Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimler Sözlüğü (1993)'ne göre : Cemre, Şubat'ın 21, 28 ve Mart'ın 7 sinde havaya, suya ve toprağa düşüp bunları ısıttığına ihtimal verilen hadise için kullanılan tabir olarak belirtilmekte.
Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da 'cemre' adı verilir. Halk arasında baharın habercisi olarak kabul edilir ve soğuk zamanların geride kaldığını simgeler.
Cemre sıcaklık olarak tanımlandığı gibi sıcaklığın yükselişi olarak da tanımlanmaktadır. Buna göre bahardan az önce, ilkin havada, sonra suda ve en son da toprakta meydana geldiği sanılan sıcaklık yükselişine cemre denilmektedir13.
Kış mevsiminin son bulduğu ve baharın kapılarını araladığı bu dönemde, güneş radyasyonunun yer radyasyonundan bir nebze daha yüksek olması nedeniyle çevrede belirgin bir sıcaklık yükselişi görülür. Bu sıcaklık yükselişi, halk arasında cemre düşmesi olarak tanımlanan durumu ifade eder.
Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer.
İlgili 22 soru bulundu
Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer. Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür.
Kısaca cemre düşmesi aşamalarla baharın müjdeleyicisi olarak tanımlanabilir. Hava düştüğünde hava durumu düzelmeye başlar, toprağa düştüğünde ekinler için bereketin geleceğini işaret eder ve suya düştüğünde ise baharın gelişi tamamlanmış olur.
Cemre kelimesinin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinmektedir ve ilkbahara doğru önce havada, sonra suda, nihayet toprakta, yedişer gün arayla meydana gelen sıcaklık yükselişidir. Yani cemreler kışın soğuk günlerini geride bıraktığımızın müjdecisidir.
Güneş ışınlarının yeryüzüne düşerek doğayla temas etmesini temsil eden ve üç farklı türü olan cemrenin her birinin yedi gün arayla düştüğüne inanılır. İlk önce havaya, ardından suya ve son olarak toprağa düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak yavaş yavaş ilkbaharın etkisiyle ısınmaya başlar.
Türk Dil Kurumu'na göre cemre, 'Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi' demektir. Cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor.
Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür. Böylece cemre, havanın aşağıdan değil de sanki yukarıdan aşağıya doğru ısındığını ifade eder.
Cemrenin düşmesiyle birlikte hava soğuyor ve kar yağmaya başlıyor. İşte tam bu sıralar herkes aynı şeyi soruyor; Cemre düştü mü ne demek?
Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir.
İşte 2024 3. cemre düşme tarihi... İlkbaharın başlangıcı olarak adlandırılan ve 7'şer gün ara ile havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan cemrenin ikincisi bugün (27 Şubat) suya düştü.
İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK? Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya düşüyor.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, Cemrenin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü ve son cemre de 5-6 Mart günü toprağa düşecek.
CEMRE: Kor ateş, şubat ayı sonu ile mart ayı başında önce havaya sonra suya en sonunda toprağa düştüğü kabul edilen ısıtıcı şey.
CEMRE DÜŞME TARİHLERİ 2024
İlk cemre havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer. Zuhal Topal'la Yemekteyiz'de kim kazandı? 29 Mart Zuhal Topal'la Yemekteyiz birincisi kim oldu? OY KULLANMAZSAK NE OLUR?
İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.
Arapça kökenli bir kelime olan Cemre Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. Arapça kökenli olan Cemre kelimesinin ilk anlamı kor durumunda yanan ateş olarak bilinmektedir. Günümüzde hem kızlara hem de erkeklere Cemre ismi verilmektedir.
CEMRE İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Cemre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Cemre ismini koymak caizdir.
Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.
İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya düştü. "Ateş", "kor", "köz" gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen cemrenin ikincisi ise 27 Şubat'ta suya düştü.
Cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. Cemre düşmesi, bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri