Cemil Meriç tarih, sosyoloji, edebiyat gibi alanlarda sayısız eserleri kaleme almıştır. Doğu ve batı kültürünü eleştirel bir tarzla konu edinmiş ve batı medeniyetinin temellerini araştırmıştır. Milletin özünün dil olduğunu savunan Cemil Meriç, sansüre de şiddetle karşı çıkmıştır.
Cemil Meriç (1916-1987), Marxizm'den İslam'a doğru olan yolculuğunu Osmanlı merkezli bir “umran” perspektifinde uzlaştıran, Batı kadar Doğu'yu da düşünsel kaynaklarına katan; ama her iki tarafa karşı da eleştirel tavrını ve mesafesini koruyan bir irfan ehli.
Bir dünya edebiyatı yazma düşüncesiyle yola çıkan Meriç, İran edebiyatı ile işe başlamış ama sonra Hint edebiyatına yönelmişti. Doğu medeniyetlerine karşı olan önyargıları yıkmayı amaçlayan ve 4 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan eser, “Bir Dünya'nın Eşiğinde” başlığıyla iki kez daha basıldı.
Meriç, düşünce işçiliğini herhangi bir ideolojiye bağlı kalmadan, bazı dönemlerde koyu bir Müslüman ya da şoven bir milliyetçi, bazı dönemlerde de Hind meraklısı veya Osmanlı hayranı olarak ama muhakkak ki arafta kalarak sürdürmüştür.
Cemil Meriç, Türk düşünce dünyasında önemli rol oynamış büyük bir irfan adamıdır. Batı düşüncesine olduğu kadar Doğu düşüncesine de onun kadar kucak açan, düzyazıya şiir dilini onun kadar başarıyla aktaran, insanları ve düşünceleri tarif ederken onun kadar orijinal terkipler öneren başka birini bulmak zordur.
İlgili 23 soru bulundu
Cemil Meriç sözleri ve düşünceleri ile eleştirel sosyolog tarzını benimsemiştir.
Cemil Meriç modern çağın filozoflarından biriydi.. 38 yaşında görme yetisini kaybeden Cemil Meriç, buna rağmen durmadı Türk edebiyatına ve düşünce hayatına büyük katkılar yaptı.. İşte büyük usta Cemil Meriç'in portresi..
Milliyetçilik, her ulusun kendisini dışarıdan gelecek olan müdahalelerden bağımsız olarak yönetmesi gerektiğini, ulusun bir yönetim için doğal ve ideal bir temel ve tek haklı politik güç kaynağı olduğunu savunmaktadır.
Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya, bu çalışmayı ve bilinci, diğer kuşaklara da yansıtmaya "milliyetçilik" denilir. Şu tanıma göre milliyetçiliğin en önemli öğesi "millet" olmaktır.
Cemil Meriç, kültür diye bir kelimenin olmadığını, bu kelimenin Avrupa'da medeniyet manasına geldiğini ifade ederek; bu kelimenin yerine daha anlamlı olduğunu söylediği "irfan" kelimesini kullanır.
Yazarın kendi hayatıyla ilgili buhranları, arayışları, sorgulamaları ile içiçe, Türk düşünce hayatıyla ilgili tespitleri, sıkıntıları, isyanları. Yalnızlığa (ve marjinalliğe) itilen, ama belki de seçen bu insanın toplumla hesaplaşması.
Hüseyin Cemil Meriç (12 Aralık 1916, Reyhanlı - ö. 13 Haziran 1987, İstanbul), Türk yazar, şair ve düşünür.
Ziyaretçilerimize daha sağlıklı ve güvenli bir ortam. yaratarak, pandemi kurallarının gözeltildiği. kütüphanemiz, hafta içi 09.00-20.00 hafta sonu. 10.00-20.00 arasında tüm misafirlerimizi bekliyor.
öncelikle belirteyim, herhangi bir dine mensup değilim. din kavramından da hoşlanmam.
Atatürk'ün amacı ulusal ve savunulabilir sınırlar dahilinde, bir Türk ulus-devletini kurmak için Türk milliyetçiliğini öne çıkarmaktı. Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir. Ortak mazi, lisan, ahlak, kültür ve hukuk Türk Milletini oluşturan temellerdir.
Genel Başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.
Kemalizm. Atatürk tarafından uygulanan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ideolojisi, altı ilkesinden biri olarak milliyetçiliği öne çıkarır.
Sağ ideolojinin ana belirleyicilerini düşünürsek, siyasal düzlemde tartışılan konular için önemli çıkarımlar yapmamız mümkün olabilir. Sol çizgide olan bireylere ve partilere kıyasla sağ akım siyaset; milliyetçilik, din, ahlâk ve geleneksel değerler üzerinden korumacı bir yaklaşım ile siyasa üretmektedir.
Semavi kitapların sonuncusu olan Kur'an'da aynı şekilde milliyetçilikle ilgili birçok ayet vardır. Şüphe yok ki milliyetçilik; her millette, her din mensubunda görülebilen bir anlayıştır.
Millî muhafazakârlık, millî kimlik ve kültürel kimliğin korunmasına odaklanan muhafazakârlığın milliyetçi bir çeşididir. Millî muhafazakârlar genellikle milliyetçiliği geleneksel kültürel değerleri, aile değerlerini ve göçmen karşıtlığı destekleyen muhafazakâr duruşlarla birleştirir.
Cemil Meriç'i okumaya başlamanın en iyi yolu, Bu Ülke'dir. Benim 'DÜşÜncenin Gökkuşağı' adlı derleme calışmam Cemil Meriç'i butun olarak tanımak acısından yararlıdır. Bir de söyleşilerinden yola cıkmak iyi bir yol olabilir. 'Bulutları Delen Kartal' adıyla Ufuk Yayınlarında cıkan kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Bu Ülke Kitap Açıklaması
Cemil Meriç'in hayatından kesitleri ve yaşamı boyunca elde ettiği deneyimlerini topladığı bu kitap, deneme türünün modern Türk edebiyatındaki en muazzam örneklerinden birini oluşturuyor.
Batı düşüncesinin önemli bir yönünü aydınlatmayı amaçlayan Meriç'in "Saint Simon-İlk Sosyolog İlk Sosyalist" eseri 1967'de okurla buluşurken, yazı ve çevirileri 1965-1973'te çeşitli dergilerde yayımlandı. Usta edebiyatçı, Hisar dergisinde "Fildişi Kuleden" başlığıyla denemeler yazdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri