Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.
Arapça kökenli bir kelime olan Cemre Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. Arapça kökenli olan Cemre kelimesinin ilk anlamı kor durumunda yanan ateş olarak bilinmektedir.
cemre - Nişanyan Sözlük. Farsça camre جمره “kış sonunda üç adımda hava, su ve toprağın ısınması” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça cmr kökünden gelen camra(t) جمرة “köz veya kor parçası, ateş, bir tür parlayan çakıl” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
İlgili 36 soru bulundu
Cereme TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde cereme kelimesi, suç olarak açıklanır. Aynı zamanda bedel ödemek, endişelenmek gibi anlamları da vardır.
Cibin kelimesi TDK'ya göre sinek veya sivrisinek anlamlarına sahip olan bir kelimedir.
Cemre, kelime karşılığı olarak kor halindeki ateş anlamına gelir. Diğer bir anlamı ise, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.
Sözlükte “kor parçası; çakıl taşı” gibi mânalara gelen cemre, bir fıkıh terimi olarak hacıların kurban bayramı günlerinde Mina'da attıkları küçük taşların her birini ve bu taşların atıldığı üç ayrı yeri ifade eder. Çoğulu cimâr ve cemerâttır. Bu yerlere taş atılması işine de remy-i cimâr denir.
Cemre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Cemre ismini koymak caizdir. CEMRE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Cemre ismini kullanan 35.687 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Cemre ismini kullanan 6.779 kişi bulunmaktadır.
Cemre isminin kökeni Arapçadır.
- Buğlem; isminin anlamı cenneti müjdeleyen melek olarak geçmektedir. Buğlem isminin gerçekteki anlamının eski bir kızılderili dilinde 'bereket yüklü bulut' olduğu ifade edilir. - Cemre; ateş parçası manasına gelen Cemre isminin de Peygamber Efendimiz tarafından Cemile ismiyle değiştirilmiş olduğu rivayet edilir.
Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır.
Cemre suya düşünce suyun içinde kurbağa boku olur, sonra içinde kara renkli olan ve böceğe benzeyen bir şeyler oluşur. Kara böcekler Arap balığı, Arap balığı da kurbağa olur.
cemre arapça kökenli bir kelime ve anlamı da kor. ateş olarak da yorumlanabilir. biz bunu "sıcaklığın artması" şeklinde yorumluyoruz. baharın habercisi sıfatına uygun olarak ilkbahar öncesi, yedi gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor.
Yunanca kökenli olan Defne ismi, masumiyeti ve saf güzelliği temsil etmektedir. Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
Cemre düşmesi hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.
CEMRE: Kor ateş, şubat ayı sonu ile mart ayı başında önce havaya sonra suya en sonunda toprağa düştüğü kabul edilen ısıtıcı şey.
Kaynaklarda, bu uygulamanın Hazreti İbrahim'in sünnetine dayandığı ve sembolik olarak şeytanın taşlandığına vurgu yapılıyor. "Şeytan Taşlama” olarak adlandırılan bu atışlar, İbrahim Peygamber'in şeytanı taşlamasının hatırasını yaşatmayı ve şeytana karşı bir tür tepki ve direnmeyi temsil ediyor.
Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek. Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.
Cemre, kış mevsiminin başlangıcının öncüsü olarak görülür. İlk cemre yağmurları, kendine özgü sert ve buzlu bir yağmurla birlikte gelir. Bu yağmur, kar ile değişiyor. Cemrenin düşmesiyle birlikte hava soğuyor ve kar yağmaya başlıyor.
TDK'ya göre cibinlik kelimesinin sözlük anlamı sineklik ve koruyucu perdedir.
cibinlik - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çıbun “sinek” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir.
cındık: Biraz, azıcık, çok küçük. cıymuk/çıymuk: Çatal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri