Orta Çağ'a geldiğimizde kilise bunu siyah renk olarak netleştirip zorunlu hale getirdi. O dönemde kiliselerdeki yaygın inanış siyah rengin kötü ruhları ve şeytanları kovduğuydu. Kıyafete rengini veren siyah renk boya pahalı olduğu için sıradan halk bu kıyafetleri alıp giyemiyordu.
Kiliseler, zamanla siyah rengin önemiyle ilgili daha çok fetva vermeye başladı. Kiliseler, cenazelerde siyah renk giyilirse ölen kişinin ruhunun geri gelmesine engel olunabileceğinden söz etmeye başladı. Böylece yas tutan kişi, siyah rengi tercih edince kaybettiği kişinin ruhunun geri gelemeyeceğinden emindi.
eski türklerde cenaze merasimlerinde siyah giyen tek türk topluluğu kumanlardır. şimdi burada başka bildiklerimizi de düşünürsek her şey yerli yerine oturmaktadır. kumanlar, orta çağ'da doğu avrupa'da yaşamış bir topluluk. yani oğuzların aksine avrupa'ya daha yakın hatta içinde.
Hazânetü'r-Rivâyât'ta diyor ki, “Cenâzeye ve cenâze çıkan yere siyâh örtmek ve siyâh giyinmek câiz değildir.” Siyah elbise giyinmek sünnettir. Başka zaman siyah giyinmeyip, yalnızca ölüye mâtem saikiyle siyah giyinmenin câiz olmadığı buradan anlaşılmaktadır.
Felsefe ve Sosyoloji ile ilgilenen bir genç. Cenaze törenleri için beyaz, sarı, kırmızı gibi renkleri kıyafetlerinde tercih eden kültürler de var. Cenaze törenlerinde siyah renk kıyafetlerin giyilmesinde o rengin kötülüğü, ölümü, karanlığı çağrıştırdığı için tercih edildiğini düşünebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Cenaze törenleri için beyaz, sarı, kırmızı gibi renkleri kıyafetlerinde tercih eden kültürler de var. Bunlardan birkaçı şöyle: Hindistan ve Çin de beyaz rengin saflığı temsil ettiğine inanılır, bu yüzden cenaze ve yas törenlerinde beyaz renk tercih ediliyor.
Peygamberimiz(a.s) beyaz elbise giymeyi tavsiye etmişlerdir. Dolayısıyla cenazelerde matemi ifade etmek için siyah giyinmenin dinle alakası olmadığı ve Sonradan uydurulmuş kötü bir bid'at olduğu ifade edilmiştir. SORU: Tahiyyatı terk etmek sehiv secdesi gerektirir mi?
Siyah. Siyah birçok kültürde matemi ve yası çağrıştırır ve korku, umutsuzluk, ölüm gibi duyguları ifade eder.
Cenaze, bayram namazı gibi yerlerde şort giyilmez.
Ölünün ağzına, burnuna ve kulaklarına pamuk, kefenine çörekotu konulur. Tabutun üzeri ayetler yazılı kumaşla örtülür. Ölen kişi kadın ise tabutun başına baş örtüsü, erkek ise şapkası asılır. Tabutu, cenaze namazına gelenler mezarlığa sıra ile tutarak taşırlar.
Matem havası veren siyah elbiseler
Düğün sahibinin en mutlu gününde, yas tutar gibi siyahlara bürünmeniz hoş olmayabilir.
Bu şu demektir: Siyah giyinmeyi hoş karşılamışlardır. Bazı Hanbeli âlimleri ise diplomatların ve siyasilerin üstün görünmek için giydikleri bir renk olduğu için kerih görmüşlerdir ama umumi bir fetva değildir. Umumi olan fetva giyimde renk konusunun mubahlar arasında olduğu şeklindedir.
Cenaze töreninde lacivert bir gömlek giymeyi planlıyorsanız, gömleğinize siyah bir kravat takabilirsiniz. Ama genel olarak cenazeye katılmakta çok zorlanmamanızı ve cenaze kıyafeti seçmenizi tavsiye etmeliyiz. Türk geleneklerine göre sadece sade ve koyu renk bir takım elbise seçmelisiniz.
Gece defin caizdir.
Hanbel) Hatta Resulullah (sav)'in kendisi, Hz. Fatıma, Hz. Aişe ve Hz. Osman (radıyallahü anhum) hep gece defnedilmişlerdir.
Resulullah (s.a.v) güneş doğarken, tam ortada (zevalde) iken ve batarken ölü defnetmeyi nehyetmiştir. (Tahavi, Haşiye Ala Merakil Felah Şerhu Nuri'l İzah, Mısır, s.501) Ancak hadislerdeki bu yasak, cenaze namazı içindir. Namazı bu üç kerahet vaktinden önce kılınmış olanın bu vakitlerde defnedlmesi caizdir.
Bilinci kaybolmamış bir insanı bir yerden bir yere taşırken, kişi kaslarının bazılarını haraket ettirerek taşıyıcılarına bir şekilde yardımcı olur. Oysa kişi ölüm halinde haraketsiz bir durumdadır. Haraketsiz bir vücutta ağırlık vücudun her noktasına eşit bir şekilde dağılır ve bu nedenle daha ağırlaşır.
Kadın cenazeye kadınlar, erkek cenazeyi hoca yıkar. Cenaze yıkayan, abdest alır. Yıkama sırasında ölünün yanında yakınları bulunur.
Ölmüş bir Müslüman'ın başı ile beraber vücudunun çoğu bulunuyorsa yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Fakat başsız olarak yalnız vücudun yarısı bulunsa veya gövdesinin çoğu kaybolmuşsa yıkanmaz, kefenlenmez ve üzerine namaz kılınmaz.
Definden birkaç saat önce ölü din görevlileri tarafından alınarak “yuğuma kaldırılır” yani yıkanır. Kadın cenazesinde ise bu işi kadınlar yapar. Cenazenin defni çoğunlukla öğlen namazına müteakip olur. Evin kapısından ayrılmadan önce, din görevlileri tarafından “kapı duası” denilen dualar okunur.
Siyah rengin anlamı güç, korku, gizem, otorite, zarafet, formalite, kötülük, saldırganlık, isyan ve sofistike ile ilişkilidir. Diğer renklerin derinliği ve renk tonunun değişmesi için yine siyah renk gereklidir. Siyah renk, rengin olmamasıdır.
Ölümün son rengi dediği renk siyah. Siyah ölümü: “Bir eylemsizlik ve negatif bir eylemden ziyade halkın arasına girmek, halkın arasında yaşamak, halkın ıstırabını yüklenmek” olarak tanımlıyor.
Parayı çekmek için cüzdan ne renk olmalı? Tahmin edersiniz ki yeşil rengi parayla bağdaştırılır. Eğer parayı çekecek bir enerji istiyorsanız cüzdanınızın rengini yeşil tercih edebilirsiniz.
342) Tesettür için İlla Siyah Renk Şart Mıdır? Siyah, kadın için zorunlu bir renk değildir. Dış kıyafeti kastediyoruz tabi. Siyah, süslenmeye ve ziynete en uzak renk olduğu için genelde Müslüman kadınlar siyah giyinmeyi dışarıda uygun bulmuşlardır; uygun da bir tercih yapmışlardır.
Hasta olan kişi öldüğünde çenesi çekilerek ayakları uzatılır. Can vermenin eziyetiyle pislik gelmişse temizlenir. Ölünün gözleri, dizleri ve elleri iyice düzeltilir. Ölünün üstüne şeytan gelmesin ve şişmesin inancıyla bıçak veya satır konulur.
Cenaze evinde kimse gülmez, televizyon, radyo açılmaz, banyo yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, yemek pişirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri