Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Bu amaçla destan, efsane, menkıbe ve masal gibi yaratıcıları bilinmediği için “anonim” olarak adlandırılan sözlü edebiyat türleri icat edilmiştir. Biz bu yazımızda “masal” türünü ve onun kültürümüzdeki haliyle sahip oldukları özelliklerini ele alacağız.
Masallar, gerçekleşmesi imkansız olay ve kahramanlara sahip olan ve çocuklar için özellikle önemli olan edebi eserlerdir. Masal türleri dört ana başlık altında toplanmaktadır: hayvan masalları (fabl), olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve en sonunda menkıbe masalları.
Gerek fabllarda gerekse masallarda olağanüstü ve hayali mekanlar yer almaktadır. Masallarda ve fabllarda zaman belirsizdir. Her ikisinde de hakim anlatıcı yer alır. Ve yine her ikisinde de betimleyici ve öyküleyici anlatım türleri kullanılmaktadır.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Masal ile fabl türü; olağanüstülük, yer ve zamanın belirsizliği, eğitim amacı gütmesi, olay çevresinde gelişmesi bakımından birbirlerine oldukça benzeyen iki türdür. Bu iki türü birbirinden ayıran en önemli özellik masalların nesir (düzyazı) şeklinde kaleme alınmadır.
Kelile ve Dimne, Sanskritçe orijinal adı Pança-Tantra (Beş İlke) olan, fabl tarzında hikâyeler barındıran kitabın Abdullah İbn Al Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapça'daki adıdır.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Olaylar ve kahramanlar olağanüstü özellikler içerir. Kahramanları arasında olağanüstü varlıklar (cin, peri, melek) veya hayvanlar bulunabilir. Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler. Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür.
Masal Türleri
Masallar sınıflandırılırken 3 başlıkta incelenir. Bunlar hayvan masalları, halk masalları ve edebi (yapma) masallardır.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masal Masal İçinde hep aşikâr olduğumuz Doğu'ya has masal geleneğinin tüm karakteristik öğelerini –kokusunu, rengini, tadını– Batı'nın çok katmanlı kurgu anlayışıyla bir araya getiriyor ve ortaya yerelden beslenen fakat evrensel olarak da kabul görür standartları başarıyla yakalamış bir roman çıkıyor.
Masalların mutlu sonla bitmesi bu nedenle olmalıdır. Anlatının sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler mükâfatlandırılır. Bazen dinleyicilerin olaylardan ders çıkarmaları istenir ve masal bir nasihatle biter.” (Özkaynak, 2013: 118).
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
İlk başlarda bir nazım türü olarak kabul edilen fabl, zamanla nesir yani düz yazı olarak da yazılmaya başlanmıştır.
Fabl genellikle manzum şekilde yazılmaktadır. İnsan dışı olan varlıklar arasında gerçek olmayan olaylar ele alınır. İnsanlar arasında yaşanmakta olan olayları hayvanlar arasında yaşanıyormuş gibi anlatılmaktadır. Bu durumla da soyut olan konular somut olaylara dönmektedir.
Dünya Edebiyatında Fabl
M.Ö. 1 yüzyılda “Kelile ve Dimne” adlı ilk masal/fabl özelliği taşıyan eser Hintli Beydeba'ya aittir. Doğu edebiyatında ünlü fabl örneği ise Sadi'nin yazdığı Gülistan adlı eseridir. Fabl türünün en önemli sanatçısı Fransız La Fontaine'dir.
Fabllarda adı geçen her varlık bir alegorik unsurdur; yani bir değeri temsil etmektedir.
Kelile ve Dimne, İslam dünyasında asırlar boyunca etkili olmuş edebi eserlerden biridir. Bu eser Kelile ve Dimne adlı iki çakalın başlarından geçenlerin anlatıldığı bir masal kitabıdır. Bu Sanskritçe eserin bir Brahman tarafından 3. yüzyılda Keşmir'de yazılmış olduğu sanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri