Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır. Stajyer öğrenci kimdir diye sorulduğunda yalnızca lise değil üniversite öğrencileri de akla gelmelidir.
Sözleşme kapsamı dışında yapılan çalışmalar stajyerlik kapsamında sayılmayacaktır. Stajyerler çalışma koşulları ve mesai saatleri diğer çalışanlardan farklı olarak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilmiştir.
Stajyer öğrencilerin stajyer öğrenci olarak kabul edilmesi için eğitim kurumları ile işletmeler arasında imzalanan sözleşme kapsamında ve süresinde çalışmaları esastır. Sözleşme kapsamı veya sözleşme tarihleri dışında yapılan çalışmalar stajyerlik kapsamında sayılmayacaktır.
Stajyerlik, eğitim öğretim süreci boyunca öğrenilen bilgi ve teoriyi, profesyonel bir ortamda pratik uygulamaya çevirebilecek deneysel öğrenme yoludur. İşveren, stajyer yeteneklerini yönlendirme, eğitme ve değerlendirmeden sorumlu olur.
Staj yalnızca lise ya da üniversite mezunlarına özel bir uygulama olarak bilinir ancak öyle değildir. Meslek değişikliği hatta sektör değişikliği yapmak isteyen ya da sıfırdan bambaşka bir meslek edinmek isteyenler için de staj imkânı vardır; çeşitli kurumlarda o alanda eğitim almak koşuluyla.
İlgili 43 soru bulundu
Stajın emeklilik sigortası girişine dahil edilmesi demek sadece EYT'lileri değil bundan önceki ve sonraki tüm vatandaşları kapsayan emeklilik sistemi düzenlemesi demek. Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem bulunmuyor.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
Stajyer öğrenciler 5510 sayılı Kanun gereği 4/a statüsünde sigortalı sayıldıklarından, stajlarını yaptıkları işyerlerinde bir iş kazasına uğradıklarında, kazadan sonraki üç iş günü içerisinde SGK'ya bildirilmeleri gerekmektedir. Bu bildirimi de ilgili okul ya da üniversite yapacaktır.
Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek SGK belgenizin dökümünü alabilirsiniz. Sigorta girişi normal sigorta mı yoksa staj sigorta mı olduğunu anlamak için SGK hizmet dökümüne bakmak yeteri olacaktır.
İşyeri staj yapan öğrencinin okulundan ilgili belgeleri ve stajyer sigortalı işe giriş bildirgesinin istemesi gerekir. Stajyer öğrencilerin normal işçiler gibi sigortalı yapılabilirler. İşçi statüsünde çalıştırılırlarsa emeklilik açısından dikkate alındığı gibi sigorta başlangıç tarihi olarak da kabul görür.
Çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre staj türü ne olursa olsun bütün stajyer öğrencilere staj yaptıkları dönem boyunca maaş ödenmesi zorunlu tutulmuştur.
Memuriyete alınmama: Madde 25 – Temel Eğitim hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olan ve bu sebeple görevlerine son verilen aday memurlar üç yıl süreyle Devlet memurluğuna alınmazlar. Sağlık sebebiyle kurumları ile ilişikleri kesilenler için bu şart aranmaz.
Stajyer, staj yapmakta olan kimseye denilmektedir. Stajyerlik ise eğitim-öğretim süresi boyunca öğrenilen bilgi ve teoriyi, profesyonel bir ortamda pratik uygulamalara çevirebilecek deneysel bir öğrenme metodudur.
Gönüllü stajyerlere ise normal çalışan statüsünde değerlendirildikleri için en az asgari ücret ödenmesi gerekiyor. Zorunlu staj uygulamasında öğrencilere verilen stajyer maaşından herhangi bir kesinti yapılmıyor. Buna karşın gönüllü stajyerlerin almış olduğu maaş tüm yasal kesintilere tabi tutuluyor.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
CEVAP : Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir.
Staj (Fransızca: stage), herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bu kimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir.
ANCAK, ŞU AN MEZUN OLDUM YA DA TEKLİF EDİLEN STAJ DÖNEMİNDE MEZUN OLACAĞIM. YİNE DE STAJ YAPABİLİR MİYİM? -Staj için gerekli olan “iş kazası ve meslek hastalığı sigortası” öğrencinin okulu tarafından yaptırılmaktadır. Mezun olan öğrencilerin okulları ile ilişiği kesildiğinden staj yapma imkânı bulunmamaktadır.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
Çalıştığınız kurumun, kayıtlı olduğunuz programın staj kılavuzunda belirtilen staj yapılabilecek firma, kurum ve kuruluşların koşullarını sağlaması durumunda yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri