Bu durumu önlemek için çelik kirişlere ters sehim verilebilir. Ters sehim miktarı, pratikte, yapım aşamasındaki sabit yükler altında oluşacak düşey yerdeğiştirmenin %75-85'i civarında tercih edilir. 7.6m'den daha kısa kirişlere ters sehim verilmemesi ve ters sehim miktarının 19mm'den daha az olmaması önerilmektedir.
Tek doğrultuda düzenlenen düzlem kafes gövdeli çerçeve sistemler İle 25– 100 m, uzay kafes gövdeli çerçeve sistemler İle 25–120 m açıklık geçilebilmektedir.
Sehim Kontrolü, Çatlak genişliği kontrolü
Sehim hesapları brüt kesit atalet momentleri ile değil etkili eğilme rijitlikleri kullanılarak belirlenir. Sehim hesaplarında betonun zamana bağlı şekil değiştirmeleri de gözönüne alınır. Sehim hesaplarında betonun zamana bağlı şekil değiştirmeleride gözönüne alınır.
Yapma kirişler, çeşitli kalınlıkta levhaların kesilip kaynaklanması ile veya profillerle levhaların birlikte kullanılmasıyla elde edilen kirişlerdir.
Ani sehim hesabında, yük olarak, işletme yükü (sabit yük + hareketli yük), uzun süreli sehim hesabında ise yalnızca kalıcı yük dikkate alınır. Uzun süreli sehim hesabında rötre ve sünme etkili olur.
İlgili 17 soru bulundu
Sehim; basit eğilme etkisi altındaki bir yapı elemanının eğilme göstermeden önceki çubuk ekseni durumu ile elastik eğri durumu arasındaki deformasyon miktarıdır.
Ürün yüzeylere uygulanan basınç etkisiyle meydana gelen eğilme miktarının ölçümünde kullanılır.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Betonda oluşan çekme kuvvetlerini beton karşılayamaz, çatlar. Bu kuvvetleri karşılamak ve çatlakları sınırlamak amacıyla çekme bölgelerine çelik çubuklar konur.
Diğer bir ifadesiyle, kiriş bir kesenin çember içinde kalan kısmıdır. Kiriş daha genel anlamıyla, herhangi bir eğrinin iki noktasını birleştiren doğru parçasıdır. Çemberin merkezinden geçen kiriş, aynı zamanda çemberdeki en uzun kiriş, o çemberin çapıdır.
10) Salgı (sehim): İletken ile iletkenin iki askı noktasını birleştiren doğru arasındaki en büyük düşey uzaklıktır.
Elastik eğri, çubuk ekseni üzerindeki noktaların düşey yer değiştirmelerinin geometrik yeridir. Elastik eğrinin oluşturulması, mukavemette iki bakımdan önemlidir; 1. Herhangi bir konstrüksiyonun boyutlandırılmasında sadece gerilmeler değil, şekil değiştirmelerde dikkate alınmalıdır.
Sehim: Yüksek gerilim enerji nakil hatlarında, iki direk arasında gerili bulunan iletkenin, kendi ağırlığı, üzerinde biriken kar veya buz yükleri sebebiyle sarkmasına sehim denir.
Tek yönlü nervürlü kirişin açıklığı 4 m'yi geçerse, ana kirişlere dik kirişler sağlanmalıdır. Açıklık uzunluğu 4 m ile 7 m arasındaysa, bir dik kiriş yeterlidir. 7 metreden büyük açıklıklar için en az iki dik kiriş sağlanmalıdır. Bu dik kirişler (nervürler) ana kirişlerle aynı olmalıdır.
Genelde kirişlerin kesiştiği noktalara kolon/perde konulur. Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır. Kolonun/perdenin uzun kenarı binanın bir doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirilir.
Tek doğrultuda kirişli döşeme sistemleri, aynı istikamette paralel veya radyal kirişleri birleştiren 15- 20 cm kalınlığında döşeme plaklarından oluşur. Tek doğrultulu kirişli sistem sayesinde yaklaşık 6 metrelik açıklığı tek plakla geçebiliriz.
Hasarlı yerel kısımlar, basınçlı su veya hava ile temizlenip, kopan veya burkulan donatıların kesilerek kaynakla eklendikten sonra betonlanması yoluyla onarılabilir. Kirişlerin, gerekli durumda dört veya üç tarafından beton manto giydirilerek güçlendirilebilir.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Yani, kiriş her iki ucu da kolona oturmalıdır. Bu şartı saglamayan kirısler de boyut kısıtlaması yoktur. 25cm, 20 cm, 15cm eninde kirişler yapabilirsiniz.
Kiriş mesnetlerinde kolon yüzeyinden itibaren kiriş yüksekliğinin iki katı uzunluktaki bölge, Sarılma Bölgesi olarak adlandırılır.
Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır. Bir betonarme kirişe her iki taraftan döşeme bağlanıyorsa, bu döşemelerden biri 12 cm diğeri 15cm ise bu kirişin yükseklikliği 15×3=45cm(en az) olmalıdır.
Sehim Nedir ? Basit eğilme etkisi altında ki bir yapı elemanının eğilme göstermeden önce ki çubuk ekseni durumu ile elastik eğri durumu arasında ki deformasyon miktarıdır.
3 noktalı bükme testi ISO 178, sertleştirilebilir ve termoplastik plastiklerin eğilme özelliklerini belirlemek için kullanılır. Bu testin ana sonuçları, gerilme-uzama diyagramındaki ilk eğimden hesaplanan eğilme modülü, eğilme mukavemeti ve numunenin kırılma anındaki bükülme gerilmesidir.
Sehim,eğilme rijitliği (EI) ile ilgilidir. Bu durumda kiriş rijitliğini arttırabilir yahut malzeme kalitesi artışına gidebilirsiniz.Donatı arttırımı sehim azalmasını sağlar. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken husus 2 donatı arasındaki mesafenin kontrol edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri