Çene Kırığı Tedavisi Ne Kadar Sürer? Çene kırığı tedavisi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne, uygulanan tedaviye ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de genellikle 6-8 hafta içinde iyileşir.
Çene kırıklarının normal iyileşme süresi 6-8 haftadır. Bu dönemde aşağıdaki talimatlara uymak çok önemlidir: 1.
Yüz bölgesi kemikleri oldukça hızlı kaynar. 10–15 gün içinde belirgin bir kaynama olur ve buna bağlı olarak ağrılar da belirgin olarak azalır.
Tedavisi, çene kırıkları tekrar eski haline getirilerek yapılır. kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenerek kaynaşması beklenir. Çene kırıkları tedavisi, 6 ile 8 hafta arasında iyileşme gösterir.
Hiç zaman kaybedilmeden çene cerrahına başvurulmalıdır. Hastanın kırık öncesi durumuna dönebilmesi için, kırık parçalar eski yerine getirilir, hizalanır ve kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Çene kemiği tozu ile tedavi edilen bölgede hastanın iyileşme potansiyeline bağlı olarak en az 4 ay sonra yeni kemik oluşumu izlenebilir. Bu biyolojik bir süreçtir ve daha kısalması mümkün değildir. Dolayısıyla en az 4-6 ay sonra iyileşme gerçekleşebilmektedir.
Çene Kırığı Tedavisi Ne Kadar Sürer? Çene kırığı tedavisi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne, uygulanan tedaviye ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de genellikle 6-8 hafta içinde iyileşir.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Bu bölge kırıkları eğer tedavi edilmezse yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra; göz çevresi kemiklerindeki kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilir. Alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir. Öte yandan bazen kırık kemik seçilen tedavi türünden veya hastanın kendi özelliklerinden dolayı hiç kaynamayabilir.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Çene çıkması probleminde yapılması gereken en uygun yol acil olarak dişhekimine başvurmak ve eklemi zorlayacak çene hareketlerinden kaçınmak olacaktır. Hekime başvurana kadar, ani hareketlerden kaçınmalı ve kendi kendinize çenenizi yerleştirmeye çalışmamalısınız.
Uzmanlar, alt çene kemiği kırık olan bir hastanın konuşmasının zor olduğu, konuşabilse bile kırık olan alt çeneyi oynatamayacağından konuşma şeklinin değişebileceği görüşünde hemfikir.
Yüz Kırıkları İyileşme Süresi Ne Kadardır? Yüz kırıklarının iyileşme süreci kırıkların tipine, boyutuna ve tedaviye bağlı olarak değişir. Yüz kırıkları tedavisinde yaralar ve şişlikler genellikle 2-3 haftada iner.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Kalsiyum ve d vitamini açısından zengin besinler kemik kaynamasını hızlandırabilir.
Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durum ve kırıklarda 3-6 ayı bulabilir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırığın oluşmasıyla birlikte ilk aşamalarda oluşan hasarın reaksiyonu ve iyileşme olaylarının artan kanlanması bölgede şişlik oluşturur. Ameliyatlı veya ameliyatsız tedavilerde şişlik iyileşmenin erken dönemlerinde görülebilen bir değişikliktir. Ancak şişlik kişinin hissettiği rahatsızlığı da arttırır.
Çene kırıklarının belirtileri arasında ağrı, şişlik, çiğnemede zorluk ve ağızda görülen kanamalar olabilmektedir. Bölgeye göre değişkenlik gösteren çene kırıkları, üst çenede meydana geldiği takdirde yüzde de şişme görülebilir.
Çene kapatma bandı, çene sarkması ve burun dan nefes almak için takviye edici bir üründür. Bunun yanında çene kapatma bandı estetik operasyonları takiben şişmeleri azaltmada yararlı olur.
Dişetini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. 4. Ameliyat yapılan bölgede dikişlere bakmak için dudak ve yanağınızı kaldırmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri