Çelik, yıldırımı çeker mi? Hayır, koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir.
Yıldırım Riski Düşüktür
Çelik konstrüksiyon ev aklınıza gelmeyecek bir fayda daha sağlar.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir.
Genellikle yüksek bölgelere yıldırım düşer. Gökdelenlerin tepesinde önlem için paratoner diye bir araç vardır paratoner elektriği alır aldığı gibi binanın en aşağılarına toprağa iletir. Toprak nötr olduğu için elektrik boşa gider yani kimseye bir şey olmaz. Ayrıca, evlere de yıldırım düşebilir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
Çelik konstrüksiyon evlerin ortalama olarak 75 ila 80 yıl kullanılabileceğini ifade eden Yektaş evlerin betonarme binalar gibi bakım gerektirmediğini söyledi. Yektaş “Betornarme binalar 30 yılın ardından deformasyona uğrar.
Fırtına anında açık alanlardan ve ağaçlardan uzak dur. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde dışarıdaysan, yakındaki bir bina ya da araba içerisine gir. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde pencere ve kapıları sıkıca kapat; güneşlik ve perdeleri çek.
Evde telefon yıldırım çeker mi? Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir." denildi.
'Telefon yıldırım çekmez'
Dr.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
Metal malzemelerden üretilen, iletken ve uzun bir yapıya sahip olan yıldırım çeken paratonerler, yüksek alanları yıldırım düşmesi tehlikesinden de korur. Şekil itibarıyla yıldırımı üzerine çeken bu yapılandırmalar, güvenlik önlemlerinin üst seviyelere çıkarılmasını sağlar.
Çelik evlerin duvar panellerinden tutun bütün altyapısı ise çelikten oluştuğu için bu evler son derece güvenli olmaktadır. Özellikle çeliğin esnek bir yapıda olması sayesinde oluşabilecek bir depremde kırılma veya çökme tarzı durumların olması neredeyse imkansızdır.
Peki, beton evlere göre daha avantajlı olan çelik evler neden daha az tercih edilmektedir? Çelik evler geçmişten beri kullanılmayan ve basit göründüğü için tercih edilmeyen ürünlerdir. Özellikle çelik evlerin yapım sürecinin hızlı şekilde sonuçlanması bunun en basit örneğidir.
Hiç beklenmeyen 8 şiddetinde bir deprem kuvveti oluşsa dahi eğer binanız hafif çelik ise binanız çökmez. Çünkü çelik malzeme özelliği olarak beton gibi aniden kırılan bir malzeme değildir, dayanamadığı yüklere karşı kırılmaz, şekli değişir yani sünme yapar.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir. bu akım elektrikli cihazları bozabilir. sigorta var ama sigorta bazen işe yaramıyor.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Yıldırım düşmemesi için önlem olarak, işletme topraklaması ve koruma topraklaması yapılmalıdır. Alıcılara zarar vermemek için yapılan bu topraklamaya “yıldırım topraklaması” denir. Hava hatlarının koruma iletkenleri iletken ile topraklanır. Demir veya beton direkler de özel bir topraklayıcı üzerinden topraklanır.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Cam yalıtkan bir madde teoride elektriği geçirmemeli tıpkı hava gibi ancak pratikte yıldırım gibi devasa bir gerilim kaynağı havayı çok fazla ısıtarak iyonize edebilir ve iletken hale getirebilir. Bu olayın aynısını cama da yapabilir ete de yapabilir toprağa da yapabilir suya da yapabilir.
Özellikle çelik evlerin yazlık bölgelerde yani sıcak alanlarda çok daha sık kullanılması insanları bu düşünceye itmektedir. Sizlere iyi bir haberimiz var, çelik evler soğuk olmaz! Aslına bakarsanız çelik evlerin yaz kış ısı düzeyi tamamıyla yapılan izolasyona bağlıdır.
Çelik konstrüksiyon evlerde ses yalıtımı iyi yapılmadığı takdirde sorunların yaşanması mümkün. Özellikle iki katlı evlerde üst katta her ses aşağıya gidebilir. Rüzgarlı havada da evin içinde uğultu eksik olmaz. Bunun önüne geçmek için çözümler var ama firmalar ekstra yalıtım için ücret talep ediyor.
Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar ev tipi yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır ikisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri