Yer altındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yer altı suyu” denmektedir. Yer altı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22'sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.
Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından oldukça Özellikle, ova ve deltalar, yer altı suyu bakımından en zengin alanları oluşturur.
Bir alanda su bulunması isteniyorsa vadi gibi bir alanda çakıl veya kum katmanlarında kil tabakasının bulunması alanda su olduğunun bir göstergesidir. Bu gibi arazide su belirtileri incelenerek sondaj yapılması gereken bölgenin belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
Sondaj işleminde doğru noktayı bulabilmek için detektörler kullanılmaktadır. Bu detektörler, yeraltını tarayarak su kaynağını ve seviyesini tespit edebilmektedir. Yer altı su seviyesinin uygun olduğu noktalara sondaj vurulabilmektedir.
Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
-Yer altı su tablasının bir akarsudan daha yüksek irtifaya sahip olması durumunda yer altı su tablası akarsuyu beslemektedir. -Hidrostatik basıncın atmosfer basıncından yüksek olduğu nokta topoğrafik yüzeyin üzerinde kalıyorsa su belirli bir debiyle yüzeye çıkar.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Yeraltı görüntüleme ve Tomografi cihazımızla, doğru yerlerin nerede ve kaç metre derinlikte olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle gereğinden fazla sondaj yaparak daha çok para ödemezsiniz. Bakır çubukla su arama, çubukla su bulma yada çubukçu ile yapılan araştırmalar çoğunlukla boşa kürek sallamaktır.
Yağışların giderek azaldığı son yıllarda, yağışlardan beslenemeyen yer altı sularında, çekilen su miktarı beslenmeden fazla olduğunda yer altı suyunun bitmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.
Dünyadaki tatlı su kaynakları toplam su hacminin yaklaşık %2.5'tir. Bu miktarın %68,7'si (24 milyon km3'ü) buz ve kar olarak dağlık bölgelerde, Antarktika ve Arktik'te, %30,1'i ise (8 milyon km3) yeraltı suyu olarak bulunmaktadır [1]. Şekil 1'de görüldüğü gibi dünyadaki suyun %97'si tuzlu sudur.
Yapılan laboratuvar çalışmalarında böyle bir şey bulamamışlar. Çubukla yeraltı suyunun bulanların bazılarında bir enerji vardır. Bu enerjiyi kullanarak bulabiliyorlar. Su aramada genellikle söğüt ve incir ağacı dalları kullanılır.
Killi topraklar genelde ne su tutar, nede suyu iletir. doğal bir su geçirmezlik tabakası olan kil genelde göletlerin oluşmasının, barajların zeminin temel malzemesidir.
Bir tarlada Bakır çubuğu silah şeklinde büküp tutuyorlar ve çubuk adeta anten görevi görüp suyun geçtiği bölgeye doğru kayıyor. Ve sonra orayı kazıyorlar. Gerçekten de oradan su kaynağı çıkıyor.
Taş, toprak ve kaya parçaları, kara katmanını oluşturur. Suyun içinde ve topraktaki boşluklarda hava bulunur. Yer altı suları, kara katmanında bulunur.
Yeraltı sularının mülkiyeti: Madde 1 – Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabidir.
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Yeraltı suları yerüstünden yer altına sızan suların buradaki gözenekli tabakaların(kumtaşı, çakıltaşı) veya, kırıklı, çatlaklı (kireçtaşı) kayaçların içerisindeki boşlukları doldurmasıyla oluşur. Suyu içinde biriktiren bu tür kayaçlara “akifer” denir.
Yerkabuğu bazı bakterilere ve kirleticilere karsı doğal filtre olarak görev yaptığından yeraltı suları, çoğu yüzey sularından daha temizdir. Çoğu yeraltı suyu asılı tanecik, bakteri veya organik madde içermez. Bu sebeple yeraltı suları berrak ve kokusuzdur.
Çanakkale'nin Çan ilçesinde yaşayan Gürcan Dur, bakır çubukla yeraltı sularının yerini tespit ediyor. Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Küçükpaşa köyünde çiftçilik ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan Gürcan Dur, eline aldığı bakır çubuk ile yeraltı sularının yerini tespit ediyor.
Bilimsel araştırmalarda bu yöntemin işe yaradığı kanıtlanamadı. ABD'de yapılan bir araştırmada, bu yöntemle su bulabildiğini iddia eden 27 kişinin derinlik ve miktar gibi konularda başarısız olduğu görüldü.
Yer altındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yer altı suyu” denmektedir. Yer altı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22'sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
N.): Pompaj kuyusunda su seviyelerinin ölçümü genellikle sondaj borusunun (veya hava borusunun) üst kısmında yapılır. İşte su seviyelerinin yapıldığı bu yere ölçme noktası denir.
50 metreye ulaşan suyu incelemek üzere Maden Teknik Arama'dan 10 mühendis bölgeye geldi. Uzmanlar, daha önce böyle bir görüntüyle karşılaşmadıklarını söyledi. Kuyudan kum taşlarıyla birlikte yoğun şekilde karbondioksit gazı çıkıyor. Karbondioksitin kaynağının bölgedeki Hasan Dağı olduğu ortaya çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri