Grekçe: μαθηματικός (mathematikós) öğrenmekten hoşlanan anlamına gelir. Osmanlı Türkçesinde ise "riyaziye" denilmiştir. Matematik kelimesi Türkçeye Fransızca: mathématique kelimesinden gelmiştir.
Cebir haricinde diğer adları da aritmetik ve riyaziye kelimeleridir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Eski Yunancada matesis kelimesi matematik kelimesinin köküdür ve ben bilirim anlamına gelmektedir. Daha sonradan sırasıyla bilim, bilgi ve öğrenme gibi anlamlara gelen máthema sözcüğünden türemiştir. Mathematikós öğrenmekten hoşlanan anlamına gelir.
Matematikte, soyut ilişkiler aranır ve bunları ifade eden teoremler ispatlanır. Öte yandan, matematik, bir bilimsel yöntem veya bilimin dili olarak da kabul edilir. Doğası gereği rasyonel tarafı aşikâr olan matematik, empirik bir bilim olmaktan çok, mantık gibi biçimsel bir bilimdir.
İlgili 39 soru bulundu
Matematik. Bölümde, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Matematiğin Temelleri ve Matematik Lojik, Topoloji ve Uygulamalı Matematik olmak üzere altı (6) Ana Bilim Dalı mevcuttur.
İki kişi, Tales (M.Ö. 624-547) ve Pisagor ( M.Ö.569-475), Yunan matematiğinin babası olarak kabul edilir.
Matematiğin babası sayılan Müslüman bilgin Harezmi'ye insan nedir diye sormuşlar. Demiş ki; İnsan güzel ahlaklı ise = 1eder. Yakışıklı ise buna bir sıfır ekleyin = 10 eder. Varlıklı ise bir sıfır daha ekleyin = 100 eder.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
1095 yılında oldukça disiplinli bir öğretmen olan Roberto Nevilis ilk ev ödevi kavramını ortaya atmıştır. Venedik'te yaşayan Roberto Nevilis öğrencilerinin performanslarını beğenmiyordu. Okulun çocuklar açısından verimli olmadığına kanaat getirmeye başlamıştı.
Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı.
Matematik, kişinin analitik düşünme becerisinin gelişmesini sağlar. Olaylar karşısında neden ve sonuç çizgisi ile bakabilmesini sağlar. Mantıksal bir göz olarak varlık gösterir. Karşımıza çıkan herhangi bir konuyu farklı açılardan gözlemlemek ve farklı açılardan karar verebilmeyi sağlar.
Matematik terimi Eski Yunancadır.
Matematik Terimi: Matematik sayıların, aritmetiğin, cebir ve geometrinin bütününe verilen bir bilim dalıdır. Matematik biliminin terimlerine küme, basamak, çarpma, çember gibi sözcükler örnek olarak verilebilir.
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
Ali Kuşçu (Özbekçe: Ali Qushchi Samarqandiy) veya asıl adıyla Ali bin Muhammed (1403, Semerkand - 16 Aralık 1474, İstanbul), Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimcidir.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen bir alt dalıdır. Yani, geometri matematiğe dahildir.
Modern matematik küme ve grup kavramlarını kullanarak matematiksel yapıları yeniden tanımlamaktadır. Artık modern matematikte doğru noktalar kümesi, çember ise bir noktaya eşit uzaklıktaki noktaların kümesidir, yansıma dönüşümü ise bir grup yapısına sahiptir.
Sayı, küme, fonksiyon, matematiksel tanıt, matematiksel tanım, matematiksel aksiyom, algoritma gibi kavramlar Matematiksel mantık, Aksiyomatik Küme Teorisi, Tanıtlama Teorisi, Model Teorisi, Hesaplama teorisi, Kategori Teorisi gibi yine matematiğim temelleri olarak anılan alanlarda incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri