Yemek yerken, esnerken ve gülerken ağız fazla açılmamalı veya desteklenerek açılmalıdır. » Soğuk ve Sıcak Terapisi: Soğuk uygulama çene eklemi ve çene kaslarındaki şişliği azaltır. Buz ve ıslak-sıcak uygulama, kasların gevşemesini ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olur.
Küçük parmaklarınızı boynunuzun tam orta yerinde geleceği şekilde ellerinizi çenenize yerleştirin ve çenenizi yumruklarınıza doğru itin. Çene ve boyun kaslarınızı 10'a kadar sayarak kasın ve sonra gevşetin. Bu hareketi bir kere daha tekrarlayın. Boyun kaslarınızın çalıştığını hissedeceksiniz.
Buz paketleri, egzersiz ve sıcak uygulamaları: Diş hekiminin önereceği çene açma ve kapamayla ilgili egzersizler ve bununla birlikte eklem bölgesine dışarıdan belirli sıklıklarda yapılması gereken soğuk veya sıcak uygulamaları rahatlamayı sağlayabilir.
Çenede ağrıyan bölge üzerine ısıtılmış havlu koymak. Ağrılı bölgeye soğuk uygulaması yapmak (örneğin buz kalıbını bir havluya sararak ilgili bölgeye koymak) İbuprofen veya parasetamol içeren ağrı kesicileri kullanmak.
Bir dirseğinizi masaya yaslayarak destek alın ve aynı eliniz ile alnınızı kavrayın. Ağzınızı ağrı sınırında açabildiğiniz kadar açın. Parmaklarınız ile ağız açıklığını biraz daha arttıracak şekilde çeneyi aşağı doğru çekin. Çene kaslarınızda oluşan gerginliği 5-10 saniye koruyun ve hareketi 10 tekrar yapın.
İlgili 27 soru bulundu
Yemek yerken, esnerken ve gülerken ağız fazla açılmamalı veya desteklenerek açılmalıdır. » Soğuk ve Sıcak Terapisi: Soğuk uygulama çene eklemi ve çene kaslarındaki şişliği azaltır. Buz ve ıslak-sıcak uygulama, kasların gevşemesini ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olur.
Sakız, çene belirginliğini artırmanın en kolay ve en bilinen yollarından biridir. Doğrudan çene kaslarını çalıştırmasa da çene kemiğini kaplayan yanaklarını çalıştırır. En iyisi de bunun oldukça eğlenceli bir şey olmasıdır, böylece bunu alışkanlık hâline getirmen için çok da uğraşman gerekmez.
Çene ağrısı kendiliğinden geçebilir. Bir haftadan uzun süren bir çene ağrınız varsa Ağız ve Diş Sağlığı uzmanına gidin. Ancak çene kemiği kırığı veya çıkığı ile kalp krizine işaret eden durumlarda vakit kaybetmeden acile başvurmalısınız. Çene ağrısına göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik eder.
Çene eklemi rahatsızlıkları, baş ve boyun kaslarının bir kısmı, ligamentler (kemikleri bir arada tutan sert bağ dokusu), dişler, yanak, dudak ve tükürük bezlerinden oluşan sistemi etkiler. Çene eklemi ile ilgili şikayetler sadece eklem bölgesinde değil çenelerde, göz, kulak, burun, boğaz bölgelerinde de olabilir.
Çene ağrısı çoğu zaman kendiliğinden geçebilir. Ancak ağrının devam ettiği durumlarda doktora başvurmak gerekir. Doktorunuz, ağrı ve kas spazmını tedavi etmek için ağrı kesici ve iltihap azaltıcı ilaçlar, kas gevşeticiler veya antidepresan grubundan ilaçlar reçete edebilir.
Çene eklemi hastalığı çeneden gelmekte olan ses ile kendini göstermektedir fakat ancak tedavisi sağlanmazsa çenenin yerinden oynamasına yol açabilir. Toplumda çenenin düşmesi şeklinde bilinmekte olan durumun tedavi edilmemesi hasta olan kişiyi ameliyata kadar götürebilmektedir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Geleneksel olarak işlem uygulaması; hastanın karşısına geçilerek yapılır. Mandibula iki el ile başparmaklar alt molar dişlerin seviyesine gelecek şekilde kavranır. Mandibula önce aşağı sonra mevcut konumdan arkaya doğru yönlendirilerek yerine oturtulur.
Aynı anda her iki parmağını da çenenin dış kısmına doğru ilerlet. Bu çene masajı hareketini yaparken çene kemiğine hafif baskıda bulanabilir ve çene derisini ittiterek ilerleyebilirsin. Çene yogası hareketini günde 10-15 kere günde iki kere tekrarlamanı öneririz.
Çene kemik iltihabı için antibiyotik ve antifungal ilaçlar etkilidir. Bazı durumlarda ise hastanede tedaviyi gerektirebilir. Çocuklarda daha sık görülür. Çeşitli durumlarda Hiperbarik Oksijen Tedavisine (HBO) gereksinim duyulur.
Çene kaslarına bağlı olarak ağrı sorunu gözlendiğinde ise kasların rahatlatılması için ilaç tedavilerine ek olarak gevşeme terapileri, masaj ve akupunktur, yumuşak gıdalarla beslenme, soğuk veya sıcak kompres gibi önerilerde bulunulabilir.
Genel olarak çene eklemi ağrılarına ortodonti, yani diş doktoru bakar.
Oysa ki çene eklem sorunu, Çene Cerrahisi Uzmanı diş hekimlerinin branşıdır ve doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak burun boğaz, psikiyatri, nöroloji ya da fizik tedavi branşlarından da destek alınmaktadır.
Çene ağrısı özellikle eklem ve çene kaslarında kaynaklı görülür. Çene ağrısına neden olan sebepler arasında kişilerde görülen sinüzit, migren ağrıları, baş ağrıları, kemik dolgusu iltihabı ve kireçlenmesi neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra çene ağrısı; diş ve diş eti hastalıkları kaynaklı da olabilmektedir.
Ne yapmam gerekir? Ağız açmada zorluk yaşıyorsanız veya açma sırasında ağrı meydana getiriyorsa çene eklemi rahatsızlıklarından birinden şüphelenmek gerekir. Bu durumlarda ağzınızı zorlayarak açmaktan kaçının ve çene eklemi hastalıklarında eğitim görmüş diş hekimine tanı konulması için müracaat edin.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çene Ekleminden Ses Gelmesi Normal mi? Çene ekleminden ses gelmesi, normaldir. Fakat uzun süreli olarak çeneden ses gelmesi durumunda diskte dışarı doğru kayma ya da diskte dönme meydana gelebilir. Çene diskinde kayma ortaya çıkması ya da kas spazmından dolayı çeneden yemek yerken ya da esnerken sık sık ses gelebilir.
Çiğneme esnasında zorluk çekiyorsanız, Boynunuzda ağrılarınız oluşuyorsa, Kulaklarınızda çınlama, baş dönmesi gibi problemler yaşıyorsanız ve eğer bu sorunlardan en az üç tanesine sahipseniz, çene eklemi rahatsızlığınızın olabileceğini göz ardı etmemeli ve en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız.
DUVAR - Şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çene ve kas yapısının bozulmaması için çiğneme süresine ve şekline vurgu yaptı. Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi.
Sakız kaç dakika çiğnenmeli sorusu sıklıkla merak edilir. Genellikle 20-30 dakika boyunca sakız çiğnemenin yüz kasları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Sakız çiğnemenin faydaları ve zararları bulunur. Öncelikle, gaz ve şişkinlik problemleriyle başa çıkmada etkili olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri