabilir.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Yeni dikilen bir kayısı fidanının kaç yılda meyve vereceği dikilen fidanın kök yapısı ve yaşı ile alakalıdır.Satın almış olduğunuz kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemi zerdali ise meyve vermesi 4 yılı bulmaktadır.
Bunlar da çiftlikten… Çekirdekten yetişen şeftaliler. Çekirdekten yetişen ağaçlar meyve vermez, verse de yenmez vs gibi söylemler tamamen yersiz ve anlamsızdır. Bir bitki için, üremenin en doğal hali çekirdekten yetişmesidir.
İncirde meyve tutumu ve gelişimi için erkek incir (ilek) meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gereklidir. İncirde tozlaşma olayının gerçekleşebilmesi için incir arısı da denilen mazı böceğine ihtiyaç vardır. Mazı arısı incir ağacı olmadan yaşamını sürdüremez.
İncirde döllenme erkek ve dişi çiçeklerin kapalı bir çiçek kılıfı içersinde olmasından dolayı döllenme ilek sineği, Blastophaga psenes, denilen ve erkek incirlerle simbiyoz halde yaşayan bu böcek sayesinde olur. Döllenme biyolojisi açısından dişi incirleri 4 tipe ayrılır.
Bizim için önemli olan ve asıl meyveleri oluşturan İyilop meyveleridir. Erkek incirlerde dişi incirler gibi bir yılda üç meyve verirler. Bunlarda Boğa, İlek ve Ebe meyveleridir. Erkek incir ağaçlarındaki ilek meyvelerinden çıkan sinekler dişi ağaçlardaki İyilop meyvelerini döller.
En iyi, kaliteli, olgun incir ise dağ inciri olarak bilinir.
genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir. b) Yaz Budaması: Yaz boyunca ( Mayıs- Haziran- Temmuz ayları) yapılan budamadır.
İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı yıllarda yağışların miktarına da bağlı olarak bir veya iki sulama yapmak yararlı ve hatta zorunludur.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
İlk verim 4-5 yaşlarında olup, ağaçların ömrü 15-30 yıldır Soğuklara dayanıklılığı fazladır. Fidan yetiştiriciliğinde kiraz çeşitleriyle uyuşması iyi olduğundan sarı mahlep kullanılmaktadır.
Sulama. Kayısı 15-20 günde 1 sulanmalıdır; yılda 5-10 kez sulama ister ve hasatın 10 gün öncesi de sulanmış olmalıdır. Toprak geçirgenliğine göre sulama sıklığı kısalabilir ya da uzayabilir.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Bir armut ağacının 4 ila 6 yaşından itibaren yüksek miktarda meyve verdiği bilinmektedir. Armut ağacı nerede yetişir, dikimi ne zaman yapılmalıdır?
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değiş- mekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama ya- pılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla de- vam edilir.
Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir ceviz ağacı, ömrünün ilk 7-10 yılında meyve vermez. Niyetiniz her sonbahar tüketim için ceviz toplamak ise, bunun en hızlı ve kolay yolu, anaçları kalem aşısı veya yama göz aşısı ile aşılama yöntemi (Ceviz ağacı Çoğaltımı ile ilgili makaleyi okuyun) kullanmaktır.
Hobi amaçlı dikimlerde birçok çeşidi (bazı erik ve kiraz çeşitleri haricinde) tozlayıcı çeşit olmaksızın dikerek meyve alabilirsiniz.Ticari bahçelerde tozlayıcı çeşit kullanımı meyve verimini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri