Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir.
Cem töreninde on iki imam zikredilir ve Hz. Muhammed'in miraç olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve halka namazı kılınır. Ayn-i Cem'in önemli bölümlerinden biri de zakirin bağlama(saz) çalıp ilahiler okuduğu, deyiş ve nefeslerle yürüttüğü semahtır.
Abdal Musa cemi/ Birlik cemi yılda birkez kış başlangıcında yani ekim-kasım ayı içerisinde yapılır ve yıllık cem ritüellerine bu cem ile başlanmış olunur.
Farsça bezm (meclis, eğlence) ve Cem kelimelerinden yapılmış bir tamlama olup "Cem meclisi" anlamına gelir. Cem kelimesinin taşıdığı mâna dolayısıyla "hükümdar meclisi, sultan meclisi" anlamını da içine alır.
Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekânı. Alevilerin zikir yaptıkları, bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadethane. Cemevine girmenin her ibadet mekânı gibi bazı kuralları vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Evet, Aleviler abdest almaz.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Cem hava karardıktan sonra başlar sabaha kadar sürer. Bu yaklaşık 9-10 saatlik bir süreyi kapsar.
Cem ibadetlerini Kur'an'ın emri olan ''Ya eyyuhallezine amenu'' (Ey Allah'a güvenenler) Cuma ibadetlerini kadın erkek birlikte, perşembeyi cumaya bağlayan Cuma gecesi yaparlar. Cem ibadetlerinde 12 hizmet vardır.
Görgü Cemi, Abdal Musa (Birlik) Cemi, Adak Cemi, Düğün Cemi, Dar Cemi, Hızır Cemi, Muharrem Cemi, Nevruz Cemi, Saya Cemi diyebileceğimiz ve ihtiyaca göre yapılan Cem çeşitleri bulunmaktadır.
Melikoff'a göre Cem, “Arş'da toplanan Kırklar Sofrası'nın yeryüzündeki izdüşümüdür” (1993, 46). Cemevine ibadete gidilirken abdest alınır, temiz kıyafetler giyilir. Ceme eli boş gidilmez.
Cem; Alevilerin temel ibadet Ģeklidir. Dinin temel kuralları sembollerle ifade edilir.
Kuran'da zaman ve mekan belirtmemiştir.
Bu cem töreni (görgü cemi) cuma akşamı, yani perşembeyi cumaya bağlayan gece yapılır. Eğer görgü cemi olacaksa tarîk ve kurban hizmeti de mutlaka vardir. Bazı ocaklarda ise tarîk yerine pençe ile cem görülür.
Cem Alevilerin toplu halde ettikleri ibadetin adıdır. Kavram olarak cem, Arapça bir kelime olup toplanma, birikme, bir araya gelme manasına gelmektedir. Cem'in kaynağı Kırklar Cemi`dir. Alevilerin toplu anlamda temel ibadeti olan Cem, bir DEDE´nin ya da bazen ANA`nın gözetiminde ve önderliğinde yerine getirilir.
Cem' kelimesi, sözlük anlamı itibariyle "iki veya daha fazla şeyi bir araya getirmek, toplamak" anlamlarına gelir. Cem'in fıkıhtaki terim anlamı ise, "birbirini takip eden iki namazın (öğle ile ikindinin veya akşam ile yatsının), bu ikisinden birinin vaktinde, birlikte ve peşipeşine kılınması"dır.
Cemevi ibadethane olamaz
Camilerde sadece Allah'a ibadet edilir ancak cemevlerinde saz çalınıp, şarkılar, şiirler söyleniyor. Onun için mescitte dünya kelamı konuşmak yasak, alışveriş yapmak yasak, kayıp ilanı vermek yasak. Mescitte zikir yapılır, vaaz edilir, dini ders okutulur.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Alevilerin kıldığı namaz Ehlibeyt döneminde günde üç vakit kılınan namazdır. 1- Sabah Namazı saat 05:30 'da iki rekat kılınır. 2- Öğle Namazı saat 14:00 'da bir rekat kılınır.
Bu duruma göre; Alevi/Bektaşilerin ahiret günü ve ölümden sonra bir kez dirilmenin olduğu yönün- deki ahiret inancına çoğunluğun katıldıklarını söylemek mümkün görünmektedir (Güngör, 2007: 183).
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre, kadınların âdet veya lohusalık hâllerinde camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/279). Âdet ve lohusalık hâlleri, dinimizce hükmen kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel kabul edilmektedir.
'MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ'
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri