Bir edebiyat terimi olarak bakış açısı, şöyle tanımlanmıştır: “Bakış açısı, anlatma esasına bağlı metinlerde olay zincirinin ve bu zincirin meydana gelmesinde kullanılan mekân, zaman, şahıs kadrosu gibi unsurların kim tarafından görüldüğü, kime nakledilmekte olduğu sorularına verilen cevaptan başka bir şey değildir.”
Kurgusal bir metinde olayların okuyucuya kimin gözünden, kimin ağzından ulaştığı sorusu bakış açısı kavramını doğurur. Nitekim başta roman ve hikâye olmak üzere bütün anlatmaya dayalı metinlerde anlatılacak bir olay, onu aktaran bir anlatıcı ve bakış açısı vardır.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
Anlatıcı bakış açıları hakim (ilahi/ tanrısal), kahraman, gözlemci (kameraman/ müşahit) ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere 4 başlıkta incelenir.
Romandaki bakış açısı, fiziki bir noktadan daha çok, bir gözlemci veya katılımcı olarak olaylarla az veya çok ilişkisi olan kişi, yani anlatıcı ile ilgilidir. Çoğu roman ve öyküler, bir anlatıcının bilinci ve dili aracılığı ile an- latılır; bu, yazarlara yönetmenlerden daha büyük görme uzaklığı ve esneklik sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Bakış açımızı ve buna bağlı olarak algılarımızı etkileyen pek çok faktör vardır. Hayata hangi pencereden baktığımız, hangi şeyleri öncelikli tuttuğumuz, aldığımız eğitim, edindiğimiz önyargılar, savunduğumuz ideoloji, kültürümüz, değerlerimiz ve beklentilerimiz gibi pek çok faktör bakış açımızı belirler.
3 - Hâkim Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı (İlahi/Tanrısal bakış açısı): Yazar , her şeyi bilen konumundadır. Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri onların en gizli bilgilerini bütün ayrıntılarıyla bilir.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Kahraman anlatıcının bakış açısı, gerçeklik duygusunun güçlü bir şekilde verilmesini sağlar. Olayların içinde olduğu için başlangıç noktasını ve gelişmeleri daha inandırıcı verir. Okuyucu, hep “ben, ben” diyerek anlatılan yazlarda kendini bulur. Bu da okuyucunun rahatça anlatıcıyla özdeşlik kurmasını sağlar.
Üçüncü Şahıs Anlatıcı
Üçüncü Şahıs Anlatıcı, roman ve hikaye yazımında en çok karşımıza çıkan anlatıcı türlerinden bir tanesidir.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Olayı anlatan kişi olayın içindeyse 1, değilse 3. kişi ağzından anlatımın olduğunu söyleriz. Başka bir ifadeyle olayın içinde “ben, sen, biz, siz” kişilerinden en az biri varsa 1. kişi ağzıyla anlatımdır. “O” ya da “onlar” kişilerinden biri varsa 3. kişi ağzından anlatım vardır.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Hakim bakış açısının bir diğer ismi ilahi bakış açısıdır. Üçüncü tekil şahıs (O) kullanılarak anlatılmaktadır. Bu bakış açısı geçmişi, yaşanan anı ve geleceği bilen ve öngören bir anlatıcı bakış açısıdır.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
Hikayeler genel olarak bir ya birinci kişi ağzıyla anlatılır ya da üçüncü kişi ağzı üzerinden anlatım yapılır.
Bazı anlatılarda ise yazar ile anlatıcı birbirine çok benzer, ama okur bunu çok fark edemeyebilir. Çoğunlukla da yazar ile anlatıcı arasında hiçbir benzerlik yoktur. Yazar kadın, anlatıcı erkek olabilir, ya da tersi.
Birinci Şahıs Anlatıcı ifadesi, bir eserin doğrudan olayları yaşayan, romanda veya hikayedeki konunun içinde yaşayan biri tarafından anlatılması anlamına gelir.
Üçüncü Şahıs Anlatıcı, kalabalık bir karakter grubunu okuyucuya ulaştırmak için ideal bir bakış açısı oluşturur. Edebiyatta en sık kullanılan anlatıcı türü, “üçüncü şahıs” olarak bilinen; anlatıdaki karakterleri ve olayları “O” zamiri üzerinden okuyucuya sunan yapıdır.
Belirli konuları değişik yönlerden el almak, incelemek, perspektif yaratmak bakış açısıdır. Günlük yaşamda da çok fazla kullanılan bir deyimdir.
Bakış açısını değiştirmek; dünyayı algılama alışkanlıklarımızı değiştirmek, yaşadığınız olaya bakıp farklı şeyler görebilmek ve başka seçeneklere de açık olmaktır.
Anlatı perspektifinin tanımı genellikle hikayenin izleyiciye anlatıldığı bakış açısıdır. Bu nedenle bakış açısıyla eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri