2 Mu'cem ismi, başlangıçta “alfabetik tertiple yazılan ve hadis hocalarının kısaca tanıtıldığı ve onlardan alınan birkaç rivâyetin nakledildiği kitaplara” verilmiş, ancak daha sonraları, “bir müellifin, hocalarına, ilim aldığı kişilere ve akranına tahsis ettiği kitaplar” için de kullanılır olmuştur.
Birbirine zıt gibi görünen iki hadisten her biriyle aynı zamanda amel etmeyi mümkün kılan bu usullerin başında cem' ve te'lîf metodu yer almaktadır. Bu metot, iki hadis arasındaki ihtilâfı te'vil yoluyla giderme esasına dayanmaktadır.
Sözlükte “toplamak, bir araya getirmek; dikkat ve iradeyi bir noktaya teksif etmek” anlamına gelen cem' tasavvufta bir hal olup fark veya tefrika ile birlikte kullanılır.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek için başvurulan yollar cem' ve te'lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
Kelâm, felsefe ve tasavvufta değişik anlamlarda kullanılan bir terim. Sâlikin her şeyi Allah'tan bilerek halkı yok, hâlikı var görmesi hali anlamına gelen tasavvuf terimi.
İlgili 28 soru bulundu
Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir.
“İki namazı birleştirmek” anlamına gelen “cem” öğle ile ikindi namazlarının öğle veya ikindi vaktinde; akşam ile yatsı namazlarının da akşam veya yatsı vaktinde birlikte kılınmalarını ifade eder. Hanefî mezhebine göre cem sadece hacılar için söz konusudur.
5- Cem ve Te'lif: Cem birbirleriyle mütenakız olan delillerin arasını bulmak demektir. “Her iki delili kullanmak birisini ihmal etmekten evla” olduğundan, imkân dâhilinde ise zorlamaya kaçma durumu yoksa her iki rivayetin arasını bularak, ikisine birden yol açmak gerekir.
Allah'ın hayırlı işlerde kişiyi başarılı kılması anlamında kelâm terimi.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
Dilimize Arapçadan girmiş olan Cem kelimesi ''cama'a'' kökünden türetilmiştir. ''Cama'a'' bir araya getirmek, toplamak, düzenlemek anlamına gelir. ''Cem Etmek'' şeklinde kullanılır. Namazı Cem etmek: İki namazı birleştirmek. Kelimenin ikinci anlamı ise şah ve hükümdardır.
Cemin işlevine göre çeşitleri vardır. Görgü Cemi, Abdal Musa (Birlik) Cemi, Adak Cemi, Düğün Cemi, Dar Cemi, Hızır Cemi, Muharrem Cemi, Nevruz Cemi, Saya Cemi diyebileceğimiz ve ihtiyaca göre yapılan Cem çeşitleri bulunmaktadır.
KUR'AN-I KERÎM'İN CEM'İ Cem', bazısını bazısına yakınlaştırmak suretiyle bir şeyi diğerine eklemektir.
Telif, herhangi bir yazarın kendi görüşlerini yazmak veya başkalarından iktibaslar etmek ve kendinden de bir şeyler eklemek suretiyle bir eser meydana getirmesidir. Burada eserden kastettiğimiz, uzun veya kısa, geniş ya da dar hacimli bir metin veya ibaredir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır.
Kur'an'da neshi kabul etmemesiyle tanınan müfessir ve Mu'tezile kelâmcısı. Âm bir lafızla, kapsadığı fertlerden bir kısmının kastedildiğinin bir delille açıklanması anlamında fıkıh usulü terimi.
"Allahü veliyyüt-tevfîk, ve hüve ni'mel Refîk" ("Muvaffakiyet Allah'tandır. O en iyi dost ve en iyi yardımcıdır").
Tasavvuf terimi olarak tefvîz kulun bütün işlerini tam bir teslimiyet ve tevekkülle Allah'a havale etmesini anlatır. Aynı kökten türeyen bir fiil Mü'min sûresinde (40/44) bu anlamda kullanılmıştır. Erzurumlu İbrâhim Hakkı'nın meşhur “Tefvîznâme”si bu mahiyetteki duyguların dile getirildiği meşhur bir şiirdir.
Allah'ı cisim olarak düşünenleri veya O'na cismanî özellikler nisbet edenleri ifade eden bir terim. Hayvanlara, bitkilere, cansız ve soyut varlıklara insanlara ait özellikler nisbet etme anlamında edebiyat terimi.
TESÂKUT. (ﺗﺴﺎﻗﻂ) i. (Ar. suḳūṭ “düşmek”ten tesāḳuṭ) Birbiri ardınca düşme: Dâğ-ı hûn-âşâm gitti sîne-i bî-kîneden / Etti kevkebler tesâkut dâmen-i âyîneden (Nâbî).
Anasayfa Genel Hadis öğretiminin yapıldığı ilk şehir hangisidir? Hadis eğitimi veren ilk kurum olarak bilinen Daru'l-Hadis, Hicri 6. yüzyılda (Miladi 12. yüzyıl) Sultan Nureddin Mahmud tarafından Şam'da kurulan “Nuriyye” medresesidir ve ilk yöneticisi İbn Asakir'dir.
Metin itibarıyla hadisler, hadîs-i şerifler ve hadîs-i kutsîlerdir.
Alevi inancına göre kıyam, rüku ve secde niyazla birleştirilmiştir. İlk cemevi Onar köyünde (Arapgir/Malatya) bulunmaktadır. 1200 yıllarında yapılmıştır.1224'de vakıf vafiyesi kurulmuştur.
Cem hava karardıktan sonra başlar sabaha kadar sürer. Bu yaklaşık 9-10 saatlik bir süreyi kapsar.
Cem ibadetlerini Kur'an'ın emri olan ''Ya eyyuhallezine amenu'' (Ey Allah'a güvenenler) Cuma ibadetlerini kadın erkek birlikte, perşembeyi cumaya bağlayan Cuma gecesi yaparlar. Cem ibadetlerinde 12 hizmet vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri