Öznesi ve yüklemi aynı olan önermelerin hem nicelik hem de nitelik yönünden farklı olması durumuna Çelişik Önermeler denir. Çelişik önermeler arasında doğruluk değeri bakımından da bir zıtlık vardır. Buna göre önermelerden biri doğruysa diğeri zorunlu olarak yanlıştır.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
Aynı özne ve aynı yüklemi olan, ancak nitelik ve nicelik bakımından ayrı olan, yani biri olumlu öteki olumsuz, biri tümel öteki tikel olan önermeler.
Çelişik önermeler:
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik açısından farklı ise, bu önermeler birbiri ile çelişik olur. Mesela, tümel olumlu ile tikel olumsuz çelişiktir. Aynı şekilde tümel olumsuzla tikel olumlu önermeler de çelişiktir.
Çelişki, yalnızca iki şey arasındaki karşıtlıkta dışsal olarak kendisini göstermez, aynı zamanda varlığın doğasına içkindir. Hegel'e göre felsefenin asli görevi bütünlüğü karşıtlıklarıyla, çelişik görünüşleriyle kavramaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır. Örnek cümleler: – Söylediği onca güzel sözden sonra yaptığı bu saygısızlığa şaşırdım doğrusu. – Az önce bu resme baktığımızda çok güzel olduğunu söylemiştin? Şimdi ne değişti de iğrenç diyorsun?
Çelişki, bir durumdaki tutarsızlıklardan ortaya çıkmaktadır. Çelişkide bir durumda tutarsızlık vardır. Bir kişinin söylediği sözler birbirini tutmuyor ve arada farklar oluyor ise bu kişinin sözlerinin çeliştiğini gösterir. Ek olarak, çelişki kelimesi birçok alanda da kullanılmaktadır.
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
Öznesi ve yüklemi aynı olan önermelerin sadece niceliğinin faklı olması durumuna Altık Önermeler denir. Örneğin: “Bütün güzeller akıllıdır.” “Bazı güzeller akıllıdır.” “Hiçbir güzel akıllı değildir.”
Çıkarım, en genel anlamıyla, verili önermelerden bir sonuç önermesi elde etmektir. Verili önerme bir tane olduğunda, bu önermeden yola çıkarak bir sonuç önermesi elde etmeye doğrudan çıkarım denir.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
İyi, ahlaki olanın olumlu özelliğini gösteren kavramdır. İyi, herhangi bir amaca ulaştıran, bir amaç için uygun ve başarılı olan, insanın kendisini tam anlamıyla gerçekleştirmesine yardım eden, diğer insanlar için de yararlı olandır.
Bu sorunun kendisi, felse- fe sorusunun ne olduğu konusunda bize bir ipucu verir. Felsefe sorusu “ Nedir?” sorusudur. “Bilgi nedir?”, “Güzel nedir?”, “Devlet nedir?” birer felsefe sorusudur.
a) Karşıtlık: Önermeler nitelik bakımından farklı ise bunlara karşıt önerme denir. Bu karşıtlık tümel önermeler arasında ise üst karşıt önermeler denir. Üst karşıt önermeler aynı anda doğru olamazken, aynı anda yanlış ya da biri yanlış, diğeri doğru olabilir.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
1. Ne doğru ne de yanlış olan önerme. 2. Hem doğru hem yanlış olan önerme.
Her durumda doğru olan önermeler totoloji olarak ifade edilebilir. '' İnsanlar erkek veya kadındır. '' önermesi her daim doğru olacağı için bu önerme bir totoloji örneği olarak ifade edilebilir. Bir bileşik önermenin her daim yanlış sonuç vermesi durumunda ise bu önermenin bir çelişki olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Günaydın kelimesi herhangi kesinlik bildirmediği için önerme kabul edilemez.
önermeler bir bilgi niteliğinde ve doğru ya da yanlış olarak gruplandırılabilen bir konudur. - Yarın hava soğuk olacakmış. derken doğruluğu veya yanlışlığı vardır, o yüzden önermedir. - Yarın benimle gelir misin? olursa bu önerme olmaz çünkü bir değeri yok.
Cevap ⇒ Hayır.
Çünkü bu cümle bir soru cümlesidir. Soru cümleleri ve ünlem cümleleri kesin bir yargı belirtmediğinden önerme sayılmazlar. Ama mesela "1 hafta 7 gündür" gibi doğru veya yanlış kesin bir yargı ifade etseydi "önermedir" diyecektik.
Bazen bir kişinin ağzından çıkan sözlerin çeliştiği söylenir. Buna çelişkili ifade adı verilir. Burada anlatılmak istenen kişinin önce söylediği bir cümleyle sonra söylediği bir cümle arasında tutarsızlık olmasıdır.
İki kavramın ya da yargının birbirini dışta bırakması. Birbirine ters olma, birbirini tutmama.
çelişkisiz ne demek? Çelişme durumunda olmayan, çelişmesiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri