Cenaze namazı, farz-ı kifayedir. Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerin başında cenaze namazının kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir.
İcma için örneklerden biri sigara içme konusudur. Sigara içmek ile ilgili Kuran ya da sünnette herhangi bir şey bulunmamasına rağmen Kuran ve sünnet ışığında alimler birbirleri ile fikirlerini paylaşıp sigaranın helal olmadığı konusunda icma etmişlerdir.
Sarih icmâ, herhangi bir zamanda, icmaya katılma imkanına sahip olan bütün müctehidlerin tek tek görüş beyan ederek aynı fikirde birleşmeleridir. Sükûti icmâ ise müctehidlerin bir kısmının, görüş beyan edecek vakit ve imkanları olduğu halde ilgili konuda sessiz kalmalarıdır.
Bir mesele üzerinde aynı asırdaki fakihler ihtilafa düşerler ve herhangi bir müctehid, diğerlerinin görüşüne her yönden zıt bir ictihad'da bulunmazsa, bu durumda aralarında görüş ayrılığı olmakla birlikte, bir noktada birlik (icma) bulunmuş olur.
İcma ile bildirilen hükümlerden bazıları şöyledir: 1- Nass veya icma ile bildirilen bir haramı inkâr küfürdür.
İlgili 32 soru bulundu
Küfür; inkâr, reddetmek, yok saymak, görmezlikten gelmek, hakaret gibi anlamlara gelir. İstilahi anlamda dinden çıkaran söz, iş veya davranışları tanımlar. İslam'a göre inanç esaslarını reddeden kişiye kâfir, Müslüman iken bu davranışları gösteren kişiye ise mürted denir.
İcmâın Dayanakları. İslâm hukukçularının baskın çoğunluğu icmâı şer'î delil kabul eder ve ona şer'î deliller hiyerarşisi içinde Kitap ve Sünnet'ten sonra yer verir. İcmâı kabul etmeyenler ise genellikle Mu'tezile'den İbrâhim en-Nazzâm ve Kâşânî ile Havâric ve İmâmiyye şeklinde gösterilmektedir.
İslâm hukuku kavramı olarak icmâ‟ ise, Hz. Peygamber‟den sonraki bir asırdaki müctehidlerin şer„î bir hüküm üzerinde fikir birliğine varmaları (ittifak) anlamına gelmektedir. İcmâ‟, Hz. Peygamber‟den sonraki bir asırdaki müctehidlerin şer„î bir hüküm üzerinde fikir birliğine varmaları (ittifak) anlamına gelmektedir.
İcma, Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında izahı açıkça yapılmamış meseleler hakkında toplanıp karar vermek demektir. İcma kavramının ortaya çıkmasında başta Ebu Hanife olmak üzere birçok fıkıhçı önemli rol oynamıştır. İçtihad ise ayetler ve hadislerin ışığında bir sonuca ulaşmak demektir.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
'İcma' kelimesi 'Cem' kelimesinden türetilmiş olup dağınık şeyleri bir araya getirme, sınıflandırma ve ortak görüş bildirme anlamına gelir. İcma Kuran-ı Kerim'de açıkça belirtilmemiş ve net olmayan konular hakkında toplanıp bir sonuca ulaşarak karar vermek demektir.
“Müslüman müctehidlerin şer'î bir konuda ittifak etmeleri” olarak tanımlanan icmâ fıkıh usûlü delilleri arasında şeref sırası sünnetten sonra, kuvvet sırası Kitaptan önce olan ve kesin bilgi sağlayan bir delildir. İcmâın kesin bilgi kaynağı oluşunun altında ümmetin tümünün yanılmazlığı inancı yatmaktadır.
İçtihad'ın lügat manası, “meşakkate tahammül”dür. İstilah olarak ise, hakkında hüküm (nas) bulunmayan fer'i bir meselenin halli ve ona cevap bulmak için, İslam Hukukunu iki kaynağından, yani kitap ve sünnetten, delile dayanarak hüküm istinbat etmektir.
Bu dört büyük imamın, Allahü teâlâya inabet etmiş oldukları sözbirliğiyle bildirilmiştir. İmam-ı Şafii'ye, İcma'ın delil olduğunu gösteren âyet hangisidir diye sorulduğunda, cevap olarak, bu âyeti gösterdi. Bu âyet, müminlerin yolundan ayrılmayı haram ettiği için bu yola uymak vacib yani farz olur.
Kıyas, islamda herhangi bir sorunun çözümü için bir ayet veya hadis yoksa o soruna benzeyen ve neticeye varılmış olan konular ele alınarak hüküm verme şeklini kapsar. İcma ise Kuran'ı Kerimden ve sünnetten çıkarılmış kararları kapsar. Kıyasta bir sorunun çözümüne varılması için bir fıkıh bilgininin görüşü alınmaktadır.
İcmayı aslî deliller arasında kabul eden bilginlere göre icma mutlaka şer'î bir delile dayanmalıdır. Bu durumda ise icmanın müstakil bir kaynak olamayacağı açıktır.
Kişinin müctehid olabilmesi veya ictihad yapmaya yeterli görülebilmesi için hem İslam hukuku ve diğer İslam ilimlerine vakıf olması (kısacası “ilim”) hem de hukukî bir kabiliyete sahip olması gerekir.
Hadis, Sünnet, İcma, Kıyas ve İçtihat da İslam dininin temel kaynakları içerisindedir.
Terim olarak naslarda yani Kur'ân-ı Kerim ve sünnette hakkında açık ve kesin hükmü bulunmayan fıkhî bir meselenin hükmünü, ilgili delilden çeşitli yöntemler kullanarak çıkarabilmek için bütün gücün harcanması anlamına gelir.
Fıkıh usulü terimi olarak icmâ' "Muhammed (s.a.) ümmetinden olan müctehidlerin Hz. Peygamber'in vefatından sonraki herhangi bir devirde şer'î bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmeleridir" şeklinde tanımlanır.
İstanbul 2017, 184 s. “Muhammed ümmetinin (müctehidler) O'nun vefatından sonraki her- hangi zamanda dinî bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmele- ri”1 anlamına gelen icmâ kavramı, Bilal Aybakan'ın Fıkıh İlminin Oluşum Sürecinde İcmâ isimli kitabında müstakil bir konu olarak ele alınmıştır.
Kelime anlamı "azmetmek, ittifak etmek" olan icma, fıkıh terimi olarak "Hz. Peygamber'in vefatından sonraki herhangi bir asırda yaşamış müçtehitlerin tamamının bir meselenin dini hükmü üzerinde görüş birliğine varmalarını" ifade eder.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim, hadis ve müçtehid imamların görüşlerine zıt düşmemek şartıyla, günümüz İslam alimlerinin verdiği fetvalarla amel edilebilir. İslâm'ın ana kaynakları dörttür; Kitap, sünnet, îcma ve kıyas'dır.
Kayıp duasının Türkçe anlamı şu şekilde ifade edilmektedir: Ey kaybolan kişilere yolunu gösterebilen Allah'ım. Bana da doğru bir kılavuz (yol) göster. Kudretin ile birlikte bana kaybetmiş olduğum şeyi geri ver çünkü bu ancak senin fazlındır." biçiminde olmaktadır.
Bu açıklamaya dayanarak pozi- tif bilimlerde geçerli olan icma` pozitif bilim alimlerinin fikir birliği etmesiyle bütün usulcülerin, nahiv konularında bütün nahivcilerin, tıp konularında bütün tıpçıların fikir birliği yapmasıyla icma` gerçekleşir. Pozitif bilim alimi olmayanla- ra avam denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri