İki yüzlülüğün ve düşmanca ayrılığın diyarı anlamına gelen bu cümle Hz. Ali efendimiz tarafından Irak için söylenen cümledir. Bugünkü Mezopotamya bölgesi için de bu söz gayet yerinde kullanılır.
Aile düzeni iki tarafın karşılıklı anlaşmazlıklarından, hukuk ihlâlinden ve geçimsizlik çıkarmalarından ileri geliyorsa ve bu durum uzayıp gittiği için ayrılmaları, ailenin dağılması ihtimali ortaya çıkarsa “şikâk” hali gerçekleşmiş olur.
Şikak iki anlama geliyor, bir anlamı nifaktır ki yukarıda manasını bir nebze izah ettik. Diğer anlamı ise ikilik yapmak, birlik ve dirlik aleyhinde olmak, yani bölücü ve ayrıştırıcı bir ruha sahip olmak demektir.
Irak'ın kuzeyindeki Behdinan bölgesi'nden ötürü Irak'ta Kurmanci diline Behdînî denmektedir. İran'da ise Şıkak Aşireti çoğunlukla Kurmanci dilini konuştuğu için İran'da Kurmanci'ye Şıkakî denmektedir.
Türk Dil Kurumuna göre, elmacık kemiklerinin üstünde yer alan, kemik, kas dokusu ve deri altı yağından oluşan bölgeye şakak denir.
İlgili 23 soru bulundu
Yirminci yüzyıl başlarında İran topraklarında yaşayan en büyük Kürt aşiretlerinden biri olan Şikak aşireti Salmas (Selmas) ve Rumiye (Urmiye)'nin batısında, Osmanlı topraklarına civar Somay ve Brâdost dağlık bölgelerinde bulunuyordu.
Siyak u sibak bir edebiyat terimidir, “sözün gelişi, sözün anlatım bü- tünlüğü” demek. Kullanımı azalmış olan bu terim, daha çok siyak u sibak açısından veya siyak u sibak bakımından biçiminde kullanılır. Kelime; terim sayılıp Türkçe Sözlük'e alınmamış, buna bir karşılık da önerilmemiştir.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük sorunlar arasındasınır boylarındaki aşiret isyanları olarak görülmektedir. Bu dönemdeki en büyük isyanlardan biri de Şikak Aşireti'nin lideri olan SimkoAğa İsyanıdır.
İran hükümetinin müzakerelerde bulunmak üzere davet ettiği Sımko Şıkaki, 21 Temmuz 1930'da gittiği Rojhılat'ın Şino kentinde İran devletinin kurduğu pusu sonucu şehit edildi.
Simko (Smail Axayê Şikakî, İsmail Simko, Simkoyê Şikak / 1887- 26 Temmuz 1930, Uşnu) Kacarlar döneminin sonları ve Pehlevi döneminin başlangıcında Doğu Kürdistan'da başkaldıran ve hakimiyet sürdüren Kürt lideri.
"Ya Vedud c.c" Esması İle Karı Koca Arasını DüzeltmeKarı koca arası anlaşmazlıklar, dargınlıklar, anlaşmazlıklar için;İster eşlerden biri isterse her ikisi,i...
Nisa suresi 3. ayete dayandırılan nikâh hükümlerine göre bir erkeğin gücü yetiyorsa ve eşlerine karşı adaletli davranacaksa; birden fazla 2, veya 3, veya 4 kadınla evlenebileceğine izin verilmekle birlikte, bir erkeğin tek kadınla evlenmesinin onun için daha hayırlı olacağı tavsiye edilmiştir.
Kişilerin birbirini bir şeyler için zorlamadığı, temel ilkenin önce birbirine güven ve saygı göstermek olduğu evliliklerde iletişim kanalları da açıktır. Bireylerin samimi ve doğal oldukları, birbirlerine saygılı davrandığı bütün ilişkilerde bu böyledir. Sağlıklı iletişim öncelikle birbirini anlamaya çalışmaktan geçer.
Simko ya da İsmail Ağa Şıkaki (Farsça: سمکو, Simko, اسماعیل اقای سمکو, Isma'īl Agha-ye Simko, اسماعیل سیمیتقو Isma'īl Simitqo; 1887? - 26 Temmuz 1930, Uşnu), Kaçar döneminin sonları ve Pehlevi döneminin başlangıcında İran Kürdistanı'nda hakimiyeti sürdürmüş Şikaki aşiretinin reisi, Kürt lideri.
Evdoyi veya Abdoyi aşireti kökleri çok eskilere. dayanan ve kürt aşiretleri içinde çok önemli bir yeri olan. Şikaki Aşiretinin bir koludur.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan zülüf kelimesi, Osmanlı döneminden bu yana kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''zülf'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı püsküldür. Ancak kelime 14. yüzyıldan itibaren saç lülesi ve perçem anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir. Telif hakkı koruması, genellikle eserin sahibinin bilindiği durumlarda geçerli olur. Bu nedenle sahibi bilinmeyen, anonim eserler telif hakkıyla korunmaz, yani kamu malıdır.
Özet: Kur'ân-ı Kerim'in doğru anlaşılabilmesi için, nâzil olduğu tarihsel ortamın bilinmesi gerektiği kadar, hangi ayetlerin birbiriyle bağlantılı olarak ve aynı zamanda hangi amaca yönelik olarak inzal edildiklerinin de bilinmesi gerekmektedir. Tefsîr literatüründe buna siyâk-sibâk denilmektedir.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Öz. Bu çalışma gerek Osmanlı dönemi gerekse de Türkiye Cumhuriyeti arşiv belgelerine sınırlı olarak yansıyan Şego ve Bıdri adlı iki Arap aşiretini tarihsel ve sosyolojik yönleri ile incelemeye odaklanmaktadır.
Araştırmalara göre evli çiftlerin büyük bir çoğunluğu yılda ortalama 51 kez birlikte oluyorlar. Evli çiftlerin sadece yüzde 5'i haftada 3 kez cinsel ilişki yaşıyor. Mutlu olmak için haftada 1 kez cinsel ilişki yaşamak normal. Ancak haftada 1'den azı riskli.
Eşlerin birbirini yalama, okşama, dudaklarıyla, oral yolla ve elleriyle cinsel ilişkiye hazırlamak için vücutlarının değişik yerlerine yaptıkları her türlü hareketin haram olmadığını söyleyebiliriz. Bu tavsiyelere uymak güzel olmakla beraber, üreme organından olmak şartıyla her türlü sevişme ve ilişki caizdir.
Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır. Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri