Cemre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Cemre ismini koymak caizdir. CEMRE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Cemre ismini kullanan 35.687 kişi bulunmaktadır.
Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.
Arapça kökenli bir kelime olan Cemre Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. Arapça kökenli olan Cemre kelimesinin ilk anlamı kor durumunda yanan ateş olarak bilinmektedir. Günümüzde hem kızlara hem de erkeklere Cemre ismi verilmektedir.
Cemre'nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer. Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür.
Bilimsel Açıdan Cemre Düşmesi
Kış mevsiminin sona erdiği, baharın başlangıcına denk gelen bu dönemde, özellikle güneş radyasyonu yer radyasyonundan biraz daha fazla olduğu için, ortamda bir sıcaklık artışı meydana gelir. Bu sıcaklık artışı, halk kültüründe cemre düşmesi olarak bilinen olaya karşılık gelmektedir” dedi.
İlgili 18 soru bulundu
CEMRE: Kor ateş, şubat ayı sonu ile mart ayı başında önce havaya sonra suya en sonunda toprağa düştüğü kabul edilen ısıtıcı şey.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, Cemrenin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü ve son cemre de 5-6 Mart günü toprağa düşecek.
Yaşlıların söylediğine göre cemre suya düşünce kara kara zincir gibi görünür; kimilerine göre suya düşen bu şey bir böcektir. Cemre suya düşünce suyun içinde kurbağa boku olur, sonra içinde kara renkli olan ve böceğe benzeyen bir şeyler oluşur.
Birinci cemrenin havaya düştüğüne inanılmaktadır. 19 - 20 Şubat tarihlerinde havaya düşen cemre ile birlikte soğuk havanın kırılmaya başladığı düşünülmektedir. Hem diğer cemrelerin hem de doğanın uyanmaya başladığının habercisi cemre, halk tarafından da coşku ve sevinçle karşılanmaktadır.
Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir.
Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemrenin ikincisi suya düştü. Cemrenin üçüncüsü 5-6 Mart'ta toprağa düşecek. "Ateş", "kor", "köz" gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinin ardından havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılıyor.
Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemrenin ilki havaya düştü. Cemrelerin ikincisinin 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsünün de 5-6 Mart'ta toprağa düşeceğine inanılıyor. Cemre nedir?
cemre - Nişanyan Sözlük. Farsça camre جمره “kış sonunda üç adımda hava, su ve toprağın ısınması” sözcüğünden alıntıdır.
Cemre isminin kökeni Arapçadır.
Cemrenin düşmesiyle birlikte hava soğuyor ve kar yağmaya başlıyor. İşte tam bu sıralar herkes aynı şeyi soruyor; Cemre düştü mü ne demek?
Cemre isminin karakter özellikleri
Maddi dünyada hep başarılı olur ve zor anlarda bile parayı nereden kazanacağını bilir. Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir.
Kış mevsiminin son bulduğu ve baharın kapılarını araladığı bu dönemde, güneş radyasyonunun yer radyasyonundan bir nebze daha yüksek olması nedeniyle çevrede belirgin bir sıcaklık yükselişi görülür. Bu sıcaklık yükselişi, halk arasında cemre düşmesi olarak tanımlanan durumu ifade eder.
Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır.
İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır.
İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır.
Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür. Böylece cemre, havanın aşağıdan değil de sanki yukarıdan aşağıya doğru ısındığını ifade eder.
Cemre, kavram olarak ilkbaharın başlangıcını simgelemektedir. İlk cemrenin toprağa kavuşmasıyla birlikte havalar da yavaş yavaş ısınmaktadır. Bu sebeple şubat ayında yavaşça artan sıcaklığa Cemre denilmektedir.
Cemre her düştüğü yeri ısıtmaya başlar ve toprağa düştükten sonra bahar gelmeye başlar. Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir.
Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır. "Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "Cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.
Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri