İslam dininin önemli şartlarından bir tanesi de hac vazifesidir. Maddi durumu iyi olan kişiler için farz kılınan ibadetlerden bir tanesidir. Bu sebeple zekat verecek düzeyde olan ve aklı yerinde olan 18 yaşını geçmiş tüm Müslümanlara Hac farzdır.
Haccın toplamda 3 adet farzı bulunmaktadır. Bu farzları hacca giden herkes için geçerlidir. Bu farzları mutlaka yerine getirmelisiniz.
İlgili 45 soru bulundu
1- Haccı ihramlı yapmaktır. 2- Vakfeye durmak. (Arefe günü, Arafat'ın, Vadi-yi Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durulur.) 3- Kâbe-i Muazzamayı Tavaf-ı Ziyaret etmektir.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir. Umre ibadeti, Arafat günü ile Kurban Bayramı'nın dört günü haricinde yılın her vakti yapılabilen bir ibadettir. Umrenin Ramazan ayında yapılması mendubdur.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
Hac mevsiminde değil de başka bir vakitte Mekke'de bulunan bir kimse hac mevsimi başlamadan oradan ayrılmak zorunda kalır ve hac vaktinde tekrar gitme imkânı bulamazsa, sırf Mekke'de bulunmuş olmasından dolayı kendisine hac farz olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/583-584).
Şeytan taşlama, hac ibadeti sırasında yapılan vaciplerden biridir. Bu vacip ibadetin kendi içerisinde bazı sünnetleri vardır. Buna göre; taşları üç ile beş metrelik mesafeden atmak, yedi taşı art arda atmak ve atılan taşların belirli bir boyutta olması şeytan taşlamanın sünnetlerindendir.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
HALK ve TAKSÎR
"Halk", saçların dipten tıraş edilmesi; "taksîr" ise saçların kısaltılması, demektir.
Buluğa erişmemiş kimse (çocuk) hac yaparsa, buluğa eriştikten sonra da hac yapmakla yükümlü olur. Özgür olmayan (esir, mahpus vb.) kimse için, özgürlüğünü kazanana dek hac farz değildir.
Ziyaret tavafı : Haccın rükünlerinden olan farz tavaftır. Yapılış zamanı, Kurban Bayramı'nın birinci günü fecrin doğuşundan itibaren ömrün sonuna kadardır. Ancak bu tavafın, kurban bayramı günleri içinde (üçüncü günü güneş batmazdan evvele kadar) yapılması vaciptir.
Hanefi Mezhebine göre hac ibadetinin 3 farzı bulunmaktadır. Bunlar; ihram, Arafat Vakfesi ve ziyaret tavafıdır.
Bayramın birinci günü “şeytan taşlama”, “kurban kesme” ve “tıraş olma” görevlerini yaptıktan sonra aynı gün imkân olursa, Mekke'ye gider ve farz olan ziyaret tavafını yapar. Bu tavafın en geç bayramın 3. günü güneş batımından önce yapılması cumhura göre sünnet , Ebû Hanîfe'ye göre vâciptir.
Hac ibadeti için Mekke'ye varıldığında önce gusül yapılarak abdest alınır. Daha sonra haremi şerife gidilir. Ardından Kabe etrafında kudüm tavafı yapılır ve iki rekat tavaf namazı kılınır. Namaz kılındıktan sonra ise Safa ile Merve arasında usulüne uygun olarak say yapılır.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Umre ise temel olarak Kâbe'yi tavaf ve sa'yden oluşur. Her ikisini birbirinden ayırmak için hacca “büyük hac”, umreye ise “küçük hac” denilir. Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar -hacda zamanın belirli olması şartı dışında- hac ibadetindekilerle aynıdır.
Farz , vacip ve nafile olmak üzere üç çeşit hac vardır. 1. Farz Hac; hac yapma imkanına sahip olan kimse'nin ömründe bir defa yapmakla yükümlü olduğu hacdır.
Sözlükte “çalışmak; yürümek, koşmak” gibi anlamlara gelen sa'y, fıkıh terimi olarak hac ve umre tavaflarından sonra Safâ tepesinden başlayarak dördü gidiş, üçü dönüş olmak üzere Safâ ile Merve tepeleri arasında toplam yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.
* Bayanlar umre seyahati boyunca makyaj yapmaktan sakınmalılar. * Şık ve tesettüre uygun olmayan kıyafetleri giymekten kaçınmalılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri