Antibiyotikler değil; doktorun reçete edeceği ateş düşürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artırmak amacıyla vitaminler kullanılmalıdır. 8-Griple savaşmada bol bol su tüketmek de şarttır.
Grip kaç günde geçer? Gribin meydana getirdiği semptomlar genellikle 4-7 gün içinde kaybolmaya başlar. Bazı kişilerde öksürük ve yorgunluk hissi daha uzun süre devam edebilirken iştah kaybı da bir süre etkisini yitirmeyebilir.
Soğuk algınlığı için doktorlar yazdıkları ilaçların hiçbir faydasının olmadığını bilirler, ama kendilerinden mucize bekleyen hastalarını ilaçsız göndermeleri de mümkün değildir. Doktorlar, eczacılar ve ilaç firmaları soğuk algınlığına bayılır.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Daha çok sulu gıdalar ile beslenmek vücut direnci için önemlidir. Özellikle tavuk suyuna çorba yapılması ve tüketilmesi grip için en önemli ve faydalı çorbalardan birisidir. Ayrıca bol su tüketmek hem terlemeyi sağlayarak toksinleri atmaya hem de ateşin verdiği harareti azaltmaya faydalı olacaktır.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir. Grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve kişinin ateşi düşmüyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir.
Birçok vakada bireyler bir hafta veya 10 gün içinde soğuk algınlığından kurtulur. Sigara içen bireylerde ise belirti ve semptomlar daha uzun süre devam edebilir. Bir hafta veya on gün içerisinde belirti ve semptomların düzelmemesi durumunda birey doktora başvurmalıdır.
Sağlıklı kişiler için grip kısa süren bir hastalıktır ve bağışıklık sisteminin savaşmasıyla kendiliğinden geçer. Belirtiler de 1-4 gün içinde başlar ve 5-7 gün kadar sürer.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Dinlenme, bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar, burun açıcı spreyler ve öksürük şurupları gibi semptomları hafifletmeye yönelik önlemler alınabilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltmada önemli rol oynar.
Az da olsa, bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile de bulaşabilmektedir. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.
Ayrıca hasta kişinin dokunduğu virüs içeren yüzeylere dokunan bir kişinin de ellerini ağız, göz ve buruna götürmesi ile de bulaşma olabilir. Bu nedenle ofis ortamları gibi birçok kişinin birbiriyle yakın bulunduğu kapalı ortamlarda virüs hem hava hem de temas yolu ile yayılabilir.
Burun akıntısına genelde burnun içini tahriş edebilen soğuk algınlığı, alerji, sinüs enfeksiyonları veya grip neden olur. Bazı insanların burunları bilinen bir sebep olmaksızın sürekli akar. Yine koronavirüs ve polen, evcil hayvanların tüyü ve toz alerjileri de burun akıntısının nedenleri arasında yer alır.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri