Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen cennet hurmasının yüzlerce çeşidi vardır ve sonbahar mevsiminde hasat edilir. Kış başlarına kadar tezgahları renklendiren meyve, ham ve sert haldeyken sarıdır, olgunlaştıkça yumuşar ve turuncu bir renk alır.
Hasat Eylül sonu-kasım ortasında yapılır. Meyve kabuğunun yeşil rengi kaybolup çeşide özgü rengi aldığı zaman, meyve eti sertken ağaç olumunda toplanır. Tadı buruk olan çeşitte meyve yumuşayıncaya kadar ağaç üzerinde bekletilebilir. Meyveler en az iki defada toplanır.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
Küçük gurmenizi Trabzon hurması ile tanıştırmak için ideal zaman 8. ay. Çok alerjik bir besin değil. Hurmalı mamaların hazırlanması da kolay. Trabzon hurma özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geliyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
İlgili 30 soru bulundu
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Dr. Şaban Uysal, AA muhabirine, halk arasında "cennet hurması" adıyla da bilinen Trabzon hurmasının adeta enerji ve vitamin deposu bir kış meyvesi olduğunu söyledi.
A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
Cennet hurması gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. Günde bir adet cennet hurması tüketerek, günlük A vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılayabilirsiniz. Ayrıca kabuğu göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin isimli antioksidanları içerir.
Cennet hurması içeriğinde yüksek lif barındırdığından, aşırı tüketildiğinde laksatif etki ile bağırsak hareketlerini artırarak ishale yol açabilir. Cennet hurmasının yüksek miktarda oksalik asit içermesi de cennet hurması zararları arasındadır.
Ana vatanı Japonya ve Çin olan cennet hurması meyvesi, ülkemizde Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin belli kesimlerinde yetiştirilir.
Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Cennet Meyvesi, Cennet Hurması, Trabzon Hurması, Akdeniz Hurması, Ambe, Amme, Kocayemiş, Kara Hurma, Cennet Elması gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Cennet Meyvesi (Trabzon Hurması), sonbahar meyvesi olmakla birlikte, kışın olgunluğa erer. Tazesine erişmek ve saklamak oldukça zordur.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Cennet hurması tip bakımından domatesi andırmaktadır. Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir. Hem meyve salatalarına hem de yeşil salatalara eşsiz bir lezzet kazandırır.
Cennet elması, cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması hem çok lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir meyvedir. Cennet hurması, Trabzon hurması ve taze hurma olarak adlandırılan mucizevi meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Hem zayıflamaya yardımcı hem de vitamin deposu...
İçerisinde sadece 0,4 gram yağ bulunur. Bu nedenle Trabzon hurması diyet listelerinde sıklıkla tercih edilir. Bu yönüyle Trabzon hurmasının kilo vermeye yardımcı olan besinlerden olduğu söylenebilir.
Cennet Hurması Çekirdeği Yenir mi? Hurma çekirdeğinin birçok faydası vardır. Hurma çekirdeği öğütülerek yenirse sağlığa iyi gelir.
Ara öğünlerde veya gün içinde 1 adet cennet hurması beslenme uzmanı kontrolünde tüketilebilir.
Cennet hurmasını dilim şeklinde yemenin zor olduğu anlarda, blenderden geçirip püre kıvamına getirebilirsiniz. Çocuklar için cennet hurması püresi oldukça doyurucu ve besleyici bir öğün olacaktır. Elde edilen püreleri yoğurtla ya da bisküvi parçalarıyla karıştırıp besin değerini yükseltebilirsiniz.
Cennet hurması kurusu da diğer tüm kurutulmuş doğal meyveler gibi nem olmayan, olabildiğince kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda saklanmalı. Bunun için dilerseniz koyu renkli cam kavanozları ya da pamuklu sebze-meyve keselerini tercih edebilirsiniz.
Hamile olan bayanlara hurma çekirdeğinin içinden kaşık çıkarsa erkek çocuğu,,Çatal çıkars...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri