Ahmet Vefik Paşa Tanzimat Edebiyatının her iki döneminde de yer almış bir sanatçıdır. Sanat anlayışı bakımından ise genellikle birinci döneme yakın olmuştur. Eserlerinde pek çok çeviriler bulunmaktadır.
Yetmiş küsur yıllık ömrünün kırk altı yılını, aralarında elçilik, valilik, meclis başkanlığı ve Başvekillik yapan Tanzimat dönemi modernleşme hareketinin önemli isimlerinden biri olan Ahmet Vefik Paşa, Devlet adamı, bürokrat, yazar ve çevirmenlik gibi birçok vasfı kendinde toplayan ender şahsiyetlerden biridir.
Ahmet Vefik Paşa, 1879-1882 yılları arasında Bursa'da valilik yapmış ve valiliği döneminde şehirde bir tiyatro kurmuştu.
Tanzimat döneminde telif ve tercüme birçok tiyatro eseri kaleme alınmıştır. Şinasi, Âli Bey, Ali Haydar Bey, Ahmet Vefik Paşa, Namık Kemal, Şemsettin Sa- mi, Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamid Tarhan, Sami Paşazade Sezai gibi devrin önde gelen devlet adamları ve yazarları bu dönemde tiyatro eserle- ri yazmışlardır.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
Darülfünun hocalığı sırasında “Şecere-i Türkiye” (Türklerin soy kütüğü) adlı eseri Çağatay Türkçesi'nden İstanbul Türkçesi'ne çevirdi; Türklerin tarihinin Osmanlı tarihi ile başlamadığını savundu. Ayrıca “Lehçe-i Osmânî” (Osmanlı lehçesi) ve Türk lugati hazırlayacak değişik Türk lehçelerinin varlığını gösterdi.
İkinci dönem tanzimatçılarından Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Samipaşazade Sezai'de ise kişisel konular yeniden ele alınmıştır. Genel olarak Tanzimat şiirine bakıldığında romantizm akımının etkisi görülür.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
1971 yılına kadar Ankara'dan Bursa'ya yapılan turnelerde çoğunlukla 20-30 ve bazı oyunlarsa 40 gün boyunca sahneleniyordu. Cüneyt Gökçer'in Genel Müdürlüğü döneminde Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu adını alarak 1971 yılından itibaren “yerleşik tiyatro” olarak faaliyete başladı.
Türk tiyatrosu, Türkiye'de kırsal kesimlerdeki köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosunu içeren geleneksel Türk tiyatrosu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'ndeki Batılılaşma hareketi ile ortaya çıkan batılı tarzdaki Türk tiyatrosunu ifade eder.
KOCALAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Kocalar Mektebi; Molière'in 1661 tarihli L'Ecale des Maris adlı 5 perdelik komedi-bale türünde yazılmış müzikal oyununun, Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmış 59 sayfa uzunluğundaki çeviri eser.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
BURSA / YILDIRIM - Bursa Ahmet Vefik Paşa Anadolu Lisesi
Okulumuz Proje Okulu Oldu... Haydi Şimdi AVPAL zamanı...!
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır. Antik Çağ'da tiyatro, üst sınıfa özgü bir etkinlikti.
Tanzimat Dönemi Tiyatro Yazarları, Eserleri ve Konuları
Namık Kemal: Vatan Yahut Silistre (1873), Zavallı Çocuk (1874), Akif Bey (1874), Gülnihal (1875), Celalettin Harzemşah (1876), Kara Bela (1908).
Ülkemizde sahnelenmiş olan ilk tiyatro eseri Vatan Yahut Silistre'dir. Şiir ve roman türünde de eserler veren Namık Kemal'in yazdığı oyun ilk kez 1873 yılında sahnelendi.
Tanzimat fermanı 3 Kasım 1839 yılında Gülhane Parkı'nda ilan edilmiş olup Türk tarihinde batılılaşmanın ilk adımları olarak tarihe geçmiştir. Dönemin padişahı Sultan Abdülmecid tarafından ilan edilmiş olan Tanzimat Fermanının hazırlanma aşaması II. Mahmut dönemine dayamaktadır. Peki, Tanzimat fermanı nedir?
ikinci dönemde bireysel ve duygusal sorunlar şiire yansımıştır. Tanzimat'la birlikte şiirin konu alanı genişlemiştir. İlk dönemin şiir dili, ikinci döneminkinden daha sadedir. İkinci dönem sanatçıları dili ağırlaştırmış, sanatlı bir söyleyişi benimsemişlerdir.
*Tanzimat Edebiyatı Birinci Dönem sanatçısı, devlet adamı, diplomat, çevirmen, lugat âlimi, oyun yazarı, Türk tiyatrosunun kurucularından, ilk türkolog ve Türkçülerden.
1860'ta Agah Efendi ile birlikte Tercüman-ı Ahvâl Gazetesi'ni çıkararak gazeteciliğe başladı. Bu gazete ile birlikte ilk özel Türk gazetesi yayın hayatına girmiş oldu. Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri