Cenap Şahabeddin, (Osmanlıca: جناب شهاب الدين)(21 Mart 1870, Manastır - 12 Şubat 1934, İstanbul) Türk şâir ve yazar. Servet-i Fünûn edebiyatının önde gelen temsilcilerindendir.
Cenap Şahabettin Hangi Dönem Yazarıdır? Servet-i Fünun (Edebiyat-ı Cedide) dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, Recaizade Mahmut Ekrem'in öğrencisi Tevfik Fikret'i Servet-i Fünun dergisine başyazar olarak seçtiği sene olan 1896'da başlamıştır.
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Tamat, Seçme Şiirleri, Bütün Şiirleri, Teranei Mehtap ise şiir alanındaki kitapların isimleridir. Arakı Irak, Avrupa Mektupları, Nesri Harp, Nesri Sulh ve Tiryaki Sözleri bir düz yazı niteliğinde geçtiği gibi roman türünde de yer alan kitaplarıdır.
Sonuç olarak, Cenap Şahabettin'in, Körebe oyunuyla, sosyal meselelere çok az yer verilen ve genellikle aile,evlilik,kadın hakları gibi konuların etrafında dönen Servet-i Fünûn tiyatrosunun tipik bir örneğini sunduğu söylenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Öz: Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Mehmet Rauf, Şahabettin Süleyman, Tahsin Nahit, Müfit Ratib, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Nigar Hanım, Halit Fahri, Aka Gündüz, Hüseyin Suat Yalçın, İbnürrefik Ahmet Nuri, Musahipzade Celal, Reşat Nuri Güntekin, Ömer Seyfettin.
1891 yılında kurulan Servet-i Fünun topluluğu, şiir, roman, öykü, hatıra, biyografi, mektup ve deneme türünde birçok kitap yazmıştır. Topluluğun lideri Tevfik Fikret, en üretken isimleri ise Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halid Ziya Uşaklıgil ve Cenap Şahabettin'dir.
Cenap Şahabettin şiirlerinde nesir musikisi kullanmıştır. Şiirlerde hem süslü hem de ağır dil kullanmıştır. Aynı zamanda eserlerinde deyimlere ve tamlamalara yer vermiştir. Şiirleri genellikle aşk temalıdır.
Edebiyatımızda ilk olarak Cenap Şahabettin sone şeklinde şiir yazmıştır. Uyak düzeni bakımından 3'e ayrılır. I.
*Parnasizm Türk edebiyatına Servet-i Fünun döneminde girer. *İlk izleri Cenap Şahabettin'de olsa da bu akımın en belirgin etkileri Tevfik Fikret'te görülür. *Kimi yönleriyle Yahya Kemal bu akımdan izler taşır.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Yalan ve Körebe adlı, biri dram, diğeri komedi iki oyun yazan Cenap Şahabettin'in Hüseyin Suat'la birlikte kaleme aldıkları Küçük Beyler adlı bir de vodvili bulunmaktadır. En önemli oyunu olan Körebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyle evliliğin tenkidini konu edinir.
Tevfik Fikret'in dergide yazı işleri müdürlüği görevine gelmesiyle de yeni edebiyat çehresi güçlendi. 265. sayı itibarıyla (1896) tam manasıyla edebi bir dergi niteliğene kavuşan Servet-i Fünûn, asli kimliğini de böylece kazanmış oldu.
Öz. Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Türk edebiyatının tarihsel gelişimi içinde II. Meşrutiyet'in ilanından (1908) Cumhuriyet'e (1923) kadar süre içinde edebiyatla ilgili oluşumların tümüne verilen addır. Türkiye'de 1876'da bir tarihsel dönüşüm yaşanmıştır. Meşrutiyet ilan edilmiş ve bunun etkileri edebiyata da yansımıştır.
İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Servet-i Fünûn dönemi şair ve nesir yazarı. Şair; tenkit, lugat ve edebiyat tarihi çalışmalarıyla tanınan müellif. Tanzimat devri şairi, tiyatro yazarı ve romancı.
Tevfik Fikret Hangi Akımdan Etkilenmiştir? Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır. Türk edebiyatında ise özellikle Servet-i Fünûn döneminde ilgi görmüştür, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Cenap Şahabettin başlıca şâirlerdir.
Buna rağmen Batıcılığın İslamcılık ve Türkçülük üzerinde de önemli etkileri olmuştur. Atatürk İnkılâpları halen bazı kişilerce Batıcılığın Cumhuriyet dönemindeki devamı olarak görülmektedir. Önemli temsilcileri Abdullah Cevdet, Celal Nuri, Tevfik Fikret ve Beşir Fuat'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri